ΓΑΛΑ: ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΟΙ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΟΥ ΦΡΕΣΚΟΥ

Οι χαμένοι του «πολέμου» των 2 ημερών

* Γιατί, ενώ οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν, το γάλα ακρίβυνε! * Τι συζήτησαν οι αγελαδοτρόφοι με τον υφυπ. Ανάπτυξης Γερ. Γιακουμάτο

Δημοσίευση: 24 Ιουλ 2014 2:37 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:03
Του Γιώργου Ρούστα
«Πήγαμε στον υπουργό για να αποδείξουμε τα αυτονόητα, τις αρνητικές επιπτώσεις της εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων στην εμπορία του γάλακτος στον κλάδο της αγελαδοτροφίας. Το κλίμα ήταν θετικό, ο κ. Γιακουμάτος έδειξε να κατανοεί το πρόβλημα και αναμένουμε τις πρωτοβουλίες του».
Αυτό δήλωσαν εκπρόσωποι των αγελαδοτρόφων, οι οποίοι συναντήθηκαν πρόσφατα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο.
Πιο συγκεκριμένα συναντήθηκαν μαζί του ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Ελλάδας κ. Απόστολος Μωραΐτης, το μέλος του Συνδέσμου Ν. Σδάνης, ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Holstein κ. Αθαν. Βασιλέκας και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων κ. Πεβερέτος, παραδίδοντας στον κ. Γιακουμάτο υπόμνημα, στο οποίο αναφέρονταν τα εξής: «Τρεις μήνες μετά τη θέσπιση των νέων ρυθμίσεων για την εμπορία του γάλακτος διαπιστώνουμε ότι δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας, όταν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο δηλώναμε ότι η εφαρμογή τους θα επέφερε καταστροφικές συνέπειες στην ελληνική αγελαδοτροφία αφού:
- Οι γαλακτοβιομηχανίες, οι μόνες κερδισμένες από τη ρύθμιση, έριξαν τις τιμές παραγωγού έως και 4 λεπτά το κιλό αλλά και σε πολλές περιπτώσεις σταμάτησαν τη συνεργασία με Έλληνες παραγωγούς αφού πλέον άνοιξε ο δρόμος των εισαγωγών.
- Οι τιμές καταναλωτή για τις οποίες η Κυβέρνηση δήλωνε ότι θα πέσουν και ότι προς όφελος των καταναλωτών γίνονται οι ρυθμίσεις όχι μόνο δεν έπεσαν αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις ανέβηκαν.
- Ο λεγόμενος συμβιβασμός για το γάλα 7 ημερών που τόσο πολύ διαφημίστηκε με μοναδικό στόχο την εκτόνωση της κυβερνητικής κρίσης, ήταν στην ουσία ένας έμμεσος τρόπος για να ανοίξει ο δρόμος στις αθρόες εισαγωγές γάλακτος.
Όσον αφορά το γάλα μιας ημέρας, αποτελεί τέχνασμα της κυβέρνησης αφού δεν κυκλοφορεί στην αγορά διότι είτε είναι γάλα μιας ημέρας είτε 5 ημερών υφίσταται την ίδια θερμική επεξεργασία και λόγω του υψηλού κόστους δεν εξυπηρετεί απολύτως κανέναν, πόσο μάλλον τους μικρούς παραγωγούς.
Καταλήγοντας ζητάμε άμεσα:
- Την επαναφορά της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος στις 5 ημέρες, σύμφωνα με το ΠΔ 113/1999.
- Την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στα γάλατα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα για την προστασία των καταναλωτών και της ελληνικής παραγωγής.
- Τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα από το 13% που είναι σήμερα στο 4%, όπως ήδη εφαρμόζεται σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία. αλλά και η Πορτογαλία που είναι στο μνημόνιο έχει 6% και η Γερμανία 7% .
- Αυστηρό έλεγχο του ισοζυγίου γάλακτος από την παραγωγή έως την κατανάλωση με στόχο την αποτροπή των ελληνοποιήσεων στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ο ΑΡ. ΜΩΡΑΪΤΗΣ
Σχολιάζοντας τη συνάντηση ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Ελλάδας κ. Απόστολος Μωραΐτης δήλωσε ικανοποιημένος από τις δεσμεύσεις Γιακουμάτου και τόνισε πως «οι αγελαδοτρόφοι δεν ικανοποιήθηκαν ούτε από την απομάκρυνση της προηγούμενης ηγεσίας του ΥΠΑΝ, ούτε από την κυβερνητική παραδοχή ότι το μέτρο δεν απέδωσε. Περιμένουμε απτά αποτελέσματα και σύντομα. Ούτε οι αγελαδοτρόφοι, ούτε οι καταναλωτές κέρδισαν κάτι από την επιμήκυνση στη διάρκεια ζωής του γάλακτος. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν, η τιμή υποχώρησε κατά 4 λεπτά (από τα 46 λεπτά, στα 42 λεπτά), ενώ αποδείχτηκε ότι το ζητούμενο για τον καταναλωτή είναι το φρέσκο γάλα, το πολύ 2 ημερών. Έτσι ακόμη και 8 και 10 μέρες να αυξηθεί η διάρκεια ζωής του γάλακτος στο ράφι, αυτό θα μείνει στα αζήτητα. Δυστυχώς η τιμή του γάλακτος δεν έχει μειωθεί στο ράφι. Αυτό που έχει γίνει είναι ότι «πίεσαν» τις γαλακτοβιομηχανίες - με την απειλή των εισαγωγών - και κατάφεραν να μειώσουν την τιμή αγοράς σε ποσοστό 5%. Όμως αυτή η μείωση δεν πέρασε στην κατανάλωση».
Ο ΓΕΡ. ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ
«Πράγματι το γάλα έχει ακριβύνει σε ποσοστό 5% και γι΄αυτό με διαδοχικές συναντήσεις που έχω, με πρώην υπουργούς (π.χ. με Μάξιμο Χαρακόπουλο), και εκπροσώπους βιομηχανιών και σούπερ μάρκετ και προσπαθούμε να βρούμε την χρυσή τομή» παραδέχτηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος και κατέληξε: «Μόλις τελειώσει αυτή η διαβούλευση θα έχω απάντηση για το θέμα της τιμής του γάλακτος».
Να σημειωθεί πως το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει ότι έως το τέλος του 2014 η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αξιολογήσει την επίπτωση των αλλαγών που θεσπίστηκαν με τον νόμο 4254/2014 και εάν οι τιμές του γάλακτος παραμένουν υψηλές, να προχωρήσει άμεσα σε νέες νομοθετικές ρυθμίσεις.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass