Οργή ...και αποχώρηση!

ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ * ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 10 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΦΚ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ * ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΑΚΑΡΠΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ

Δημοσίευση: 25 Φεβ 2022 12:36

Του Γ. Ρούστα

Να αποχωρήσουν από το μπλόκο της Νίκαιας αύριο το πρωί συντεταγμένα, μετά από τρεις εβδομάδες παρουσίας, αποφάσισαν οι Θεσσαλοί αγρότες, κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής γενικής συνέλευσης στο μπλόκο. Αυτό όμως δεν σημαίνει υποστολή της σημαίας, αλλά συνέχιση των κινητοποιήσεων με διαφορετικές μορφές αγώνα, οι οποίες θα ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Οργισμένοι και απογοητευμένοι από την προκλητική, όπως τη χαρακτήρισαν, στάση της κυβέρνησης, επέστρεψαν οι Θεσσαλοί αγροτοσυνδικαλιστές στο μπλόκο της Νίκαιας, μετά τη χθεσινή άκαρπη συνάντησή τους με το κυβερνητικό επιτελείο. Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων αναχώρησαν με άδεια χέρια από το ΥΠΑΑΤ, καθώς σε κανένα ουσιαστικά αίτημά τους δεν έλαβαν την επιθυμητή απάντηση.


Σύμφωνα με το κυβερνητικό κλιμάκιο το “καλάθι” των μέτρων ενίσχυσης των αγροτών, περιλαμβάνει μια αύξηση της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ (από τα 50 εκατ. ευρώ στα 60 εκατ. ευρώ) για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης από το πετρέλαιο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Το μέτρο αυτό αφορά ουσιαστικά 330 χιλιάδες κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και η ενίσχυση θα δοθεί με την υποβολή των δηλώσεων καλλιέργειας για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Αντίστοιχη αύξηση της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ αναμένεται να δοθεί και στους κτηνοτρόφους για την κάλυψη της αύξησης του κόστους των ζωοτροφών. Το σχετικό κονδύλι από 30 εκατ. ευρώ θα ανέλθει στα 40 εκατ. ευρώ.
ΡΙΖΟΣ ΜΑΡΟΥΔΑΣ: ΑΠΟΧΩΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας Ρίζο Μαρούδα «στο ΥΠΑΑΤ όχι μόνο δεν πήραμε αυτά που διεκδικούσαμε, αλλά εισπράξαμε και έναν εμπαιγμό, μία κοροϊδία, μία προσβλητική στάση από τους υπουργούς απέναντί μας. Ούτε λίγο, ούτε πολύ μας είπαν ότι «μας δώσανε 860 εκατομμύρια σε δύο χρόνια, ενώ αυτά θα μπορούσαν να είχαν πάει σε κάποια άλλη κοινωνική ομάδα. Εμείς ψάχνουμε να βρούμε πού πήγαν αυτά τα λεφτά και δεν τα βρίσκουμε. Σχετικά με το πετρέλαιο, ενώ διεκδικούσαμε αφορολόγητο, η κυβέρνηση για να ξεγελάσει την κοινή γνώμη, παίζοντας πάντα επικοινωνιακά παιχνίδια, εξήγγειλε αύξηση του διαθέσιμου ποσού από τα 50 στα 60 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά ουσιαστικά αντιστοιχούν σε 100 λίτρα πετρελαίου σε κάθε αγρότη, δηλαδή 181 ευρώ, όταν εμείς για να πάμε στην Αθήνα σήμερα, μαζί με τα διόδια πληρώσαμε 140 ευρώ. Υπενθυμίζω ότι το 2016, όταν λάβαμε για τελευταία φορά 165 εκατομμύρια για την επιστροφή του ΕΦΚ, το πετρέλαιο είχε ένα ευρώ και σήμερα που η τιμή του εκτινάχθηκε στο 1,60 ευρώ, η κυβέρνηση παινεύεται για τα 60 εκατομμύρια που μας διαθέτει. Την ίδια στιγμή δίνει αφορολόγητο πετρέλαιο στους βιομήχανους. Ακόμη μας είπαν ότι σε δύο μήνες θα ανακοινώσουν κάποιες αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και όχι γενική αναθεώρηση, όπως επιδιώκουμε. Τέλος, δεν υπήρξε καμία δέσμευση εκ μέρους της για το πώς θα αντιμετωπιστεί η αύξηση στα αγροεφόδια και τα λιπάσματα. Εμείς καλούμε τους αγρότες να συνεχίσουν τον αγώνα, να μη σκύψουν το κεφάλι, να συσπειρωθούν γύρω από τους αγροτικούς συλλόγους και είμαστε σίγουροι ότι στο τέλος η κυβέρνηση θα αναγκασθεί, υπό το βάρος της πίεσης της κοινωνίας να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας. Στέλνω ένα μήνυμα προς την κοινωνία, με αφορμή και τα γεγονότα στην Ουκρανία. Ο αγώνας μας είναι και δικός της. Εάν δεν αντιμετωπισθεί το κόστος παραγωγής, δεν θα παράγουμε, θα υπάρξει επισιτιστική κρίση, θα πούμε το ψωμί …ψωμάκι και οι αυξήσεις στην τιμή του λιανικού εμπορίου θα είναι δυσβάσταχτες. Όταν ζητήσαμε κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα ζητήσαμε και στα σπίτια και στα μαγαζιά και σε όλους. Φεύγουμε από το μπλόκο, αλλά συνεχίζουμε δυναμικά και ενωτικά, μέχρι τελικής δικαίωσης».
ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ
Στη συνάντηση, συμμετείχαν εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντάς και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας. Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Στύλιος και οι ΓΓ του ΥΠΑΑΤ κυρία Χριστιάνα Καλογήρου και Κώστας Μπαγινέτας.
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο ΥπΑΑΤ κ. Γιώργος Γεωργαντάς δήλωσε: «Σήμερα, συνεχίζουμε με ευαισθησία να στεκόμαστε αρωγοί, ανακοινώνοντας μια νέα σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων που απαντούν στις επείγουσες ανάγκες. Στηρίζουμε έμπρακτα με ένα συνολικό ποσό παρεμβάσεων της πολιτείας, ύψους 860 εκατ. ευρώ, το οποίο αθροίζεται στα 400 εκατ. για αποζημιώσεις από ακραία καιρικά φαινόμενα και πυρκαγιές ως συνέπεια της κλιματικής κρίσης. Πάντοτε με σεβασμό στο δημοσιονομικό πλαίσιο και τις δυνατότητες εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αφουγκραζόμαστε, μετράμε, στηρίζουμε, σεβόμαστε τον αγώνα, συνεργαζόμαστε, προωθούμε λύσεις, παρεμβαίνουμε θεσμικά, δρούμε γρήγορα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση συνολικά θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό του Έλληνα αγρότη. Όπως κάναμε στην πανδημία, όπως κάναμε στις φυσικές καταστροφές, όπως κάνουμε τώρα. Σε κάθε μορφή πρωτογενούς παραγωγής, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, όσο απαιτηθεί».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass