Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 24 Απρ 2020 19:00

Πληρωμή της δράσης για το «Κομφούζιο»

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Λάρισας ενημερώνει τους δικαιούχους της Δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)», ότι πραγματοποιήθηκε η πληρωμή 1ης Εκκαθάρισης (20%) του έτους 2019.

Υπολογίστηκαν τα παρακάτω ποσά ενίσχυσης: 1η Πρόσκληση – 3o έτος εφαρμογής – 12.965,27 ευρώ για 72 δικαιούχους, 2η Πρόσκληση – 2o έτος εφαρμογής – 130.154,05 ευρώ για 469 δικαιούχους. Οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν αναλυτική πληροφόρηση για τα αποτελέσματα της πληρωμής μέσω του Πληροφορικού Συστήματος (ΠΣ) υποστήριξης της υλοποίησης της δράσης στον ιστότοποhttps://p2.dikaiomata.gr/M1018/ κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών πρόσβασης.

 

Συμβουλές για το βαμβάκι

Χρήσιμες συμβουλές παρέχουν οι γεωπόνοι τούτες τις μέρες αναφορικά με την έναρξη της σποράς στη βαμβακοκαλλιέργεια. Αποκωδικοποιώντας κάποιες απ΄αυτές αναφέρουμε τα εξής:

ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ: Είναι απ’ τις σημαντικότερες καλλιεργητικές επεμβάσεις. Πρέπει να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή, όταν το χώμα είναι στο ρώγο του. Είναι καλύτερα, πολλές φορές, να αποφύγουμε κάποια κατεργασία, παρά να γίνει σε υγρό χωράφι και να ζυμωθεί το χώμα. Η ζημιά που προκαλείται στη δομή του εδάφους, ιδίως από υγρό όργωμα, μπορεί να ακολουθεί την καλλιέργεια όλο το καλοκαίρι (καχεξία – κιτρινάδα των φυτών, κ.λπ.).

ΛΙΠΑΝΣΗ: Για να γίνει σωστή λίπανση είναι απαραίτητο να προηγηθεί εδαφολογική ανάλυση. Οι παραγωγοί πρέπει να κατανοήσουν την αναγκαιότητά της και να φροντίζουν να κάνουν αυτήν την «ακτινογραφία» των χωραφιών τους. Όταν δεν υπάρχει εδαφολογική ανάλυση, προτείνουμε μία γενική λίπανση που θα δώσει στο έδαφος άζωτο σε μεγαλύτερη αναλογία (10-12 μονάδες), φωσφόρο (5-6 μονάδες) και κάλιο (5-6 μονάδες). Για να εφαρμοσθούν αυτές οι μονάδες, χρησιμοποιούνται σύνθετα λιπάσματα που έχουν αναλογία αζώτου, φωσφόρου και καλίου 2-1-1 περίπου (όπως 20-10-10, 18-8-8, 18-9-6 και άλλα παρόμοια), σε ποσότητα 40-60 κιλών / στρέμμα.

ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΙΑ: Ο ψεκασμός των προφυτρωτικών ζιζανιοκτόνων είναι καλό να γίνεται το βράδυ, που οι συνθήκες είναι, συνήθως, ευνοϊκότερες για την καλύτερη δέσμευση του ζιζανιοκτόνου στο επιφανειακό στρώμα του εδάφους (μικρότερη εξάτμιση κ.λπ.). Τα δύο μεταφυτρωτικά ζιζανιοκτόνα θα είναι διαθέσιμα αν λάβουν, όπως τα προηγούμενα χρόνια, άδεια παρέκκλισης 120 ημερών ελέγχουν ετήσια αγρωστώδη και πλατύφυλλα ζιζάνια.

ΣΠΟΡΑ: Ποσότητα σπόρου: 1,7 - 2,0 κιλά, περίπου, το στρέμμα. Αποστάσεις σποράς: Ανά 5 ως 6 εκατοστά περίπου. Αραιότερα σπέρνουμε στα χωράφια που το βαμβάκι παίρνει ύψος. Προσοχή στο βάθος σποράς. ΟΧΙ ΒΑΘΙΑ. Το σωστό βάθος είναι 3 με 4 εκατοστά - δύο δάχτυλα περίπου. Βαθιά σπορά οδηγεί τις περισσότερες φορές σε επανασπορά.Τα τρία «όχι» της σποράς: Όχι βαθιά, όχι αυλάκι από το σβωλοδιώχτη, όχι όλο το βασικό λίπασμα στη σπορά.

 

Συμβουλές για το αμπέλι

Ανάλογες καλλιεργητικές συμβουλές για την αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών του αμπελιού παρέχει με ανακοίνωσή του και ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου, τονίζοντας τα εξής: Την εποχή αυτή είναι δυνατό να διαπιστωθούν φαγώματα στη νεαρή βλάστηση. Αυτά είναι αποτέλεσμα της τροφικής δραστηριότητας προνυμφών διαφόρων λεπιδοπτέρων καθώς και ακμαίων διαφόρων ωτιορρυγχών και γενικότερα κολεοπτέρων εντόμων. Χρήση εγκεκριμένου για την καλλιέργεια εντομοκτόνου.

ΩΙΔΙΟ: Για τον περιορισμό του μολύσματος συστήνεται στους αμπελουργούς να επισκέπτονται τον αμπελώνα συχνά προκειμένου να καταστρέφουν τους προσβεβλημένους βλαστούς. Συνίσταται προληπτική επέμβαση με τη χρήση ενός κατάλληλου και εγκεκριμένου εντομοκτόνου. Συνίσταται η εναλλαγή μυκητοκτόνων για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας. Η καταπολέμηση του ωιδίου συνδυάζεται με την καταπολέμηση του περονοσπόρου, αλλά και της φόμοψης.

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ: Θεωρείται ως η πλέον καταστροφική ασθένεια της αμπέλου σε περιοχές όπου κατά τη βλαστική περίοδο επικρατούν υγρές κλιματολογικές συνθήκες. Σε περιοχές όπου η ασθένεια εμφανίζεται συχνά και σε ευαίσθητες ποικιλίες συστήνεται ένας προληπτικός ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο όταν η βλάστηση έχει μήκος 8-15 cm. Στον ψεκασμό αυτό δεν συνίσταται η χρήση χαλκούχου σκευάσματος γιατί καθυστερεί τη βλάστηση. Για την αποφυγή δημιουργίας ανθεκτικότητας του μύκητα γίνεται εναλλαγή μυκητοκτόνων από διαφορετικές κατηγορίες. Ο ψεκασμός σε αυτό το βλαστικό στάδιο είναι ιδιαίτερα σημαντικός διότι εάν δεν καταπολεμηθούν οι πρωτογενείς μολύνσεις και εφόσον επικρατήσουν οι κατάλληλες συνθήκες υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εμφανιστεί επιδημία της ασθένειας τον Μάιο ή αρχές Ιουνίου με καταστροφικά αποτελέσματα.

Η προστασία από το παθογόνο είναι επιβεβλημένη για όσο διάστημα επικρατούν βροχοπτώσεις και θα πρέπει σε κάθε περιοχή να είναι γενικευμένη ώστε να μην υπάρχουν εστίες πολλαπλασιασμού και διασποράς μολυσμάτων της ασθένειας. Καλλιεργητικά μέτρα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στον αμπελώνα συντελούν στο ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά και συμβάλλουν στον περιορισμό της ασθένειας. Τέτοια μέτρα είναι τα κλαδέματα, η καταστροφή ζιζανίων, η αποστράγγιση του εδάφους και ο περιορισμός της αζωτούχο λίπανσης.

Κάντε γρήγορα με τους εργάτες γης

Κοινή ανακοίνωση των Αγροτικών Συλλόγων Τυρνάβου, Αμπελώνα, Αργυροπουλίου – Λυγαριάς και Δαμασίου εξεδόθη, με αφορμή την ανησυχία των αγροτών πως θα συναντήσουν πολύ σύντομα, λόγω των δυναμικών καλλιεργειών τους, σοβαρό πρόβλημα διότι θα ενταθούν οι καλλιεργητικές φροντίδες και για την κάλυψη των αναγκών τους θα χρειαστούν άμεσα εργάτες γης. Η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει κανένα μέτρο παρά τις συνεχείς ανακοινώσεις της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας καθώς χρειάζονται εκατοντάδες εργάτες γης και για τις καλλιέργειες τις στρεμματικής έκτασης που καλύπτει ο Δήμος Τυρνάβου. Πρέπει να παρθούν αύριο κιόλας μέτρα που έχουν να κάνουν με τη μετακίνηση και τη διαμονή των εργατών γης στα χωριά και τις περιοχές που πρέπει να εργαστούν, μεταφορά και εργασία στα χωράφια. Δεν χωράει καμιά υποτίμηση των κινδύνων για την υγεία και την παραγωγή που μπορεί να ανακύψουν χωρίς τα απαραίτητα μέτρα» καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Ο Γεωπονικός Σύλλογος για την Ημέρα Γης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γης (22 Απριλίου), ο Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Λάρισας, με αφορμή και την απειλή της ανθρώπινης ύπαρξης λόγω της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνει στο μήνυμά του «την υποχρέωση και την κοινή ευθύνη για την προστασία του περιβάλλοντος. Ως Σύλλογος Επιστημόνων Γεωπόνων δηλώνει ότι η προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι ο πρωτεύων σκοπός του συλλόγου, ενθαρρύνει και επιδιώκει την ευαισθητοποίηση για την προστασία και τη μάχη υπέρ του περιβάλλοντος, καθώς αυτή είναι μάχη υπέρ του μέλλοντος της Γης και του ανθρώπου».

 

Δελτίο καιρού

Αλλαγή του σκηνικού από σήμερα, καθώς θα κυριαρχήσει η ηλιοφάνεια, αφήνοντας πίσω του τα αλλόκοτα παιχνίδια του καιρού, καθώς αν και διανύουμε το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου, προχθές βράδυ προς ξημέρωμα νιφάδες χιονιού έπεσαν σε πολλά ορεινά χωριά, υψομέτρου άνω των 800 μέτρων. Για σήμερα Παρασκευή προβλέπονται λίγες νεφώσεις που θα διαλυθούν και θα σημειωθούν μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι θα πνέουν στα θαλάσσια τμήματα βορειοανατολικοί μέχρι 5 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι και μετά και στα πεδινά τμήματα μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί από 4 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Το Σαββατοκύριακο προβλέπεται καλός καιρός με διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Ο υδράργυρος θα κινείται μεταξύ 8 και 25 βαθμών Κελσίου. Κάποιες συννεφιές θα αναπτυχθούν Δευτέρα προς Τρίτη, χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα.

Από τον Γιώργο Ρούστα

Roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass