Να στηριχτεί το εισόδημα των αγροτών, να ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ

* Ο ΠΡΩΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΕΛΓΑ-ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΦΑΝΗΣ ΚΟΥΡΕΜΠΕΣ ΠΕΡΙΟΔΕΥΣΕ ΧΘΕΣ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ * ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 14 Οκτ 2021 21:20

Η αξιοποίηση του ΕΛΓΑ ως εργαλείο χάραξης πολιτικής, η ενίσχυσή του με προσωπικό και ιδιαίτερα στο υποκατάστημα της Λάρισας, η στήριξή του από τον κρατικό προϋπολογισμό, η αλλαγή στον κανονισμό ασφάλισης για να συμπεριλάβει ζητήματα κλιματικής αλλαγής, η οικονομική στήριξη στο εισόδημα των αγροτών, προκειμένου να συνεχίσουν να καλλιεργούν, ήταν τα ζητήματα που έθεσε και δεσμεύτηκε να πιέσει την κυβέρνηση να υλοποιήσει, ο πρώην διοικητής του ΕΛΓΑ, συντονιστής του αγροτικού τμήματος της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φάνης Κουρεμπές, που περιόδευσε χθες στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Αγιάς προκειμένου να εκτιμηθεί το μέγεθος των ζημιών σε αγροτική παραγωγή και υποδομές.


Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το απόγευμα στα γραφεία της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, ενημέρωσε για τις διαπιστώσεις που έκανε το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές και τις λύσεις που διερευνήθηκαν για την άμεση ανακούφιση των ζημιωθέντων αγροτών κατά τη σύσκεψη που έγινε στον Δήμο παρουσία του Δημάρχου Αγιάς, του προϊσταμένου του ΕΛΓΑ Λάρισας και των εκπροσώπων των αγροτικών φορέων. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: «Η κακοκαιρία «Αθηνά» δημιούργησε πολλά προβλήματα σε υποδομές και στις αγροτικές καλλιέργειες που είναι κοντά στη συγκομιδή αυτήν την περίοδο. Με τους παραγωγούς και τους φορείς των αγροτών με τους οποίους συζητήσαμε, εξετάσαμε τη δυνατότητα να διεκδικήσουν κάτι παραπάνω ή να αποζημιωθούν άμεσα. Βάλαμε θέματα στο τραπέζι και εμείς θα πιέσουμε άμεσα το Υπουργείο να ανταποκριθεί. Τα κάστανα είχαν μεγάλες ζημιές, είχαμε καρπόπτωση που παρασύρθηκε από τα νερά της βροχής και είναι δύσκολο να γίνει ασφαλής εκτίμηση. Εκεί προτείναμε πράγματα που είναι εντός διαδικασίας ΕΛΓΑ, δηλαδή συνολικές εκτιμήσεις με συγκριτικά στοιχεία των τριών τελευταίων ετών για να μπορέσουν γρήγορα να αποζημιωθούν. Το ίδιο και σε κάποιες περιοχές με ελιές και μήλα όψιμα που είναι τώρα στην ωρίμανση, αλλά υπάρχει δυσκολία πρόσβασης γιατί δεν υπάρχει αγροτική οδοποιία. Θα πρέπει να στηριχτεί το εισόδημα των παραγωγών για όσο χρειαστεί για να παραμείνουν στην ύπαιθρο και να συνεχίσουν να καλλιεργούν. Μας ενδιαφέρει ο κόσμος της υπαίθρου να συνεχίσει να παράγει, αλλά για να το κάνει αυτό θα πρέπει να μπορεί να επιβιώνει, να μεγαλώσει τα παιδιά του, να αντεπεξέλθει και στο κύμα ανατιμήσεων που ξεκίνησε σε όλη τη χώρα. Ήρθαν αυξήσεις στα λιπάσματα, έρχονται στα εφόδια. Δυστυχώς δεν φαίνεται να είναι παροδικό το φαινόμενο των ανατιμήσεων, μάλλον ήρθε για να μείνει. Δεσμευόμαστε ότι θα απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να στηρίξει το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών και ιδιαίτερα τον πρωτογενή τομέα, που είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας. Θα πρέπει οι 600.000 άνθρωποι που κάνουν δήλωση ΟΣΔΕ να παραμείνουν και να συνεχίσουν να καλλιεργούν.
Ζητάμε την ενίσχυση του προσωπικού του ΕΛΓΑ και ιδιαίτερα του υποκαταστήματος Λάρισας για να αντεπεξέλθει γρήγορα στις ζημιές. Απαιτούμε τη συνέχιση της λειτουργίας του και της ισχυροποίησης του δημόσιου χαρακτήρα των καιρικών ασφαλίσεων στη χώρα, ζητάμε την επικαιροποίηση του κανονισμού ασφάλισης για να συμπεριλάβει και ζητήματα κλιματικής αλλαγής, ζητάμε να ενταχθεί στο καινούριο ΠΑΑ η επιδότηση ασφαλίστρου για να ελαφρυνθούν οι παραγωγοί από το κόστος. Να αξιοποιηθεί ο ΕΛΓΑ κατάλληλα και να είναι εργαλείο χάραξης πολιτικής, καθώς το τελευταίο διάστημα με τις εξαγγελίες των υπουργών γεωργίας της κυβέρνησης περί ιδιωτικοποιήσεων υπάρχει μια τάση φυγής των εργαζομένων προς άλλες υπηρεσίες. Να ανακοπεί άμεσα αυτό το κύμα φυγής και τέλος να παγιωθεί και να διερευνηθούν οι δυνατότητες της οικονομικής στήριξης από τον κρατικό προϋπολογισμό στον ΕΛΓΑ».
Τέλος, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κουρεμπές, η Νομαρχιακή Επιτροπή της Λάρισας θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις στον πρωτογενή τομέα, αρχές Νοέμβρη θα περιοδεύσει και πάλι στη Λάρισα με τον τομεάρχη Αγροτικής Πολιτικής Σταύρο Αραχωβίτη.
Ο συντονιστής ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας κ. Βασίλης Ζωγράφος επανέλαβε για ακόμα μία φορά την πρόθεση της Νομαρχιακής να συνεχίσει τις παρεμβάσεις και τις πιέσεις προκειμένου να αποζημιωθούν το ταχύτερο δυνατόν οι αγρότες που υπέστησαν ζημιές από την κακοκαιρία.

ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ
Στο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που περιόδευσε τις πληγείσες περιοχές, μετείχαν ο Βασίλης Ζωγράφος, συντονιστής ΝΕ Λάρισας και ο Χρήστος Καββαδίας, συντονιστής ΟΜ Αγιάς, η Δέσποινα Αράπκουλε, περιφερειακή σύμβουλος, ο πρώην βουλευτής Νίκος Παπαδόπουλος, αγροτοσυνδικαλιστές κι εκπρόσωποι συνεταιρισμών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, έγινε σύσκεψη στον Δήμο, με τη συμμετοχή του δημάρχου Αντ. Γκουντάρα και του διευθυντή του ΕΛΓΑ Μιχάλη Λιόντου, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα, διερευνήθηκαν λύσεις για ανακούφιση των ζημιωθέντων αγροτών. Μετά την ενημέρωση από τον δήμαρχο, τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Λάρισας και των εκπροσώπων των αγροτικών φορέων, συζητήθηκαν τρόποι στήριξης του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή.
Συγκεκριμένα προτάθηκε η αντιμετώπιση της ζημιάς στα κάστανα με συνολικές εκτιμήσεις με βάση τα στοιχεία παραγωγής των τριών τελευταίων ετών. Να αξιοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για επιπλέον στήριξη του εισοδήματος των αγροτών, όπως ταμείο Αρωγής, ταμείο αλληλεγγύης, de minimis. Ειδικά σε μια περίοδο που το κόστος παραγωγής εκτινάσσεται, επιβάλλονται στοχευμένα και άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η γεωργική παραγωγή.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass