ΠΩΣ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΛΓΑ

Από το χωράφι στο... ταμείο!

Δημοσίευση: 11 Οκτ 2014 13:50 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:15

 

Στην πλήρη αξιοποίηση της Σύμβασης Συνεργασίας που έχει υπογράψει με τον ΟΠΕΚΕΠΕ προχωρά ο ΕΛΓΑ και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πιλοτική εφαρμογή προγράμματος εκτίμησης των ζημιών με τη χρήση σύγχρονων μέσων (GPS, GIS γεωχωρικά δεδομένα), με την οποία θα επισπευστεί ο χρόνος καταβολής των αποζημιώσεων. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε Λάρισα, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Θεσ\νίκη και Πάτρα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Βασίλη Έξαρχο «με βάση τη σύμβαση που έχουμε υπογράψει αποκτούμε πλέον πρόσβαση στα ηλεκτρονικά δεδομένα του ΟΠΕΚΕΠΕ και κατά συνέπεια στους χάρτες. Έτσι ο γεωπόνος θα μπορεί, ευρισκόμενος στο χωράφι και με την ειδική συσκευή που θα έχει μαζί του να επιβεβαιώσει όλα τα γεωχωρικά στοιχεία που χρειάζεται για την εκτίμηση, όπως σε ποιον ανήκει το χωράφι, πόσα στρέμματα είναι, κλπ. Σε επόμενη φάση ο στόχος θα επεκταθεί στην απ' ευθείας καταχώριση των στοιχείων του γεωπόνου στον ηλεκτρονικό υπολογιστή που θα έχει μαζί του και κατά συνέπεια στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΛΓΑ. Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγουμε περιπτώσεις, στις οποίες η αυτοψία του γεωπόνου ξεχνιόνταν σε κάποιο συρτάρι γραφείου τοπικού υποκαταστήματος (κυρίως σε περιπτώσεις ζωικής παραγωγής, στις οποίες απαιτείτο μόνο μια αίτηση), με αποτέλεσμα η αποζημίωση του παραγωγού να καθυστερεί.

Μάλιστα ο διοικητής του ΕΛΓΑ κ. Έξαρχος πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Αποστολάκο την προσεχή Τετάρτη, για να τακτοποιήσουν τις τελευταίες εκκρεμότητες αυτής της συνεργασίας.

Με την από κοινού χρήση σύγχρονων τεχνικών μέσων οι Διοικήσεις των 2 Οργανισμών επιδιώκουν λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη διαφάνεια στις συναλλαγές των αγροτών με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΕΛΓΑ. Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει η εκπαίδευση των υπαλλήλων του ΕΛΓΑ πάνω στα νέα δεδομένα, ενώ στην πορεία θα φανεί αν θα είναι απαραίτητος ο οριοδείκτης (κάτοικος του χωριού, που ορίζεται από τον εκάστοτε δήμο, λειτουργεί ως εξωτερικός συνεργάτης του ΕΛΓΑ και έχει την ευθύνη να οδηγήσει τα συνεργεία του ΕΛΓΑ στα πληγέντα –από τη θεομηνία- χωράφια της περιοχής).

Μιλώντας στην «Ε» ο Βασίλης Έξαρχος αναφέρει πως «με την εφαρμογή του προγράμματος αυτού βελτιώνουμε γενικότερα τη λειτουργία του Οργανισμού, επισπεύδουμε τον χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων, μα το κυριότερο εξασφαλίζουμε τη διαφάνεια».

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΣΔΕ

Η δυνατότητα πρόσβασης του ΕΛΓΑ στα ηλεκτρονικά συστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ αναμένεται να βοηθήσει περαιτέρω, από τη νέα χρονιά, στην πιο έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων. Έτσι από τη στιγμή που αρχές του 2015, οι παραγωγοί θα μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις ΟΣΔΕ, ο ΕΛΓΑ θα είναι σε θέση να γνωρίζει όλα τα στοιχεία της καλλιέργειας του παραγωγού, με αποτέλεσμα να καταβάλλει ο Οργανισμός γρηγορότερα τις αποζημιώσεις. Για παράδειγμα οι παραγωγοί με δεντρώδεις καλλιέργειες θα υποβάλλουν τις δηλώσεις τους μέχρι και τον Φεβρουάριο και εφόσον χτυπηθούν από τον καιρό θα αποζημιωθούν μέχρι τον Αύγουστο. Με την προϋπόθεση βέβαια να έχουν καταβάλει την ασφαλιστική εισφορά υπέρ του ΕΛΓΑ. Με το ισχύον σύστημα, μπορεί η προθεσμία υποβολής της δήλωσης ΟΣΔΕ να έληγε στις 15 Μαΐου, αλλά ο παραγωγός είχε τη δυνατότητα να μπει στο σύστημα και τους καλοκαιρινούς μήνες για ...διορθώσεις. Αν η καλλιέργεια του έπεφτε θύμα κακοκαιρίας και εκκρεμούσε η αποζημίωσή του, έμπαινε στο σύστημα, φόρτωνε το χωράφι του με επιπλέον στοιχεία, αποσκοπώντας σε μεγαλύτερη αποζημίωση. «Αυτό από το 2015 δεν θα γίνεται» διαβεβαιώνει ο διοικητής του ΕΛΓΑ.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass