Εφαρμογή ακατεργασίας σε καλλιέργεια βαμβακιού (Μέρος 2ο )

Δημοσίευση: 28 Ιουν 2021 18:14

Γράφει ο Φάνης Γέμτος,
γεωπόνος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Στη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου η ανάπτυξη των τριών φυτειών (ακατεργασία μετά από μηδική, συμβατική μετά από σιτάρι και βαμβάκι) ήταν ικανοποιητική. Η φυτεία στην κατεργασία σε λωρίδες είχε πολλές απώλειες φυτών από διάφορες αιτίες και ο

τελικός πληθυσμός ήταν μικρός. Επειδή ήταν μόνο 8 σειρές έμεινε εκτός της ανάλυσης των στοιχείων.
Η εξέλιξη των φυτειών έδειξε τη συμβατική κατεργασία να αναπτύσσεται σχετικά καλύτερα με πρωιμότερη ανθοφορία. Μια εντυπωσιακή παρατήρηση ήταν ότι τα φυτά του βαμβακιού στη συμβατική κατεργασία εμφάνισαν πλευρικές ρίζες όπως δείχνουν οι εικόνες, ενώ της ακατεργασίας δεν είχαν. Αυτό είναι ένδειξη ύπαρξης σκληρού ορίζοντα (τηγάνι ή συμπιεσμένος ορίζοντας) στο βάθος οργώματος. Όπως ίσως γνωρίζουν οι αγρότες στον πυθμένα της αυλακιάς το έδαφος συμπιέζεται από το άροτρο. Οι παρατηρητικοί θα έχουν δει ότι στον πυθμένα της αυλακιάς το έδαφος γυαλίζει, ένδειξη της συμπίεσής του, ιδιαίτερα στα βαριά εδάφη και όταν οργώνουμε με υγρασία στο έδαφος. Τα φυτά στην ακατεργασία δεν παρουσίασαν πλευρικές ρίζες. Προφανώς οι βαθιές ρίζες της μηδικής δημιούργησαν χαλαρό έδαφος που επέτρεψε την κανονική ανάπτυξη της πασσαλώδους ρίζας του βαμβακιού. Το τελικό ύψος των φυτών ήταν μεγαλύτερο στη συμβατική μετά από σιτάρι, ενώ ήταν παρόμοια στη συμβατική μετά από βαμβάκι και στην ακατεργασία. Τη μεγαλύτερη παραγωγή έδωσε η συμβατική κατεργασία μετά το σιτάρι με 436 κιλά/στρ. ακολούθησε η συμβατική μετά το βαμβάκι με 405 κιλά το στρέμμα και τελευταία η ακατεργασία με 363 κιλά/στρέμμα. Με βάση τα στοιχεία της παραγωγής είναι προφανές ότι η συμβατική κατεργασία υπερτερεί στην ακατεργασία στο βαμβάκι για τις συνθήκες των πιλοτικών αγρών. Είναι όμως αυτό σωστό;
Κατά τη γνώμη μου ο στόχος του παραγωγού δεν πρέπει να είναι η παραγωγή, αλλά το κέρδος του. Μια κοστολόγηση των εργασιών φαίνεται στον πίνακα. Θεωρήθηκε ότι τα δύο αγροκτήματα ήταν από 300 στρέμματα. Στην ακατεργασία ο παραγωγός χρειάζεται ένα τρακτέρ 110 ίππων για τη σπορά και τις άλλες φροντίδες, ενώ για τη συμβατική χρειάζεται ένα τρακτέρ 140 ίππων για το όργωμα και ένα μικρότερο (80-90 ίππων) για τις ελαφρότερες εργασίες.
Αυτό αυξάνει το κόστος απόσβεσης των τρακτέρ. Επίσης στην ακατεργασία είχαμε ελαφρώς αυξημένο κόστος ψεκασμού για την εφαρμογή του roundup. Επίσης η ακατεργασία είχε μικρότερο κόστος λίπανσης, καθώς δεν εφαρμόστηκε βασική λίπανση. Το συνολικό κόστος παραγωγής ήταν 15% χαμηλότερο στην ακατεργασία. Το τελικό κέρδος του παραγωγού ήταν 33 €/στρ. για τη συμβατική μετά από σιτάρι, 24,6 €/στρ. στην ακατεργασία και 15,6 €/στρ. στη συμβατική μετά από βαμβάκι.
Όπως είναι φανερό το μειωμένο κόστος παραγωγής στην ακατεργασία κάνει αποδεκτή μια μείωση της παραγωγής. Σημαντικό επίσης ότι η αμειψισπορά βελτιώνει την απόδοση στη συμβατική κατεργασία, κάτι που πρέπει να σκεφτούν οι παραγωγοί. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο παραγωγός χρησιμοποίησε για πρώτη φορά την ακατεργασία και χωρίς προηγούμενη εμπειρία και ίσως κάποιες καλύτερες επιλογές στην ποσότητα του σπόρου και στο πότισμα ανάπτυξης να βοηθούσε στην καλύτερη ανάπτυξη της φυτείας και την τελική απόδοση.

PINAKAS_AKATERGASIA.jpg


Αν ψάξουμε λίγο περισσότερο το θέμα θα δούμε ότι η ακατεργασία έχει και ορισμένα σημαντικά άλλα πλεονεκτήματα. Μια ανάλυση της κατανάλωσης ενέργειας, καθώς και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου δίνει ορισμένα σημαντικά πλεονεκτήματα. Η ακατεργασία επιτυγχάνει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 12% ως προς τη συμβατική, ενώ οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειώνονται κατά 24%. Το σημαντικότερο όμως πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα ενσωμάτωσης άνθρακα στο έδαφος, καθώς η ακατεργασία θα αυξήσει την οργανική ουσία του εδάφους από τη μείωση της αποδόμησης. Αυτό είναι πιθανό να δώσει ένα επί πλέον εισόδημα από την εμπορία αερίων του θερμοκηπίου που θα βελτιώσει περισσότερο το αποτέλεσμα της ακατεργασίας. Εκτιμάται ότι περίπου 300 κιλά ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσαν να δεσμευτούν στο στρέμμα, μια σημαντική συμβολή στην άμβλυνση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου που απειλεί τον πλανήτη. Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η ακατεργασία είναι μια καλλιεργητική τεχνική που μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση του κόστους παραγωγής και των επιπτώσεων της γεωργίας στο περιβάλλον και αξίζει να το δοκιμάσουμε περισσότερο για να βρούμε όλες τις δυνατότητες του προσφέρει. Η νέα ΚΑΠ φαίνεται πιθανόν να ενισχύει δράσεις προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή (προστασία από διάβρωση, έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες, ξηρασία), αλλά και δράσεις αποθήκευσης άνθρακα στο έδαφος. Σε αυτά μπορεί να συμβάλλει η Γεωργία Συντήρησης (Διατήρησης τη θέλει η νένα γενιά του Εργαστηρίου) και η ακατεργασία, όπως έχω γράψει πολλές φορές. Αν το ΥΠΑΑΤ την υιοθετήσει μέσω της νέας ΚΑΠ θα συμβάλλει στην προσαρμογή μας στην κλιματική αλλαγή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass