Πως θα αντιμετωπίσετε εχθρούς και ασθένειες της αγγουριάς

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2014 14:07 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:24

Οδηγίες για την αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών της καλλιέργειας αγγουριού τόσο στο θερμοκήπιο όσο και στην ύπαιθρο δίνει με δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων το Περιφερειακό κέντρο προστασίας φυτών και ποιοτικού ελέγχου Μαγνησίας στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

 ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ:  Από παρατηρήσεις στην ύπαιθρο και στο εργαστήριο φυτοπροστασίας της Υπηρεσίας μας διαπιστώθηκε ότι στους νομούς Μαγνησίας, Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας και στις περιοχές όπου καλλιεργείται το αγγούρι θερμοκηπίου και υπαίθρου υπάρχουν οι παρακάτω εχθροί και ασθένειες : περονόσπορος, βοτρύτης και θρίπας.

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ (Pseudoperonospora cubensis)

   Συμπτώματα: Στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται στρογγυλές ή γωνιώδεις κίτρινες κηλίδες και στην κάτω επιφάνεια του φύλλου σχηματίζονται υπόλευκες εξανθήσεις.

  Συνθήκες ανάπτυξης: Οι καιρικές  συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή ευνοούν την ανάπτυξη του περονόσπορου και τη μετάδοσή του. Καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη και τη μετάδοση της ασθένειας είναι η υγρασία και ο χρόνος διαβροχής των φύλλων. Δύο με έξι ώρες δρόσου είναι αρκετές για την πραγματοποίηση της μόλυνσης.

Η ασθένεια ευνοείται από υγρό καιρό με θερμοκρασίες από 15ο έως 25ο C (άριστη 16ο – 22ο C).

  Καταπολέμηση:

  1. Μείωση της υγρασίας του περιβάλλοντος στο θερμοκήπιο.
  2. Απομάκρυνση  από το χώρο του θερμοκηπίου των φύλλων με έντονη προσβολή από το παθογόνο.
  3. Ψεκασμός των φυτών με fosetyl–aluminium, metalaxyl-m, metiram, propineb, azoxystrobin, propanocarb, κ.α. επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Επανάληψη του ψεκασμού μετά 8 ημέρες.

ΒΟΤΡΥΤΙΣ (Βotrytis cinerea)

  H ασθένεια είναι συνήθης και πολύ σοβαρή στις υπό κάλυψη καλλιέργειες της αγγουριάς. Προσβάλλονται όλα τα μέρη του φυτού (στελέχη,  φύλλα, καρποί και μίσχοι). Στην αγγουριά η μόλυνση αρχίζει συνήθως από το άνθος και στη συνέχεια εγκαθίσταται στο κορυφαίο τμήμα του καρπού.

  Συνθήκες ανάπτυξης: Ο μύκητας αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες 1ο-300 C, με άριστη θερμοκρασία για την ανάπτυξη του να κυμαίνεται μεταξύ των 180-23 0C και υψηλή  σχετική υγρασία  περιβάλλοντος (συχνές βροχοπτώσεις, ομίχλες, κακός αερισμός).

Καταπολέμηση: Μέτρα  αντιμετώπισης της ασθένειας είναι: 1) Μείωση της υγρασίας, αυτό επιτυγχάνεται με αραιή φύτευση, οι χώροι των θερμοκηπίων να αερίζονται καλά, οι αρδεύσεις να γίνονται κατά τις πρωινές ώρες της ημέρας ώστε να γίνεται γρήγορη εξάτμιση του νερού από την επιφάνεια των φυτών. 2)Τήρηση της καλής υγιεινής στις φυτείες με αφαίρεση και καταστροφή των προσβεβλημένων φυτών ή φυτικών οργάνων. Οι καλλιέργειες πρέπει να είναι απαλλαγμένες από νεκρούς φυτικούς ιστούς διότι αυτά αποτελούν σημεία εισόδου του παθογόνου. 3) Χημική καταπολέμηση με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα όπως, iprodione, fludioxonil, cypodinil, κ.α..

ΘΡΙΠΑΣ (Thrips tabaci, Frankliniela occidentalis κ.α.)

  Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν την εποχή  ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου. Ο θρίπας προκαλεί ζημιά στα φυτά με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων και είναι φορέας ιώσεων.

  Στις αγγουριές οι θρίπες έρπονται ανάμεσα στον κάλυκα και στον καρπό καταστρέφοντας την υφή. Η ζημιά σε ένα νεαρό καρπό μπορεί να διαταράξει την ανάπτυξή του, πράγμα το οποίο οδηγεί σε μια σοβαρή μείωση της ποιότητας του τελικού προϊόντος.

Συστάσεις :

  1. Για τους βιοκαλλιεργητές: τοποθέτηση των αρπακτικών εντόμων των θριπών όπως  phytoseiulus persimilis, amblyseius cucumeris, amblyseius barkeri,  orius insidiosus, κ.α
  2. Για τους παραγωγούς συμβατικής γεωργίας, κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως: abamectin, κ.α.

ΠΡΟΣΟΧΗ :

Να τηρούνται αυστηρά :

  1. Οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων
  2. Το τελευταίο επιτρεπόμενο χρονικό όριο ψεκασμού πριν τη συγκομιδή, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα κάθε σκευάσματος.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass