Κόστος και εργάτες γης «καίνε» τα καπνά

Πώς κυμαίνεται η παραγωγή στην επαρχία Ελασσόνας

Δημοσίευση: 29 Αυγ 2022 16:10

Αβέβαιη καθίσταται η πορεία της καλλιέργειας καπνού στην επαρχία Ελασσόνας, καθώς το κόστος παραγωγής έχει διπλασιαστεί, ενώ οι βιομηχανίες δεν φέρονται διατεθειμένες να βάλουν πλάτη στη δύσκολη αυτή συγκυρία. Η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί στην ποικιλία «Κατερίνης», θα ακολουθήσει σε λίγο η συλλογή της ποικιλίας «Μπασμά» και η αυλαία πέφτει με τα «Βιρτζίνια».

Ιδιαίτερα στην τελευταία, τα έξοδα είναι μεγάλα, λόγω και της διαδικασίας ξήρανσης. Οι φετινές αποδόσεις των χωραφιών κυμαίνονται από 150 έως 180 κιλά και η παραγωγή αναμένεται μειωμένη κατά 15 με 20%, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά την καλλιεργητική περίοδο. Φέτος, το αυξημένο κόστος παραγωγής έχει φέρει σε απόγνωση τους καπνοπαραγωγούς, οι οποίοι σε συνδυασμό με τη διαχρονική έλλειψη εργατών γης, που είναι απαραίτητοι για τη συγκομιδή, εμφανίζονται προβληματισμένοι για το μέλλον του κλάδου.
Όσον αφορά τις τιμές, οι καπνοπαραγωγοί ζητούν τουλάχιστον 50 λεπτά αύξηση από τις περσινές τιμές που κυμάνθηκαν από 4,30 έως 4,50 ευρώ το κιλό, ανάλογα την ποιότητα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass