Το χρονοδιάγραμμα ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις

Δημοσίευση: 01 Νοε 2021 19:41

Πυρετωδώς δουλεύουν τα συνεργεία του ΕΛΓΑ στη Θεσσαλία, προκειμένου να εκδώσουν άμεσα τα πορίσματα για τις ζημιές που σημειώθηκαν από τις ακραίες καιρικές συνθήκες της χρονιάς, αλλά και να προχωρήσουν σε εκτιμήσεις για τις

καταστροφές που σημειώθηκαν από τις τελευταίες βροχοπτώσεις. Στη βαμβακοκαλλιέργεια, το μέτωπο των γεωπόνων του ΕΛΓΑ είναι διπλό. Από τη μία να εκτιμήσουν τη ζημιά που έχει υποστεί το βαμβάκι στον νομό Καρδίτσας, το οποίο ήταν όψιμο και λόγω της χαλαζόπτωσης τον Ιούνιο και από την άλλη να ελέγξουν τις ζημιές στην καλλιέργεια από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις στον νομό Λάρισας. Το φαινόμενο που εξετάζεται στο βαμβάκι είναι η καραμελοποίηση ή η πτώση στο έδαφος στην περίπτωση που το φυτό είχε κρεμάσει και από τη βροχή έπεσε. Η αρχική εκτίμηση των γεωπόνων του ΕΛΓΑ είναι ότι το μέγεθος της καταστροφής ποικίλλει, από περιοχή σε περιοχή, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλη, όσο αρχικά εμφανίστηκε από τους παραγωγούς. Και στις δύο περιπτώσεις θα υπάρχει εξατομίκευση της ζημιάς. Όσον αφορά στα κάστανα που επίσης επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν συνολικές εκτιμήσεις, με τη συγκρότηση τριμελών επιτροπών και με βάση μεγάλες γεωγραφικές ζώνες. Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις και για τις ζημιές που υπέστησαν τα καλαμπόκια και τα σταφύλια crimson. Τέλος, ξεχωριστά συνεργεία του ΕΛΓΑ συντάσσουν συνεχώς πορίσματα σε μία σειρά άλλων προϊόντων που επλήγησαν, είτε από τον παγετό της άνοιξης, είτε από τον καύσωνα του καλοκαιριού, όπως είναι τα αμύγδαλα, τα σιτάρια και τα αμπέλια.
*Έναν μήνα πίσω οι αποζημιώσεις για τον παγετό
Στο μεταξύ, έναν μήνα αργότερα αναμένεται να καταβληθεί στους δικαιούχους η επόμενη δόση της προκαταβολής για τις ζημιές από τους παγετούς της άνοιξης, μεταβάλλοντας το χρονοδιάγραμμα πληρωμής του ΕΛΓΑ που ήθελε τα χρήματα να δίνονται τέλος Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι οι ζημιές από τον παγετό θα δοθούν το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και η εξόφληση αντί για τέλος του έτους θα γίνει τον Ιανουάριο. Ακόμη το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα υπάρξει και η δεύτερη πληρωμή του ΕΛΓΑ για τα υπόλοιπα προϊόντα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass