Ορθολογική χρήση εισροών για προσαρμογή στις πολιτικές της Ε.Ε.

Δημοσίευση: 15 Μαϊ 2023 11:39

Γράφει ο Φάνης Γέμτος,
γεωπόνος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πολιτικές της Ε.Ε. οδηγούν σε πρακτικές που στοχεύουν σε προστασία τους περιβάλλοντος αλλά ταυτόχρονα με τη νέα ΚΑΠ, κατά τη γνώμη μου, οδηγούν σε μείωση της παραγωγής. Όπως έχω γράψει σε πολλά σημειώματα πολιτικές που ενισχύουν την

αγρανάπαυση, τη βιολογική γεωργία, επιδιώκουν τη μείωση των αρδευόμενων καλλιεργειών, των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων θα οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγικότητας της γεωργίας με σημαντικές αρνητικές συνέπειες στην επισιτιστική ασφάλεια πληθυσμών του Πλανήτη. Όπως φαίνεται, οι ισχυρές βιομηχανικές χώρες της Ε.Ε. δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τη πρωτογενή παραγωγή καθώς οι εξαγωγές των βιομηχανικών προϊόντων τους καλύπτουν το κόστος εισαγωγών τροφίμων. Κάτι που φαίνεται να ισχύει και για το πολιτικό σύστημα της χώρας, καθώς το ποσοστό των αγροτών – ψηφοφόρων μειώνεται συνεχώς. Φαίνεται ότι ξέχασαν τα προβλήματα της δεκαετίας του 1970 και τον εκβιασμό τροφίμων (όπως της σόγιας) που δέχτηκαν παράλληλα με τον εκβιασμό της ενέργειας (πετρελαίου) των Αραβικών χωρών. Δεν θυμούνται επίσης ότι η ΚΑΠ έγινε για να εξασφαλίσει αυτάρκεια τροφίμων της Ε.Ε. Ασχέτως των πολλών προβλημάτων υπερπαραγωγής και στρεβλώσεων που είχαμε σε πολλά προϊόντα π.χ. τα «βουνά βουτύρου» κ.λπ. η επισιτιστική ασφάλεια επετεύχθη σε μεγάλο βαθμό. Η Ε.Ε. αλλά και η χώρα μας δεν δείχνει να αντιλαμβάνονται παρόμοιους κινδύνους. Βέβαια ακούστηκαν συζητήσεις για αυτάρκεια μαλακού σιταριού κλπ στη χώρα μας, αλλά και ιδέες όπως η κατανάλωση τοπικά παραγόμενων τροφίμων. Δεν ξέρω τι ακριβώς σημαίνει τοπική παραγωγή αλλά συζητείται. Η επισιτιστική ασφάλεια όμως πληθυσμών του πλανήτη είναι ένα κρίσιμο θέμα που δεν μας επιτρέπεται να αδιαφορήσουμε. Γιατί αν πληθυσμοί σε γειτονικές μας περιοχές (π.χ. Αφρική) βρεθούν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας τότε θα έχουμε κύματα απεγνωσμένων μεταναστών να διασχίζουν τη Μεσόγειο.
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΝΤΙ
ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ
Ας δούμε όμως το θέμα της παραγωγικότητας του πρωτογενούς τομέα από τη δική μας Ελληνική σκοπιά. Η πρωτογενής παραγωγή είναι κρίσιμο στοιχείο για την επιβίωσή μας μια και η βιομηχανική μας παραγωγή είναι σχετικά μικρή. Δυστυχώς εμείς δεν έχουμε ΕΘΝΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ πολιτική αλλά ακολουθούμε τυφλά την επιβεβλημένη από τους Βόρειους ΚΑΠ για να πάρουμε λίγες επιδοτήσεις της τάξεως των 2 δισ. €. Μάλιστα ο πρωθυπουργός σε προεκλογική του ομιλία θεώρησε επιτυχία του τη διατήρηση των επιδοτήσεων της ΚΑΠ. Αν κάναμε μια προσπάθεια αύξησης του κύκλου εργασιών κατά 100 €/στρ. θα βγάζαμε τα διπλάσια.
Έχουμε καταντήσει να έχουμε έναν Υπουργό Γεωργίας να περιοδεύει περιοχές της χώρας και να ανακοινώνει επιδοτήσεις, αποζημιώσεις και συνδεμένες επιδοτήσεις (de minimis, Ουκρανίας κ.λπ.) αντί να προτείνει μέτρα αύξησης της παραγωγικότητας της γεωργίας και του πραγματικού εισοδήματος των παραγωγών. Και η αντιπολίτευση αντί να προτείνει λύσεις για την επιβίωση του αγροτικού τομέα απλώς να υπερθεματίζει για τις διάφορες αποζημιώσεις. Περιμένω να δω τι θα πουν τα κόμματα ενόψει των εκλογών για το πρωτογενή τομέα της χώρας (ήδη η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ αγνόησαν το θέμα) . Φοβάμαι ότι δεν θα πουν τίποτα μέχρι το τέλος! Θα παραμείνουν στη λογική των αποζημιώσεων και επιδοτήσεων γιατί κάθε άλλη προσπάθεια σημαίνει δουλειά και πόρους εκτός Αθηνών που δεν φαίνεται να καταλαβαίνουν ιδιαίτερα.
Ας δούμε όμως τη νέα ΚΑΠ και τους στόχους της. Όπως εξήγησα σε προηγούμενα άρθρα μου είναι προφανές ότι η ΚΑΠ βάζει μπροστά το θέμα κάποιας ιδεατής προστασίας του περιβάλλοντος με ταυτόχρονη μείωση της παραγωγικότητας της γεωργίας. Θα μπορούσαμε όμως με τη νέα ΚΑΠ να επιδοτήσουμε δράσεις που θα βελτίωναν την παραγωγικότητα της γεωργίας μας εκτός από τη στροφή προς καλλιέργειες υψηλής αξίας μέσω αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών; Μια τέτοια δυνατότητα μπορούν να μας δώσουν οι εφαρμογές της ψηφιοποίησης της γεωργίας. Πολλές εφαρμογές σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο οδηγούν σε καλύτερη διαχείριση των αγροκτημάτων και των φυσικών πόρων, με αύξηση της παραγωγικότητας και προστασία του περιβάλλοντος. Στη χώρα μας τέτοιες ευαισθησίες δεν έχουμε. Πουθενά στο Ελληνικό Σχέδιο της ΚΑΠ δεν υπάρχουν δράσεις προώθησης των νέων τεχνολογιών. Και μου φαίνεται ιδιαίτερα άσχημο καθώς σημαντικές νεοφυείς επιχειρήσεις παράγουν εξοπλισμό και προϊόντα που θα συνέβαλλαν στη βελτίωση των επιδόσεων της γεωργίας μας. Αυτό και αν είναι τραγικό. Η γραφειοκρατία της χώρας μας δεν ενισχύει τις Ελληνικές επιχειρήσεις. Η AUGMENTA που κατασκευάζει τους λιπασματοδιανομείς για διαφοροποιημένη λίπανση πουλάει σε όλο τον κόσμο εκτός από την Ελλάδα. Καμία ιδιαίτερη ενίσχυση. Δεν θα μπορούσε στα οικολογικά σχήματα της ΚΑΠ να προωθηθεί η μείωση της χρήσης λιπασμάτων (και φυτοφαρμάκων) με προώθηση της τεχνολογίας αυτής; Δεν θα μπορούσε στα σχέδια βελτίωσης να πάρουν βελτίωση βαθμολογίας όσοι περιλάβουν στο σχέδιο μηχανήματα για διαφοροποιημένη εφαρμογή χημικών; Είναι τόσο μακριά το ΥΠΑΑΤ και η Ελληνική γραφειοκρατία γενικότερα από την πραγματικότητα; Έτσι φαίνεται.
Τις προηγούμενες εβδομάδες ο τοπικός Τύπος ασχολήθηκε με την έλλειψη νερού που αναμένεται το καλοκαίρι μετά την έλλειψη χιονοπτώσεων το χειμώνα. Εκτιμάται έλλειψη τουλάχιστον 30% των ετήσιων πόρων των επιφανειακών υδάτων όπως εύστοχα μας εξήγησε ο πρόεδρος τους ΤΟΕΒ Ταυρωπού. Μπορούμε να κάνουμε κάτι για μείωση της κατανάλωσης νερού; Μια άλλη νεοφυής επιχείρηση η AGENSO παράγει συστήματα που μπορούν να μειώσουν τη κατανάλωση νερού. Σας την παρουσίασα σε προηγούμενα σημειώματα. Θα μπορούσε η νέα ΚΑΠ ή τα σχέδια βελτίωσης να επιδοτήσουν τη προμήθεια συστημάτων εξοικονόμησης νερού; Πιστεύω ναι αν στο ΥΠΑΑΤ καταλάβαιναν τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα. Θα μπορούσε η Περιφέρεια να εφαρμόσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα εξορθολογισμού της εφαρμογής αρδευτικού νερού; Πιστεύω πως ναι. Μια τέτοια δράση θα απογείωνε τις δυνατότητες της AGENSO. Πόσο κοστίζει το σύστημα της AGENSO; Περίπου 2.000 € και μπορεί να πετύχει (σύμφωνα με τους κατασκευαστές) εξοικονόμηση μέχρι 30% του νερού από την εφαρμογή της σωστής ποσότητας (αποφυγή βαθιάς απορροής ) και πότισμα όταν χρειάζεται. Αν υπολογίσετε ένα χωράφι 100 στρεμμάτων στην Ανατολική Θεσσαλία με κόστος άρδευσης 60-80 €/στρ μπορεί να βρείτε σε πόσο χρόνο θα γίνει η απόσβεση . Αν στο αρχικό κόστος προμήθειας του συστήματος βάλετε και την επιθυμητή επιδότηση η απόσβεση μπορεί να γίνει σε ένα χρόνο.
Αναφέρομαι στις δύο εταιρείες διότι αυτές έτυχε να παρακολουθήσω την εξέλιξή τους στα τελευταία δέκα περίπου χρόνια. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν και άλλες Ελληνικές νεοφυείς που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από ενισχύσεις που θα βοηθούσαν άμεσα στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών από τους αγρότες, ενώ και οι επιχειρήσεις αυτές θα αναπτύσσονταν (αύξηση τζίρου, απασχόλησης) προς όφελος της οικονομίας της χώρας. Δυστυχώς το ΥΠΑΑΤ βρίσκεται τελείως έξω από λογικές βοήθειας και καθοδήγησης προς τους αγρότες (γεωργικές εφαρμογές, προσανατολισμός, ενισχύσεις) και ταυτόχρονης ενίσχυσης της τοπικής βιομηχανίας. Όσο για τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων ας μην το συζητάμε.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass