Βγαίνουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών

«ΖΕΣΤΑΙΝΕΤΑΙ» ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΑΜΠΟ - ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ «ΨΙΧΟΥΛΑ» ΤΟΥ ΥΠΑΑΤ - ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ

Δημοσίευση: 22 Ιαν 2023 13:11

Υλοποιώντας αποφάσεις που έλαβε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στη Νίκαια Λάρισας, αγρότες σε όλη τη Θεσσαλία, βγάζουν σήμερα Κυριακή τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών, αναμένοντας νεότερες αποφάσεις των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και Αγροτικών Συλλόγων για τις επόμενες κινήσεις. Οι προχθεσινές ανακοινώσεις του ΥΠΑΑΤ σχετικά με τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης στους πληττόμενους από την κρίση παραγωγούς, με συγκεκριμένα ποσά ανά προϊόν, δεν λειτούργησε πυροσβεστικά, αλλά αντίθετα έριξε λάδι στη φωτιά, καθώς κάποιοι αναποφάσιστοι αγρότες, δυσαρεστημένοι από τα «ψίχουλα» -όπως χαρακτηρίστηκαν τα ποσά- του Υπουργείου θα μαρσάρουν σήμερα τη μηχανή του τρακτέρ.
Βέβαια, ο ΥπΑΑΤ Γ. Γεωργαντάς σε δηλώσεις του έσπευσε να διασκεδάσει τις πρώτες αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν, τονίζοντας ότι «οι αποζημιώσεις που ανακοινώθηκαν για ροδάκινα, μήλα, νεκταρίνια, βερίκοκα και κάστανα, είναι από εθνικούς πόρους μέσω αιτήματος που κατατέθηκε στην Ε.Ε. για την ενίσχυση παραγωγών που επλήγησαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά πιθανό να ακολουθήσουν και άλλες από το de minimis και για τα υπόλοιπα προϊόντα, όπως τα αχλάδια και τα επιτραπέζια σταφύλια».
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ
Στον νομό Λάρισας οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου προετοιμάζουν το συλλαλητήριο με τρακτέρ, που θα γίνει στις 11 π.μ. (προσυγκεντρώσεις στις 10.30 π.μ. στις Κεντρικές πλατείες σε Αμπελώνα και Δαμάσι, αλλά και στην περιοχή των Εξοχικών στον Τύρναβο).
Σε ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου για τις εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια και τα βερίκοκα της περιοχής, εκφράζεται η δυσαρέσκεια των παραγωγών, καθώς «αυτές δεν μας ικανοποιούν πουθενά για πουθενά. Παράλληλα δείχνουν και την πρόθεση της κυβέρνησης για το τι θα ακολουθήσει για τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα της περιοχής μας, τα οποία έχουν πληγεί από μια σειρά αρνητικών παραγόντων τον τελευταίο χρόνο.
Θέλουμε να τονίσουμε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, παραθέσαμε έγγραφα και στοιχεία στις συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε και με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και αναδείξαμε το δίκαιο του αιτήματός μας. Να δοθούν δίκαια ποσά και κάθετα για όλες τις ποικιλίες Ροδάκινων-Νεκταρινιών-Βερίκοκων, επιτραπέζιων και Οινοποιήσιμων Σταφυλιών, αχλαδιών, κερασιών, αμυγδάλων, δαμάσκηνων. Τη δυνατότητα την έχουν ως κυβέρνηση, όπως φάνηκε τα προηγούμενα χρόνια, όταν μπούκωναν με δισεκατομμύρια τους επιχειρηματικούς ομίλους. Άμεσα πρέπει να δώσουμε απάντηση, ότι δεν θα κάτσουμε με τα χέρια σταυρωμένα, σε άλλη μια αδικία. Όλοι να διεκδικήσουμε το δίκιο μας με τα τρακτέρ μας την Κυριακή στον δρόμο».
ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ
Στην Κεντρική πλατεία της Αγιάς, οι αγρότες της επαρχίας θα προχωρήσουν στις 10:30 το πρωί, σε κινητοποίηση με τρακτέρ και καλούν όλους τους συναδέλφους τους να συμμετέχουν μαζικά, αλλά και τους τοπικούς φορείς να τοποθετηθούν δημοσίως αν είναι ικανοποιημένοι από τις εξαγγελίες Γεωργαντά.
ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Αντίστοιχα, οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Ελασσόνας θα βγουν με τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα στις 12 μ. στην Καλλιθέα, στο χάνι Χατζηγώγου, στον κόμβο Δολίχης, στην πλατεία Τσαριτσάνης, στα Αραδοσίβια. Μαζί με τα κεντρικά αιτήματα, απαιτούν αναπλήρωση εισοδήματος για τους παραγωγούς κελυφωτών, στα 400 ευρώ το στρέμμα για τα αμύγδαλα και στα 600 ευρώ το στρέμμα για τα καρύδια, καθώς οι απώλειες από την περσινή τιμή πλησιάζουν τα 1-2 ευρώ το κιλό. Ακόμα, έκδοση των πορισμάτων και καταβολή των αποζημιώσεων για τις χαλαζόπληκτες περιοχές του περσινού καλοκαιριού στις Δημοτικές Ενότητες Σαρανταπόρου και Ολύμπου πριν την ολοκλήρωση του Γενάρη.
ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Στον ν. Καρδίτσας, τη διάθεσή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους επαναβεβαίωσαν οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων και οι αγρότες που συμμετείχαν στη συνάντηση που συγκάλεσε στον Παλαμά, η ΕΟΑΣΚ. Σήμερα τα τρακτέρ θα παραταχθούν στις πλατείες των χωριών, με αιχμή του δόρατος το αίτημα των βαμβακοπαραγωγών να προχωρήσει η κυβέρνηση σε αναπλήρωση εισοδήματος με κάλυψη της τιμής του 1 ευρώ το κιλό, καθώς «με τιμή 65-70 λεπτά το κιλό δεν καλύπτουν το σημερινό κόστος παραγωγής, συνεπώς δεν τους συμφέρει να καλλιεργήσουν».
Στα Τρίκαλα γίνονται περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά, ενώ ταυτόχρονα προγραμματίζεται συλλαλητήριο με τρακτέρ στην πόλη των Τρικάλων τη Δευτέρα 23 Γενάρη. Το αγωνιστικό ραντεβού έχει δοθεί για τις 10 π.μ. στο κολυμβητήριο, από όπου θα κατευθυνθούν στη Νομαρχία για τη συγκέντρωση στις 11 π.μ.
Στη Μαγνησία θα βγουν τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα σήμερα Κυριακή σε Ζαγορά, Ριζόμυλο και Βελεστίνο.
ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Γενικότερα, στο επίκεντρο των διεκδικήσεων οι αγρότες προτάσσουν αιτήματα για την επιβίωσή τους, όπως για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους, μείωση του κόστους παραγωγής, τιμές στα προϊόντα οι οποίες να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης, προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει τις ζημιές στο 100%.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΠΑΚ
Με ανακοίνωσή της η Προοδευτική Αγροτική Κίνηση (ΠΑΚ) Θεσσαλίας, τονίζει ότι «στηρίζει και θα συμμετάσχει στη σημερινή έναρξη των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που πάρθηκαν στη Νίκαια Λάρισας στις 8 Ιανουαρίου 2022, αφού το σύνολο των αιτημάτων των αγροτών κρίνονται δίκαια και καθίστανται απαραίτητα να ικανοποιηθούν, για να μπορέσει ο αγροτικός κόσμος να συνεχίσει την παραγωγική του δραστηριότητα».
Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass