Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

Οι υποχρεώσεις οινοπαραγωγών και αμπελοκαλλιεργητών

Δημοσίευση: 09 Αυγ 2014 12:25 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:26

Στο πλαίσιο εφαρμογής της ενημέρωσης του κοινού που απασχολείται στον αμπελουργικό και οινικό τομέα, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας ανακοινώνει ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία απαγορεύεται η οινοποίηση μη οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου καθώς και η οινοποίηση ποικιλιών που προέρχονται από αμπελοτεμάχια τα οποία δεν εντάσσονται στο δυναμικό παραγωγής του αμπελοοινικού τομέα (φυτεύσεις χωρίς αντίστοιχο δικαίωμα, τεμάχια ποικιλιών διπλής/τριπλής χρήσης που ενισχύονται από άλλη ΚΟΑ, ή επιτραπέζιων σταφυλιών).

Προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος στις οινοποιητικές επιχειρήσεις μη επιλέξιμης πρώτης ύλης (σταφύλια), η Υπηρεσία ενημερώνει ότι:

* Οι αμπελουργοί υποχρεούνται πριν τη συγκομιδή των σταφυλιών, να υποβάλουν στις επιχειρήσεις (οινοποιητικές ή εμπορικές), όλα τα αλφαριθμητικά και χαρτογραφικά στοιχεία των αμπελοτεμαχίων από τα οποία πρόκειται να παραδώσουν σταφύλια (επικαιροποιημένη καρτέλα αμπελοκαλλιέργειας) και από τα οποία θα διαπιστώνεται η επιλεξιμότητα της Α΄ ύλης και ιδιαίτερα η ύπαρξη δικαιώματος φύτευσης και αναφύτευσης. Τα στοιχεία αυτά, θα πρέπει να συμφωνούν με τα στοιχεία που δηλώνονται στη δήλωση συγκομιδής των αμπελουργών, στη δήλωση παραγωγής της οινοποιητικής επιχείρησης ή τη δήλωση εμπορίας της εμπορικής (κατά περίπτωση) καθώς και με τα στοιχεία του αμπελουργικού μητρώου. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιλεξιμότητα της α’ ύλης οι οινοποιητικές ή εμπορικές επιχειρήσεις οφείλουν να ζητήσουν, να τους προσκομιστούν, τα ανωτέρω στοιχεία από τους αμπελουργούς πριν τη συγκομιδή των σταφυλιών.

* Κατά την παραλαβή των σταφυλιών από τις επιχειρήσεις (οινοποιητικές ή εμπορικές), καθίσταται υποχρεωτική η αναγραφή στα τιμολόγια/δελτία παραλαβής των παρακάτω στοιχείων: α) το ονοματεπώνυμο και ο ΑΦΜ του αμπελοκαλλιεργητή, 2) η ποικιλία αμπέλου των σταφυλιών, 3) ο κωδικός του αμπελοτεμαχίου (13ψήφιος) του Αμπελουργικού Μητρώου καθώς και 4) στην περίπτωση παράδοσης φορτίου από διαφορετικά αμπελοτεμάχια θα πρέπει να αναφέρεται στο παραστατικό η ποσότητα σταφυλικής παραγωγής που αντιστοιχεί σε κάθε αμπελοτεμάχιο.

Σε κάθε περίπτωση ο ΑΦΜ του παραδίδοντος τη σταφυλική παραγωγή πρέπει να ταυτίζεται με τον ΑΦΜ του εγγεγραμμένου αμπελοκαλλιεργητή στο Αμπελουργικό Μητρώο για το συγκεκριμένο αμπελοτεμάχιο. Επίσης, οι εμπορικές επιχειρήσεις οφείλουν να εφοδιάσουν τα οινοποιεία με συγκεντρωτική κατάσταση, στην οποία αναφέρονται όλα τα ανωτέρω στοιχεία των αμπελουργών (όνομα, ΑΦΜ, ποικιλία αμπέλου, κωδικός αμπελοτεμαχίου κλπ). Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας ενημερώνει ότι προκειμένου να εφαρμοστεί η νομοθεσία, θα πραγματοποιήσει στα σημεία παραλαβής των σταφυλιών και στα οινοποιεία επιτοπίους ελέγχους, ενώ επισημαίνει ότι οι οινοποιητικές επιχειρήσεις που διαπιστωθεί ότι δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του Ν. 4235/2014 (Α’ 32) «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών, της υγείας και προστασίας των ζώων και της διαχείρισης ΖΥΠ και ΠΠ και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας στο τηλέφωνο 2413-511.209.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass