Beatles: Τα πειράματα που θα εκτελεστούν στο χωράφι

Για να προωθηθούν αλλαγές που ενισχύουν την αειφορική παραγωγή σε Βιολογική παραγωγή γάλακτος στη Γερμανία, παραγωγή σιτηρών στη Λιθουανία, καλλιέργεια πατάτας-κρεμμυδιών στην Ολλανδία και Βιολογική παραγωγή μήλων στην Ισπανία

Δημοσίευση: 03 Οκτ 2022 15:36

Γράφει ο Φάνης Γέμτος,
γεωπόνος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

...Τα πειράματα που θα εκτελεστούν για να αναλυθούν οι συμπεριφορές των παικτών και να προταθούν οι αλλαγές που θα οδηγήσουν στην αειφορική παραγωγή μπορούν να εκτελεστούν είτε στο εργαστήριο είτε στο χωράφι. Τα πειράματα εργαστηρίου

στηρίζονται κυρίως σε απαντήσεις που δίνουν οι παίκτες σε ερωτηματολόγια μετά από σχετική ενημέρωση. Δεν θέλω να επεκταθώ στη περιγραφή αυτών των πειραμάτων. Είναι αρκετά θεωρητικά. Τα πειράματα στο χωράφι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους στόχους τους που θα έπρεπε να ενδιαφέρουν τον αγροδιατροφικό τομέα της χώρας. Για αυτό θα τα περιγράψω και θα τα σχολιάσω.
Οι πειραματικές / επιδεικτικές δράσεις στο χωράφι, θα γίνουν για να μελετηθούν οι σημερινές πρακτικές και να μεταβληθούν προς την κατεύθυνση της ΚΕΓ. Θα μελετηθούν πέντε περιπτώσεις που καλύπτουν τις βασικές παραγωγές της ΕΕ:
* Βιολογική παραγωγή γάλακτος στη Γερμανία, Θα μελετηθεί ένας συνεταιρισμός μικρών παραγωγών γάλακτος στις Νότιες Άλπεις που παράγει πιστοποιημένο βιολογικό γάλα. Το πείραμα θα μελετήσει τη ζήτηση των προϊόντων (γάλα, κρέας), τις τιμές και τις αντιδράσεις των καταναλωτών στις υψηλότερες τιμές, τη δυνατότητα συμπληρωματικών εισοδημάτων όπως αγροτουρισμός που θα μπορούσε να αναπτυχθεί, την ανάπτυξη των βοσκήσιμων εκτάσεων, την ορθολογική τους διαχείριση και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας καθώς και στοιχεία για την καλή διαβίωση των ζώων και τις σταβλικές εγκαταστάσεις σε σύγκριση με συμβατικές εκτροφές.* Παραγωγή σιτηρών στη Λιθουανία, μια χώρα με μεγάλη παραγωγή και εξαγωγές σιτηρών. Το πείραμα θα περιλάβει συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με ενδιαφερόμενους και εκπροσώπους αγροτικών οργανώσεων. Αναμενόμενα αποτελέσματα από το πείραμα η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την αλλαγή των καλλιεργητικών πρακτικών, η βελτιωμένη υγεία του εδάφους των αγροκτημάτων, μείωση των επιπτώσεων της γεωργίας στη βιοποικιλότητα. Θα εκτιμηθούν οι επιπτώσεις στην παραγωγικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων με γνώμονα την αειφορία και την οικονομική απόδοση καθώς και την αύξηση της ευημερίας της αγροτικής κοινότητας. Το πείραμα θα μελετήσει τις δυνατότητες προσαρμογής των αγροτών στις νέες συνθήκες, την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών και θα κάνει προτάσεις αλλαγής πολιτικής.
* Ένα πείραμα σε παραγωγή πατάτας και κρεμμυδιών στην Ολλανδία αντιπροσωπεύει τον τομέα των λαχανικών. Βασική πρόκληση: η ανάπτυξη ενός οικονομικά βιώσιμου (αειφορικού) και κλιματικά έξυπνου συστήματος παραγωγής για πατάτες και κρεμμύδια. Οι καταναλωτές και οι οργανισμοί του κλάδου/λιανικού εμπορίου απαιτούν προϊόντα που παράγονται με βιώσιμες μεθόδους παραγωγής που να είναι πιστοποιημένες. Για αυτό θα μελετηθούν μέτρα όπως η προστασία των καλλιεργειών από παράσιτα (μείωση χρήσης παρασιτοκτόνων), η διαχείριση εδάφους και νερού και η βιοποικιλότητα. Η χρήση έξυπνων τεχνολογιών (γεωργία ακριβείας κλπ) μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτών των στόχων. Στο πλαίσιο του πειράματος θα αξιολογηθεί η βιωσιμότητα στην αλυσίδα αξίας (εφοδιαστική), η εφαρμογή τεχνολογιών έξυπνης γεωργίας, θα καθοδηγηθούν μεμονωμένοι αγρότες στην εφαρμογή μέτρων βιωσιμότητας, θα δοκιμαστούν μέτρα βιωσιμότητας σε ομάδες αγροτών. Συζήτηση θα γίνει για το κόστος με τους εταίρους της αλυσίδας αξίας και τον οργανισμό πιστοποίησης καθώς και για τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και θα προταθούν νέες. Θα μελετηθούν οι επιπτώσεις της μετάβασης στο βιώσιμο οικονομικό επιχειρηματικό μοντέλο για αγρότες. Μακροπρόθεσμος αντίκτυπος: Καλύτερη ποιότητα εδάφους και αποθήκευση άνθρακα, υψηλότερη απόδοση χρήσης νερού με τη χρήση αισθητήρων υγρασίας εδάφους, πιο ανθεκτικά, βιώσιμα και κλιματικά έξυπνα συστήματα καλλιέργειας, που οδηγούν σε χαμηλότερη εισροή φυτοφαρμάκων και λιγότερες εκπομπές στο περιβάλλον.
* Βιολογική παραγωγή μήλων στην Ισπανία. Θα μελετηθεί η στάση των αγροτών απέναντι στη βιολογική παραγωγή και η έλλειψη γνώσης που παρατηρείται, οι δυσκολίες αναγνώρισης των τοπικών βιολογικών φρούτων, η δυσκολία πωλήσεων στην επικράτεια και η έλλειψη οργάνωσης της βραχείας αλυσίδας εφοδιασμού. Προβλήματα που φαίνεται να δημιουργούνται στην ανάπτυξη των βιολογικών καλλιεργειών είναι η έλλειψη αποθηκών για την αποθήκευση βιολογικών φρούτων, η έλλειψη κοινής υποδομής για την επεξεργασία των μήλων (παραγωγή χυμού, μηλίτη κ.λπ.), οι συμβουλευτικές υπηρεσίες είναι προσανατολισμένες κυρίως στη συμβατική παραγωγή και η διασπορά παραγωγών στην επικράτεια. Διαπιστώνεται έλλειψη επαρκών πολιτικών όπως το σύστημα πληρωμών της ΚΓΠ που δεν ευνοεί αρκετά τη βιολογική παραγωγή, ιδιαίτερα στα φρούτα και τα λαχανικά, οι οργανώσεις παραγωγών φρούτων και λαχανικών δεν είναι επαρκείς για εξειδικευμένες παραγωγές (βιολογικές σε μικρή αλυσίδα εφοδιασμού). Για τις δράσεις του πειράματος προτείνονται εκπαιδεύσεις ή εργαστήρια ή συνεντεύξεις με ζωντανή παρουσία των παικτών της εφοδιαστικής αλυσίδας, μελέτη αγοράς σχετικά με τις τάσεις των καταναλωτών (πιθανές εκστρατείες προώθησης), παρουσίαση επιτυχημένων παραδειγμάτων άλλων περιοχών, προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα δίκτυο με αγρότες γειτονικών περιοχών που θα προωθήσουν τις πωλήσεις των προϊόντων. Θα γίνουν μελέτες βιωσιμότητας βιολογικής παραγωγής μήλων, μελέτες των δυνατοτήτων αποθήκευσης των μήλων, μελέτη της ζήτησης για μεταποίηση, μελέτη των τεχνικών-υγειονομικών αναγκών στη μεταποίηση, βελτιωμένες δεξιότητες των αγροτών για βιολογική παραγωγή μήλων, βελτιωμένη δικτύωση παραγωγών βιολογικών μήλων. Θα γίνουν τα πρώτα βήματα προς μια κοινή αποθήκευση και λύσεις επεξεργασίας, βελτιωμένη γνώση σχετικά με τις επιλογές διανομής και μάρκετινγκ, καλύτερη γνώση των τοπικών βιολογικών μήλων από τους καταναλωτές.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass