Σύντομες αγροτικές ειδήσεις

Δημοσίευση: 28 Ιουν 2022 18:00

Δεκτές ενστάσεις για το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΜΕ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Με πρωτοβουλία μερίδας γεωπόνων μελετητών πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στο ΥΠΑΑΤ,

παρουσία του υπουργού κ. Γ. Γεωργαντά, με θέμα τη διαδικασία αξιολόγησης των φακέλων των Νέων Γεωργών κατά την 3η Πρόσκληση του ΥΜ-6.1 και τις «απαράδεκτες» -όπως τις χαρακτηρίζει η ΠΟΣΓ- απορρίψεις των παραγωγών για το 2021.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της ΠΟΣΓ Σοφολόγης Δημήτριος, το μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΣΓ και πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Αχαΐας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου Φ. Θεοδωράτος, ο εκπρόσωπος της ΠΟΣΕΓ Πασχ. Σιακοβέλλης, εκπρόσωποι γεωπόνων-μελετητών από διάφορες περιοχές της χώρας (Πιερία Κετίκογλου Σωτ., Πρέβεζα και Άρτα Τσώλης Θρασ., Αιτωλοακαρνανία Αντωνάκος Γ., Αχαΐα Κοντογιαννάτος Μάκης, Ηλεία Τζιούτζιας Χάρης, Κορινθία Σιακοβέλλης Πασχάλης), στελέχη του ΥΠΑΑΤ και σύμβουλοι του Υπουργού, καθώς και ο προϊστάμενος της ΕΥΕ-ΠΑΑ κ. Ε. Τσιατούρας, κατόπιν κλήσης του από τον Υπουργό. Από την πλευρά των γεωπόνων-μελετητών αναδείχθηκαν 2 ζητήματα - προβληματικά κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης: Η παράλειψη κατηγοριοποίησης στους δείκτες Τ.Α. των καλλιεργειών “πεπονοειδή – καρπούζι πρώιμο χαμηλής κάλυψης στον αγρό” και πεπόνι χαμηλής κάλυψης και η ακολουθείσα διαδικασία κατά την εφαρμογή της τηλεπισκόπησης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΣΓ, «ως προς το πρώτο, οι μελετητές υποστήριξαν ότι η έλλειψη ή η αδυναμία κατηγοριοποίησης (με ευθύνη του όποιου συντάξαντος) οδήγησε στις απορρίψεις των παραγωγών. Επίσης ανέφεραν πως με τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων έχουμε πλέον επιλέξιμους και απορριπτόμενους νέους αγρότες. Έχουμε συγκεκριμένους παραγωγούς με ονοματεπώνυμο και υπαρκτές εκμεταλλεύσεις. Όχι κωδικούς Γ3ΝΓ και στείρους αριθμούς. Νεαρά παιδιά, κάποια εκ των οποίων συνάδελφοι γεωπόνοι, που αποφάσισαν να επενδύσουν στη γεωργική παραγωγή και να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα που εξαρχής γνώριζαν πως οι δεσμεύσεις του αφορούν χρονικό διάστημα 8 ετών και σύνδεση με πωλήσεις παραγωγής δηλωμένες στο ετήσιο εισόδημά τους (έντυπο Ε3). Δηλαδή ένα πρόγραμμα που δεν μπορεί να υλοποιήσει κάποιος που δεν θα ασχοληθεί σοβαρά με την αγροτική παραγωγή. Για πρώτη φορά απορρίπτονται νέοι αγρότες, που όπως θα αποδειχθεί εφάρμοσαν απολύτως το θεσμικό πλαίσιο, όπως αρχικά είχε δοθεί και καλλιέργησαν ό,τι ακριβώς δήλωσαν στην ΕΑΕ του έτους 2021. Η καλλιέργεια χαμηλής κάλυψης ασφαλίζεται ξεχωριστά στον ΕΛΓΑ από τη Θερμοκηπιακή, ενώ παραγωγός που τη δηλώνει υπαίθρια λανθασμένα, σε περίπτωση ζημιάς κινδυνεύει να απωλέσει την αποζημίωση. Παρ’ όλα αυτά η οδηγία της διαχειριστικής αρχής προς τους αξιολογητές να κατατάξει τις καλλιέργειες αυτές στην ίδια κατηγορία με τις υπαίθριες, οδηγεί σε απόρριψη φακέλων, που πανελλήνια υπολογίζονται άνω των 1.300. Σημειωτέον ότι η οδηγία δημοσιοποιήθηκε μετά την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ και μετά την οριστικοποίηση των φακέλων υποψηφιότητας Ν.Γ., οπότε δεν υπήρχε δυνατότητα αντίδρασης από πλευράς υποψήφιων δικαιούχων. Η άποψη του Υπουργού συντάχθηκε με αυτήν της διαχειριστικής, μη αφήνοντας περιθώρια άλλων ερμηνειών, αναγνωρίζοντας όμως τη διαφορετική αντιμετώπιση της τυπικής απόδοσης αυτών των καλλιεργειών μεταξύ των προσκλήσεων του Υ.Μ. 6.1 (2016, 2018 ένταξη και ολοκλήρωση επιχειρηματικού σχεδίου, 2021) και του υπομέτρου 4.1 (Σχέδια Βελτίωσης). Ως προς το ζήτημα της τηλεπισκόπησης, οι μελετητές υποστήριξαν ότι δεν ακολουθήθηκε το αναγνωρισμένο πρωτόκολλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά μια μέθοδος ταυτοποίησης θερμοκηπιακών καλλιεργειών σε συνδυασμό με φωτοερμηνείες από το Google Earth με ημερομηνίες ανάρτησης φωτογραφιών ακόμη και του 2020, όπως επιβεβαιώνει ανάλογο έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με αποτέλεσμα τα πολλά λανθασμένα αποτελέσματα, όπως: υπαρκτά θερμοκήπια αναγνωρίστηκαν ως μη καλλιεργημένα αγροτεμάχια, αγροτεμάχια με δασική βλάστηση αναγνωρίστηκαν ως καλλιεργημένα, αγροτεμάχια με υπαρκτή την υπαίθρια καλλιέργεια αναγνωρίστηκαν ως μη καλλιεργημένα και πολλά άλλα. Επίσης είτε δεν λήφθηκαν υπόψη κατά τη διαδικασία αξιολόγησης επιτόπιοι έλεγχοι των ΔΑΟΚ είτε όπου αυτοί λήφθηκαν υπόψη ακυρώθηκαν από την Διαχειριστική. Εντύπωση τόνισαν δε προκαλεί πως το Υπουργείο με έγγραφό του αναγνωρίζει ότι η ύπαρξη πορίσματος του ΕΛΓΑ που έρχεται σε αντίθεση με τα αποτελέσματα της «τηλεπισκόπησης» υπερισχύει αυτής!!
Δηλαδή το ΥΠΑΑΤ αναγνωρίζει με έγγραφό του έμμεσα ότι η τηλεπισκόπηση είναι εσφαλμένη και αναξιόπιστη! Ο Υπουργός υποσχέθηκε ότι το ζήτημα θα επανεξεταστεί, ως προς τη αξιοπιστία του, ενώ θα εξεταστούν και θα αξιολογηθούν όλα τα τεκμήρια που θα συνοδέψουν τις όποιες ενστάσεις. Τέλος, αναγνώρισε τη λανθασμένη αναφορά στο με ημερομηνία 17/6/2022 Δελτίο Τύπου ότι «Οριστικά έχουν απορριφθεί 1.355 αιτήσεις, καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις». Και η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας καταλήγει ως εξής: Η συνάντηση ήταν αποτελεσματική και ελπίζουμε να αποδειχθεί γόνιμη. Ο Υπουργός ήταν ενημερωμένος και γνώστης των θεμάτων και υποσχέθηκε να ξαναδεί ολιστικά το ζήτημα των Νέων Γεωργών.

 

Ημερίδα για το Αβερώφειο πάρκο

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τη συμμετοχή του ΕΛΓΟ Δήμητρα διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας: συνέργειες, προκλήσεις & δυναμική της αγροδιατροφής» που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Ιουνίου στις 10:30 π.μ. στο αμφιθέατρο του Τμήματος Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας στο συγκρότημα Γαιόπολις (πρώην ΤΕΙ) στη Λάρισα. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλίες από προσκεκλημένους ομιλητές σχετικά με τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα ο αγροδιατροφικός τομέας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η κλιματική αλλαγή, η αλλαγή των διατροφικών τάσεων, η ψηφιακή μετάβαση και η εντεινόμενη επισιτιστική κρίση. Ταυτόχρονα, θα προβληθεί η δυναμική του αγροδιατροφικού κλάδου ως μοχλού ανάπτυξης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Στην ημερίδα θα παρουσιαστεί το Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας, μια δομή που ιδρύθηκε πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με στόχο να ενισχύσει τη μεταφορά τεχνογνωσίας, τη διασύνδεση της έρευνας με την παραγωγή και την κοινωνία, με έμφαση στο Σχέδιο Δράσης, τους τομείς δραστηριοποίησης και τις προτεραιότητες. Η ημερίδα είναι ανοιχτή στο κοινό και απευθύνεται σε εκπροσώπους παραγωγικών φορέων αλλά και ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο τομέα της αγροδιατροφής.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass