Στο νέο πρόγραμμα νιτρορύπανσης 4.263 Θεσσαλοί

Δημοσίευση: 27 Ιουν 2022 18:20

Οι μισοί από τους 8.000 οριστικούς δικαιούχους για τη δράση της νιτρορύπανσης, που ανακοίνωσε προ ημερών το ΥΠΑΑΤ, βρίσκονται στον θεσσαλικό κάμπο, ο οποίος συνεχίζει να καταλαμβάνει τη μερίδα του λέοντος στη δράση 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» του Μέτρου 10 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως συνέβη και στο προηγούμενο πρόγραμμα του 2017.


Όπως είναι γνωστό, το ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της 2ης Πρόσκλησης, που περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις Α και Β, εντάσσονται 7.957 δικαιούχοι με συνολική αιτούμενη έκταση 85.383,2 εκτάρια και συνολικό μέγιστο ποσό ενίσχυσης για τη διετία 102.459.816 ευρώ. Η 3η Πρόσκληση περιλαμβάνει τη δέσμευση Γ και εντάσσονται 57 δικαιούχοι με συνολική αιτούμενη έκταση 205,3 εκτάρια και συνολικό μέγιστο ποσό ενίσχυσης για τη διετία 175.139,82 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Θεσσαλία όλοι όσοι υπέβαλαν αίτηση εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, ακόμη και αυτοί που είχαν μηδέν μόρια! Έτσι ο Νομός Καρδίτσας έχει 2.261 δικαιούχους και ο Νομός Λάρισας 2.002 δικαιούχους. Παραπονούμενοι δηλώνουν παραγωγοί και μελετητές του Νομού Τρικάλων, οι οποίοι με βάση την εμπειρία από τη βαθμολογία και τη μοριοδότηση του προηγούμενου προγράμματος, στο οποίο οι επιλαχόντες δεν εντάχθηκαν, έκριναν σκόπιμο να μην υποβάλουν δηλώσεις. Το τελικό αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε προ ημερών όμως, δεν τους δικαίωσε. Υπενθυμίζεται ότι στο νέο πρόγραμμα, έτος αναφοράς είναι το 2021 και περίοδος εφαρμογής τα έτη 2022-23. Ωστόσο παραμένει άγνωστη η τύχη του προγράμματος στη νέα ΚΑΠ και ιδιαίτερα από το 2024 και μετά. Ήδη στη Θεσσαλία ασκούνται πιέσεις προς την Κυβέρνηση, προκειμένου να συνεχιστεί το πρόγραμμα, το οποίο εκτός από φιλοπεριβαλλοντικό, αποτελεί και μία σοβαρή οικονομική ενίσχυση για τους παραγωγούς. Οι παραγωγοί εφαρμόζουν συνήθως την αμειψισπορά σε μία αρδευόμενη έκταση σε ποσοστό 30 ως 90%, ενώ λιγότεροι επιλέγουν τη σταθερή αγρανάπαυση. Σύμφωνα με τον χάρτη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι περιοχές στις οποίες καταγράφεται κακή χημική ή ποιοτική σύσταση εδάφους είναι οι Δήμοι Αλμυρού Μαγνησίας, Φαρσάλων Λάρισας, Παλαμά και Σοφάδων Καρδίτσας. Να σημειωθεί ότι το προηγούμενο πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης έτρεξε το 2017 και σε αυτό είχαν ενταχθεί 1.127 παραγωγοί του Νομού Λάρισας, 1.015 παραγωγοί του Νομού Καρδίτσας και 130 παραγωγοί του Νομού Μαγνησίας. Αν και ο προϋπολογισμός της νέας Δράσης ανέρχεται στα 150 εκατομμύρια ευρώ πανελλαδικά, η χρηματοδότηση σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα θα είναι αυξημένη, αφού τα 260 εκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν στο προηγούμενο αφορούσαν τα πέντε έτη, ενώ τα 150 εκατ. τα δύο έτη 2022-2023.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass