Αποζημιώσεις όπως στην Πέλλα για τα crimson

Δημοσίευση: 17 Μαϊ 2021 13:00

Να λάβουν και οι παραγωγοί Επιτραπέζιου Σταφυλιού Λάρισας την ενίσχυση του «de minimis» με 270 ευρώ το στρέμμα που δόθηκε στους παραγωγούς των σταφυλιών crimson της Ημαθίας και της Πέλλας ζητούν με επιστολή τους προς την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ. Να σημειωθεί ότι η Χάλκη είναι το χωριό με τη μεγαλύτερη καλλιέργεια σταφυλιών crimson σε όλη τη χώρα.


Αναλυτικότερα στην επιστολή που απέστειλε ο Δημήτρης Κοκκινούλης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Επιτραπέζιου Σταφυλιού Λάρισας, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, ζητείται η αποζημίωση των αμπελοκαλλιεργητών της Θεσσαλίας. «Κύριε υπουργέ, με μεγάλη μας χαρά ενημερωθήκαμε για την ένταξη των συναδέλφων παραγώγων crimson του νομού Πέλλας στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis). Είναι ευχάριστο να βλέπουμε να γίνονται προσπάθειες και κινήσεις για την αποκατάσταση των αδικιών που προκαλεί ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ και δεν δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς να έχουν τη σωστή ασφαλιστική κάλυψη από όλα τα ζημιογόνα αιτία που απειλούν τις καλλιέργειες. Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε όμως εκτός από το αυτονόητο και διαχρονικό αίτημα της αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ότι δεν ήταν μόνο οι αμπελοκαλλιεργητές του νομού Πέλλας που υπέστησαν ζημίες από έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής της Θεσσαλίας ήρθαν τον περασμένο Σεπτέμβριο αντιμέτωποι με μια από τις χειρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων δεκαετιών. Ο «Ιανός» εκτός από τις άλλες καλλιέργειες ζημίωσε σε μεγάλο βαθμό και τα επιτραπέζια σταφύλια, αφού ο μεγάλος όγκος νερού χτύπησε τα φυτά σε ένα από τα κρισιμότερα στάδια, αυτό του χρωματισμού, προκαλώντας σοκ σε αυτά και σταματώντας τον χρωματισμό. Έτσι σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε απώλεια μέρους της παράγωγής αφού το τελικό προϊόν ήταν μη εμπορεύσιμο ή υποβαθμισμένο ποιοτικά. Δυστυχώς αυτές οι ζημιές δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ. Με την παρούσα επιστολή σας επισυνάπτουμε και τις μετρήσεις δυο τηλεμετρικών σταθμών του Α.Σ. Επιτραπέζιου Σταφυλιού Λάρισας στις περιοχές της Χάλκης Λάρισας και Συκαιώνα Καρδίτσας, όπου αποδεικνύεται ότι κατά τη διάρκεια του «Ιανού» τα αμπέλια δεχτήκαν περίπου 90 και 165 χιλιοστά βροχής αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει 90 και 165 τόνοι νερού ανά στρέμμα.
Για τους παραπάνω λόγους θα σας παρακαλούσαμε να μεριμνήσετε ώστε και οι αμπελοκαλλιεργητές της Θεσσαλίας να μπορέσουν και αυτοί να αποζημιωθούν για την απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν, αποκαθιστώντας την αδικία μιας και ήταν οι μοναδικοί παραγωγοί που δεν αποζημιώθηκαν για τις ζημιές της κακοκαιρίας, αλλά αντιθέτως απερρίφθησαν όλοι τους από τον ΕΛΓΑ. Ευελπιστώντας για άμεση ανταπόκριση, βασιζόμενοι στην κατανόηση του δίκαιου αιτήματος μας βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για ό,τι άλλο μας χρειαστείτε».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass