ΠΩΣ ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΑΡΙΝΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ

Ανεβαίνει το σιτάρι, προβληματισμός για βαμβάκι

Δημοσίευση: 26 Ιουλ 2014 20:30 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:09

Με συνεχή ποτίσματα στη βαμβακοκαλλιέργεια, αποθήκευση σιτηρών και διαπραγματεύσεις με τους εμπόρους για την όσο το δυνατόν καλύτερη πώληση του προϊόντος και συγκομιδή της ντομάτας κυλούν οι τελευταίες μέρες του Ιουλίου για τις εαρινές καλλιέργειες και τους αγρότες.

Το θετικό είναι ότι ο καιρός αποτελεί σύμμαχο της καλλιεργητικής φροντίδας των παραγωγών, ενώ η ποιότητα των θεσσαλικών σιτηρών, βαμβακιού και ντομάτας κρατά τη Θεσσαλία σε ανταγωνιστικό επίπεδο σε όλη τη χώρα. Τα τρία αυτά προϊόντα φαίνεται ότι απορρόφησαν τη στροφή που επιχείρησαν όσοι καλλιεργούσαν τα προηγούμενα χρόνια καλαμπόκι (-40% μειωμένες εκτάσεις φέτος).

ΝΤΟΜΑΤΑ

Για οψίμηση της καλλιέργειας βιομηχανικής ντομάτας που φέτος φθάνει τα 19.300 στρέμματα στη Λάρισα, αλλά και για ποιοτική παραγωγή, παρά τα αρχικά προβλήματα του καιρού κάνουν λόγο οι Λαρισαίοι παραγωγοί. Στον συνεταιρισμό ντοματοπαραγωγών ΘΕΣΤΟ, τα μέλη του έχουν καλλιεργήσει συνολικά 16.300 στρέμματα (πέρσι οι παραγωγοί - μέλη του Α.Σ. ΘΕΣΤΟ καλλιέργησαν 14.000 στρέμματα) εκ των οποίων για τα 14.200 στρέμματα έχουν υπογράψει συμβόλαια με το εργοστάσιο του Νομικού. Εκτός ΘΕΣΤΟ έχουν καλλιεργηθεί ακόμα 3.000 περίπου στρέμματα. Οι τιμές των συμβολαίων που έχουν υπογραφεί κρίνονται ικανοποιητικές.

Βαμβάκι

Αγωνία στα παρακάρλια για την επάρκεια του νερού, καθώς το βαμβάκι αυτή την περίοδο απαιτεί συνεχή ποτίσματα, ικανοποίηση για τη μικρή έως ελάχιστη προσβολή της καλλιέργειας από το πράσινο σκουλήκι και προβληματισμός από τη συνεχή πτώση στο διεθνές Χρηματιστήριο τιμών επικρατεί στις τάξεις των Λαρισαίων βαμβακάδων.

Το ήπιο καλοκαίρι που επικρατεί μετριάζει κάπως την ανησυχία των παραγωγών για τη λειψυδρία, ενώ η πρώτη εικόνα από τα όψιμα βαμβάκια δείχνει πως η ποιότητα του προϊόντος είναι ικανοποιητική. Ωστόσο σύμφωνα με γεωπόνους της περιοχής «απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση, αφού ακόμη είμαστε στη μέση της σαιζόν και κάποιες μικρές συλλήψεις σκουληκιού στις παγίδες καθιστούν απαγορευτικό τον εφησυχασμό των παραγωγών».

Τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν στον νομό υπολογίζονται στα 320.000 (αυξημένα κατά 15% σε σχέση με πέρυσι).

Όσον αφορά στις τιμές, είναι πολύ νωρίς να γίνουν κάποιες εκτιμήσεις, αλλά οι περισσότεροι συμφωνούν ότι φέτος οι πληρωμές θα είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι (την προηγούμενη χρονιά η τιμή είχε σταθεροποιηθεί στα 45 λεπτά, ενώ κάποιοι τυχεροί πούλησαν και 50 λεπτά). Η Κίνα παραμένει ο άγνωστος Χ, ενώ δυστυχώς για τους Έλληνες στην Αμερική η παραγωγή προμηνύεται καλή, ποιοτικά και ποσοτικά.

ΣΙΤΗΡΑ

Στην κρίσιμη περίοδο της διαπραγμάτευσης με μεσίτες και εμπόρους βρίσκονται οι σιτοπαραγωγοί του νομού, μετά τη συγκομιδή και αποθήκευση του σκληρού σιταριού. Τα θεσσαλικά σιτηρά, μετά και τα προβλήματα που προκλήθηκαν, ελέω καιρού, στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στην περιοχή της Κωπαΐδας είναι ανάρπαστα κι έτσι μετά τις πρώτες προσφορές των 22 λεπτών, σήμερα βρισκόμαστε στα 28 λεπτά, με τάση ανόδου.

Οι μικροπαραγωγοί που δεν είχαν τη δυνατότητα αποθήκευσης πούλησαν με 22 λεπτά, ενώ οι μεγάλοι παίχτες έχουν δώσει τη σοδειά τους με ανοικτή τιμή. Λίγοι είναι αυτοί που προχώρησαν σε αποθήκευση του προϊόντος. Οι υψηλές τιµές πληρώνονται δίνονται κατά κύριο λόγο από µεγάλους µύλους, που χρειάζονται υψηλής ποιότητας σιτάρια σε µια σεζόν που η ποιότητα είναι µέτρια.

Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass