«ΣΧΕΔΙΟ Β» ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΓΚΑΣΘΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Θα πληρώσουν τον ΟΓΑ μέσω... αγροτικού πετρελαίου και ΦΠΑ

* Σε 150 υπολογίζονται οι απολύσεις από οργανισμούς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ιδίως τον ΟΓΕΕΚΑ «ΔΗΜΗΤΡΑ»

Δημοσίευση: 05 Οκτ 2014 12:40 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:01

 Του Γιώργου Μακρή

 «Σχέδιο Β» για να εισπράξει ο ΟΓΑ ένα μέρος από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών προς αυτόν χωρίς να χρειαστεί να παρακρατηθούν οι κοινοτικές επιδοτήσεις επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ε», στα συναρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μελετάται η εξής πρόταση: αντί να παρακρατηθούν οι επιδοτήσεις, να παρακρατηθούν τα χρήματα που δίνονται στους παραγωγούς από την επιστροφή ΦΠΑ και την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο (αγροτικό πετρέλαιο).

Οι υποστηρικτές της πρότασης αυτής θεωρούν ότι έχει τρία βασικά πλεονεκτήματα:

-Επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι: Από τους ίδιους αγρότες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές θα παρακρατηθούν τα χρήματα. Το μόνο που αλλάζει είναι η πηγή προέλευσης των χρημάτων: Αντί τις επιδοτήσεις, θα προέλθουν από την επιστροφή ΦΠΑ και το αγροτικό πετρέλαιο. Ο ΟΓΑ θα διασφαλίσει «ένα σημαντικό ύψος εσόδων για το 2014» και συνεπώς δεν θα τεθούν σε κίνδυνο οι δημοσιονομικοί στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2014-7, όπως έχει επισημάνει σχετικά ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης.

-Ξεπερνιούνται τα νομικά προβλήματα που υπάρχουν καθώς για τις κοινοτικές επιδοτήσεις ισχύει το «ακατάσχετο», δηλαδή οι επιδοτήσεις της ΕΕ «καταβάλλονται στους δικαιούχους στο ακέραιο». Άλλωστε, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που παρακρατηθούν οι κοινοτικές επιδοτήσεις από τον ΟΓΑ τότε κινδυνεύει να αρθεί η διαπίστευσή του ως «του μοναδικού στη χώρα Οργανισμού Πληρωμών από την Ε.Ε.», όπερ σημαίνει με τη σειρά του ότι υπάρχει κίνδυνος ανάκλησης πληρωμών των κοινοτικών κονδυλίων προς την Ελλάδα ύψους 3 δισ. ευρώ για το 2014.

-Η κυβέρνηση μπορεί να εμφανίσει ένα «φιλοαγροτικό μέτρο», δείχνοντας παράλληλα ότι τείνει ευήκοον ους στην πρόταση δεκάδων βουλευτών της, οι οποίοι παρακινηθέντες από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή εκφράζοντας την αντίθεσή τους στον συμψηφισμό των κοινοτικών επιδοτήσεων με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών προς τον ΟΓΑ.

ΟΦΕΙΛΕΣ

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό ύψος των οφειλών περίπου 183 χιλιάδων αγροτών προς τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων ανέρχεται στο ποσό των 550 εκατ. ευρώ.

Ο ΟΓΑ -που καλύπτει 696.000 συνταξιούχους - έχει ήδη λάβει 1,8 δισ. ευρώ, καλύπτοντας ήδη το 73,8% της συνολικής κρατικής συμμετοχής για το 2014.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Στο μεταξύ, στην απόλυση 150 υπαλλήλων από οργανισμούς του (νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου) θα υποχρεωθεί να προβεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να καλύψει το «μερίδιό» του στις συνολικά 1.000 απολύσεις από τα Υπουργεία Υποδομών, Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα.

Ο συγκεκριμένος αριθμός φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να περιλαμβάνεται στη λίστα που έδωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στους επικεφαλής της τρόικας κατά τη συνάντησή τους την περασμένη Τετάρτη (για το θέμα δεν έχει υπάρξει δημόσια τοποθέτηση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πιθανότερη δεξαμενή για τις απολύσεις φέρεται να είναι ο ΟΓΕΕΚΑ «ΔΗΜΗΤΡΑ», ο οποίος έχει προκύψει από τη συγχώνευση ΕΘΙΑΓΕ, ΕΛΟΓΑΚ, ΟΠΕΓΕΠ και ΟΓΕΕΚΑ «ΔΗΜΗΤΡΑ».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass