Γιατί απουσιάζει ο Δήμος Τεμπών από τα μέτρα κατά της σφήκας;

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΟΝ ΚΑΛΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛAΒΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΣΤΑΝΟΠΕΡΙΒΟΛΑ

Δημοσίευση: 29 Μαϊ 2021 15:50

Να ενεργοποιηθεί ο Δήμος Τεμπών για το πρόβλημα της σφήκας της καστανιάς, καλεί η μείζων αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο.


Συγκεκριμένα η παράταξη «Συνεργασία για πορεία Ανάπτυξης» αναφέρει:
«Με έκπληξη διαπιστώσαμε για μία ακόμη φορά την απουσία της Δημοτικής Αρχής του Δ. Τεμπών από τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του όμορου Δήμου Αγιάς, αναφορικά με την οικολογική προστασία των καστανοπερίβολων της ευρύτερης περιοχής.
Η ύπαρξη της σφήκας της καστανιάς αποτελεί μείζον πρόβλημα για τον Δ. Τεμπών και θα έπρεπε η Δημοτική Αρχή να επιδείξει αυξημένα αντανακλαστικά για την εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης.
Για την ιστορία, η ύπαρξη της σφήκας διαπιστώθηκε αρχικά στην περιοχή Πυργετού -Αιγάνης και στη συνέχεια στην περιοχή των Αμπελακίων από το 2018.
Η πρώτη εξαπόλυση του παρασιτοειδούς έγινε το 2019 σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.
Το 2020 η παρέμβαση από το ΥΠΑΑΤ ήταν ανύπαρκτη εξαιτίας της μη ανανέωσης του προγράμματος και με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των παραγωγών υπήρξε συμπληρωματική εξαπόλυση.
Ο Συν/σμός Αμπελακίων διαπιστώνοντας από την αρχή της άνοιξης του 2020 την έκταση του προβλήματος, ενημέρωσε το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου και μην βρίσκοντας λύση, προχώρησε στην προμήθεια 250 «φωλιών», με δαπάνη του ιδίου και των παραγωγών, έτσι ώστε να καλυφθεί με τα διεθνή στάνταρ η καλλιεργούμενη έκταση των 2500 στρ.
Το 2021 παρά την παρέμβαση των παραγωγών και της Περιφέρειας την προηγούμενη χρονιά, η εξάπλωση της σφήκας είναι σχεδόν στο σύνολο της καλλιεργούμενης έκτασης.
Για την αντιμετώπιση του σοβαρού θέματος, ο Συν/σμός προέβη εκ νέου στην προμήθεια της ιδιας ποσότητας του ωφέλιμου παρασιτοειδούς κάνοντας ο ίδιος την εισαγωγή, αφού εξασφάλισε πρώτα την απαιτούμενη άδεια.
Όμως είναι σίγουρο ότι η παρέμβαση του Συν/σμού και των παραγωγών δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα αν δεν υπάρξει αντίστοιχη εφαρμογή στο δημόσιο άγριο δάσος που περιβάλλει τις καλλιέργειες των παραγωγών των Αμπελακίων.
Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή έστω και καθυστερημένα να αναλάβει πρωτοβουλίες ακολουθώντας το παράδειγμα του Δήμου Αγίας αφενός και αφετέρου να ζητήσει τη συνδρομή του κ. Περιφερειάρχη και των υπηρεσιών της ΔΑΟΚ για την επίλυση του προβλήματος, διασφαλίζοντας παράλληλα την παραγωγή και τη μικροοικονομία της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Τεμπών».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass