Σε εξέλιξη αρδευτικά έργα στα Φάρσαλα

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΩΝ * ΑΝΗΣΥΧΟΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΑΝΟΜΒΡΙΑ *ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΕΙ ΑΓΩΓΟΥΣ Ο ΤΟΕΒ ΕΝΙΠΕΑ

Δημοσίευση: 02 Απρ 2023 14:30

Προβληματισμένοι από την παρατεταμένη ανομβρία εμφανίζονται και οι αρδευτές της επαρχίας Φαρσάλων, καθώς πλησιάζει η περίοδος της σποράς και οι πολυπόθητες βροχές δεν έρχονται.


Ήδη ξεκίνησαν τα ποτίσματα στο καλαμπόκι, ενώ πολύ σύντομα θα αρχίσουν να ποτίζουν και οι ντοματοπαραγωγοί και μετά το Πάσχα οι πομόνες αναμένεται να πάρουν «φωτιά» για τη βαμβακοκαλλιέργεια.
Όπως είναι γνωστό οι αρδευτές του ΤΟΕΒ Ενιπέα ποτίζουν τα 35.000 περίπου στρέμματα από πομόνες και άλλα 1.500 -2000 στρέμματα από τη λίμνη Σμοκόβου. Τα τελευταία νέα από την Καρδίτσα δεν είναι ενθαρρυντικά, αφού η στάθμη και της λίμνης Σμοκόβου (όπως και της λίμνης Πλαστήρα) έχει υποχωρήσει αισθητά.
Επομένως η ορθολογική διαχείριση του νερού ώστε να μην πάει σταγόνα χαμένη είναι μονόδρομος για τους παραγωγούς. «Γι΄ αυτό και αποκτά ιδιαίτερη σημασία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Ενιπέα Τάσο Δραχμάνη, και το έργο της κατασκευής υπόγειων αγωγών άρδευσης ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων (βόρειο τμήμα), συνολικού προϋπολογισμού 1.178.000 ευρώ. Ευχαριστούμε τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό που υπέγραψε τη σύμβαση του έργου, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 και οδηγεί στην υπογειοποίηση αγωγών σε μήκος περίπου 15 χλμ. για την άρδευση 8.110 στρεμμάτων αγροτικής γης.
Tο βόρειο τμήμα της υπογειοποίησης των αγωγών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο κι έτσι δεν θα υπάρξουν απώλειες νερού από διαρροές, κλοπές ή βλάβες στα αντλητικά συγκροτήματα. Όσον αφορά στο νότιο τμήμα, αυτός έχει προχωρήσει στο 50% της εργολαβίας. Να σημειωθεί ότι στα 18 ξεχωριστά και διακριτά δίκτυα άρδευσης, μέσω των οποίων θα αρδευτούν 8.110 στρέμματα γης, ως επί το πλείστον με βαμβάκι, καλαμπόκι και μηδική, προβλέπεται σε κάθε δίκτυο κατά μήκος του αγωγού, και η τοποθέτηση υδροληψιών με υδρόμετρο για τη μέτρηση της παροχής.
Ο κ. Δραχμάνης υποστηρίζει ότι «και ο ίδιος ο ΤΟΕΒ έχει υπογειοποιήσει πάνω από 200 χλμ. αγωγών από τα συνολικά 550 χλμ. του δικτύου».
Όσον αφορά στην οικονομική κατάσταση του ΤΟΕΒ, ο Τάσος Δραχμάνης μιλάει για έναν βιώσιμο Οργανισμό, ο οποίος έχει ρυθμιζόμενες οφειλές στη ΔΕΗ: Παρά το αυξημένο αρδευτικό κόστος (μόνο πέρυσι πληρώσαμε 58 ευρώ το στρέμμα) φροντίζουμε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας. Δυστυχώς αναγκαστήκαμε να αυξήσουμε και εμείς τα αρδευτικά τέλη από 37 ευρώ πήγαμε στα 42 και στη συνέχεια 52. Φέτος προβλέπεται 71 ευρώ για το βαμβάκι και 102 ευρώ το στρέμμα στο καλαμπόκι.
Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή των Φαρσάλων η Περιφέρεια προχωρά ακόμη στην ανόρυξη και αντικατάσταση εννέα γεωτρήσεων του ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων και στην κατασκευή φράγματος για την αναστόμωση των πηγών Βρυσιών.

ΣΕ ΥΠΕΡΕΙΑ - ΟΡΦΑΝΑ
Προ ημερών, κλιμάκιο του ΥΠΑΑΤ πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή της Υπέρειας Φαρσάλων και των Ορφανών Καρδίτσας, για το αρδευτικό δίκτυο Υπέρεια - Ορφανά Καρδίτσας, προϋπολογισμού κατασκευής 80.148.358€ (πλέον ΦΠΑ), το οποίο είναι έτοιμο να δημοπρατηθεί. Το αντικείμενο του Έργου είναι η κατασκευή και λειτουργία σωληνωτού αρδευτικού δικτύου για την άρδευση των παρακείμενων στον ποταμό Ενιπέα πεδινών εκτάσεων που αναφέρθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Υπέρειας του ν. Λάρισας, καθώς και των Ορφανών ν. Καρδίτσας, συνολικής εκτάσεως 74.300 στρεμμάτων, όπου λειτουργούν οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Τιτανίου και Ενιπέα Φαρσάλων. Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του Έργου, η περιοχή αναμένεται να αρδεύεται κυρίως με ποσότητες νερού που θα αξιοποιούν τις υφιστάμενες γεωτρήσεις που ήδη λειτουργούν, και είναι είτε Δημοτικές ή ιδιοκτησίας των ΤΟΕΒ, και συμπληρωματικά τις διαθέσιμες θερινές παροχές του ποταμού Ενιπέα. Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να αξιοποιηθούν και 8 δεξαμενές που θα κατασκευαστούν στην επαρχία Φαρσάλων και 3 στην ευρύτερη περιοχή των Ορφανών, οι οποίες θα αποθηκεύουν νερό από τις 44 γεωτρήσεις του Οργανισμού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass