Ανάρπαστες οι δημοτικές εκτάσεις Παλαμά

Μισθώθηκαν 3.150 στρέμματα σε παραγωγούς *Οι προσφορές και οι καλλιέργειες

Δημοσίευση: 15 Νοε 2021 19:10

Μεγάλο ενδιαφέρον, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις εξελίχθηκε σε πλειοδοσία μεταξύ των ενδιαφερομένων, υπήρξε για τη μίσθωση 3.150 στρεμμάτων δημοτικής έκτασης στον Παλαμά Καρδίτσας, την οποία η Δημοτική Αρχή έβγαλε σε δημοπρασία. Όπως είναι

γνωστό, ο Δήμος Παλαμά κάθε χρόνο δίνει την ευκαιρία σε παραγωγούς-δημότες του, να μισθώσουν σε συμφέρουσα τιμή δημοτικά αγροτεμάχια για να επεκτείνουν τις καλλιέργειές τους και να προσπαθήσουν να αυξήσουν το εισόδημά τους. Και πράγματι πρόκειται για ευκαιρία, αφού η αρχική τιμή μίσθωσης ορίστηκε στα 41 ευρώ, όταν τα περισσότερα χωράφια στην ευρύτερη περιοχή μισθώνονται από ιδιώτες από 50 ευρώ και πάνω. Με πρόγραμμα ανά Δημοτική Ενότητα που εξέδωσε ο Δήμος Παλαμά πραγματοποιήθηκαν οι δημοπρατήσεις, ενώ η διάρκεια μίσθωσης των χωραφιών αυτών είναι πενταετής. Οι προς εκμίσθωση δημοτικές εκτάσεις αποφέρουν στον Δήμο Παλαμά ένα σημαντικό έσοδο σε ετήσια βάση. Αναλυτικότερα στη Δημοτική Ενότητα Παλαμά μισθώθηκαν 575,36 στρέμματα, στη Δ.Ε. Σελλάνων τα διαθέσιμα προς εκμίσθωση δημοτικά αγροτεμάχια εκτείνονταν σε 2.077,684 στρέμματα και 504,645 στρέμματα εκμισθώθηκαν στις Κοινότητες Λεύκης, Αστρίτσας και Ιτέας της Δημοτικής Ενότητας Φύλλου.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Παλαμά, Θωμά Κοντοβάιο (φώτο), «το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι παραγωγοί ήταν πράγματι πολύ μεγάλο κι είχε ως αποτέλεσμα ορισμένα χωράφια να μισθωθούν σε τιμές που ξεπέρασαν τα 100 ευρώ. Κυρίως αφορούσαν χωράφια αρδευόμενα, πλησίον δημοτικής πομόνας, με το κατάλληλο έδαφος. Για παράδειγμα, στο Πεδινό «χτυπήθηκαν» σε τιμές πάνω από 60 ευρώ και τα 23 κομμάτια, ενώ πλειοδοσία είχαμε και στα 15 από τα συνολικά 31 χωράφια που διατέθηκαν στο προάστιο.
Τα περισσότερα στρέμματα αναμένεται να καλλιεργηθούν με βαμβάκι, το οποίο είναι η βασική παραγωγή του Δήμου Παλαμά και σε δεύτερη φάση με μηδική και καλαμπόκι. Λίγα χωράφια θα σπαρθούν με σιτηρά, ενώ αυτά που βρίσκονται σε παραποτάμιες περιοχές π.χ. Ιτέα με ντομάτα.
 Με το αυξανόμενο κόστος παραγωγής, δύσκολα κάποιος που μισθώνει χωράφι με 100 ευρώ θα καλλιεργήσει σιτάρι» εξηγεί ο αντιδήμαρχος Παλαμά και προσθέτει: «Εκτός της αρχικής χαμηλής τιμής μίσθωσης για τα δημοτικά αγροτεμάχια, το μεγάλο ενδιαφέρον των παραγωγών σχετίζεται και με τη δυνατότητα που έχουν να εντάξουν αυτές τις εκτάσεις και σε διάφορα προγράμματα π.χ. νιτρορύπανσης. Γι’ αυτό και η πενταετής διάρκεια μίσθωσης που δίνεται».
Να σημειωθεί ότι ο παραγωγός έχει υποχρέωση, μετά την 5ετία να παραδώσει το χωράφι στην κατάσταση που το έλαβε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass