Επιτυχές το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας

Για ακόμα μια χρονιά, η GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ βρίσκεται στο επίκεντρο του διαλόγου

Δημοσίευση: 04 Ιουλ 2022 16:50

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, το οποίο πραγματοποιήθηκε, τόσο ζωντανά όσο και διαδικτυακά, την Παρασκευή 1 Ιουλίου, με θέμα «Το στρατηγικό σχέδιο της

ΚΑΠ: Προτεραιότητες και Προϋποθέσεις για την Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση του Συστήματος Τροφίμων».
Πάνω από 1.400 συνδεδεμένοι σύνεδροι παρακολούθησαν εξέχοντες ομιλητές από την Ελλάδα και την Ε.Ε. να τοποθετούνται επάνω σε κρίσιμα ζητήματα, όπως: η «πράσινη» αρχιτεκτονική και οι «πράσινες» απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ, οι στρατηγικές προτεραιότητες για την ελληνική γεωργία και αγροδιατροφή, οι υποδομές για την τόνωση της υπαίθρου, η στήριξη των συλλογικών σχημάτων και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Την ίδια στιγμή, αναλύθηκε ο ρόλος της ψηφιοποίησης και της καινοτομίας στην επόμενη ημέρα για τον πρωτογενή τομέα.
Μεταξύ των ομιλητών που πραγματοποίησαν τοποθετήσεις, στο πλαίσιο του 8ου Συνεδρίου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής Χανίων και αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία ήταν και επίτιμη ομιλήτρια, ο Pierre Bascou, διευθυντής Bιωσιμότητας της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Yves Madre, πρόεδρος της ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης FARM EUROPE, ο Τάσος Χανιώτης, διευθυντής Στρατηγικής & Πολιτικής Ανάλυσης της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Νίκος Παυλονάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ), καθώς και πολλοί ακόμα σημαντικοί εμπειρογνώμονες και θεσμικοί, οικονομικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες του αγροδιατροφικού τομέα από την Ελλάδα και την Ε.Ε.
Κηρύσσοντας την έναρξη του Συνεδρίου, ο κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης, πρόεδρος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ανέφερε τα εξής: «Το Συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ από το 2014 δίνει αδιαλείπτως το «παρών» στην ενημέρωση του αγροτικού κόσμου, αλλά και όλων των ενδιαφερομένων σε σχέση με τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν την αγροτική πολιτική στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Από τη θέση της επίτιμης ομιλήτριας, η κα Ντόρα Μπακογιάννη εξήρε την αδιάλειπτη συνεισφορά του Συνεδρίου, τα τελευταία οκτώ χρόνια, στη συστηματική ενημέρωση των αγροτών της χώρας για τις εξελίξεις σε σχέση με την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Επισήμανε ότι: «Μπορούμε, ίσως, να ασκήσουμε κριτική στην ΚΑΠ, για το κατά πόσο έχει πετύχει τους κατά καιρούς στόχους της, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε την υψηλή προσαρμοστικότητά της στις απαιτήσεις των καιρών, αλλά και το γεγονός ότι αποτελεί διαχρονικά μία πολύτιμη και ολοένα και πιο πλούσια εργαλειοθήκη που είναι στα χέρια μας να αξιοποιήσουμε, κάθε φορά που ανοίγεται μπροστά μας μία νέα προγραμματική περίοδος.
Ο Δημήτρης Καπνιάς, διευθύνων σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ανέφερε ότι: «Ο προσανατολισμός προς την ψηφιοποίηση πρέπει να έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και αυτά να αντικατοπτρίζονται στο στρατηγικό σχέδιο και στον σχεδιασμό των προγραμμάτων. Με τα χαρακτηριστικά, δηλαδή, που έχουν οι ελληνικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, η εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών και ψηφιακών εργαλείων σε μεμονωμένους παραγωγούς είναι πολύ δύσκολη, άρα αυτό που απαιτείται είναι να δοθούν ισχυρά κίνητρα για τη δημιουργία και την ενίσχυση συλλογικών σχημάτων με έλεγχο και με επιχειρησιακή σχέδια, τα οποία είναι βιώσιμα και στη βάση αυτών των συλλογικών σχημάτων να υπάρχουν αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία για την εφαρμογή της ψηφιοποίησης στη λογική της ελληνικής πραγματικότητας. Εμείς από την πλευρά μας προτείνουμε ένα σύστημα λήψης αποφάσεων, το gaiasense, το οποίο χρησιμοποιεί δεδομένα για να βοηθήσει και στην παραγωγική διαδικασία και στην πρόληψη καταστροφών, αλλά και όταν συμβαίνουν καταστροφές στην πολύ γρήγορη καταγραφή για την αποζημίωση των παραγωγών».
Κοινή διαπίστωση όλων των συμμετεχόντων ήταν ότι για ακόμα μία χρονιά το Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας αποτέλεσε ένα ουσιαστικό εργαλείο ενημέρωσης των εμπλεκομένων στον εγχώριο πρωτογενή και ευρύτερο αγροδιατροφικό τομέα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές και εθνικές εξελίξεις που τον αφορούν, καθώς και μία πλατφόρμα διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων και καλών πρακτικών, συμβάλλοντας στην προώθηση του δημοσίου διαλόγου σε σχέση με το μέλλον του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass