Αγροτικά Εφόδια

Δημοσίευση: 03 Ιουλ 2023 14:24

Παράταση για αντικατάσταση και μετακίνηση κυψελών μελισσοκομίας

Το Κέντρο Μελισσοκομίας Λάρισας ενημερώνει τους μελισσοκόμους της Π.Ε.

Λάρισας ότι με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των παραστατικών και δικαιολογητικών για τις δράσεις Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων (Αντικατάσταση Κυψελών) και Οικονομική Στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας (Μετακίνηση κυψελών) έως 14-7-2023 και έως 31-7 αντίστοιχα. Προσοχή! Δεν παρατάθηκε η προθεσμία έκδοσης των παραστατικών πληρωμής, η οποία έληξε στις 30 Ιουνίου 2023. Εκπρόθεσμα παραστατικά μπορεί να κατατεθούν, αλλά η επιδότηση θα είναι μειωμένη ανάλογα με τις ημέρες καθυστέρησης. Οι μελισσοκόμοι που θέλουν να υποβάλουν την αίτησή τους μέσω του Κέντρου Μελισσοκομίας Λάρισας θα πρέπει να υποβάλουν στο Κέντρο τα απαιτούμενα παραστατικά πληρωμής και δικαιολογητικά το αργότερο έως 7-7-2023 για την Αντικατάσταση Κυψελών και έως 21-7 -2023 για τις Μετακινήσεις, προκειμένου να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος για τον έλεγχο και την υποβολή τους μέσω της ψηφιακής εφαρμογής. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2410-533.3366 και 2410-549.724 και στο e-mail: kmlarisas@gmail.com.
Υπέγραψε νέα παράταση στα Σχέδια
Βελτίωσης ο Λευτέρης Αυγενάκης
Λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία της Κυβέρνησης ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης υπέγραψε την πρώτη Υπουργική του Απόφαση, με την οποία δίνει μία ακόμα παράταση στα Σχέδια Βελτίωσης. Η σχετική απόφαση αναφέρει τα εξής: Η παράγραφος 1 του άρθρου 13 τροποποιείται ως εξής: «Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να ενταχθούν στη Δράση 4.1.5 πρέπει να υποβάλουν (οριστικοποιήσουν) μία αίτηση στήριξης ηλεκτρονικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) που λειτουργεί στον ιστότοπο http://www.ependyseis.gr κατά το διάστημα από 15/3/2023 έως 7/7/2023 και ώρα 13:00. Μετά την παρέλευση της καταληκτικής ημερομηνίας και ώρας υποβολής (οριστικοποίησης) δεν είναι δυνατή η οριστικοποίηση της αίτησης, με συνέπεια αυτή να μην αξιολογείται». Η παράγραφος 3 του άρθρου 13 τροποποιείται ως εξής: «Αιτήματα από-οριστικοποίησης των αιτήσεων γίνονται δεκτά έως τις 5/7/2023 και ώρα 13:00 ύστερα από υποβολή αιτήματος στην τεχνική υποστήριξη (helpdesk) του ΠΣΚΕ, εντός της εφαρμογής ependyseis.gr. Με την από-οριστικοποίηση το αίτημα επανέρχεται στην κατάσταση «Σχεδίου» και προκειμένου να αξιολογηθεί πρέπει να οριστικοποιηθεί εντός της προθεσμίας της παραγράφου 1». Υπενθυμίζουμε ότι στόχος της Δράσης 4.1.5 είναι η επίτευξη ανθεκτικής, βιώσιμης και ψηφιακής οικονομικής ανάκαμψης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις υφιστάμενες, αλλά και τυχόν μελλοντικές συνέπειες της πανδημίας ή όποιου άλλου κινδύνου προκύψει. Η Δημόσια Δαπάνη της πρόσκλησης ανέρχεται σε 180.000.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ). Το ανωτέρω ποσό κατανέμεται στις Περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον επόμενο πίνακα. Μετά την αξιολόγηση των αιτημάτων πληρωμής θα κατανεμηθεί επιπλέον ποσό 50.000.000 ευρώ ως υπερδέσμευση, έτσι ώστε η συνολική δημόσια δαπάνη της πρόσκλησης να ανέρθει στα 230.000.000 ευρώ.

 

Καλλιεργητικές συμβουλές για τα πυρηνόκαρπα

Χρήσιμες καλλιεργητικές συμβουλές για την αντιμετώπιση εχθρών στα πυρηνόκαρπα δίνει το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Προστασίας Φυτών Βόλου, με ιδιαίτερη αναφορά σε αναρσία-καρπόκαψα-φυλλοδέτης για ροδακινιά-νεκταρινιά και στην καρπόκαψα για τη δαμασκηνιά. Ακόμη, αναφέρει τη μύγα της Μεσογείου, για την οποία τονίζει πως την εποχή αυτή διαπιστώνεται σημαντική δραστηριότητα των ακμαίων του διπτέρου σε όλες τις περιοχές (πεδινές και ημιορεινές), αλλά και προσβολές σε καρπούς που εισέρχονται στο στάδιο της ωρίμανσης. Σχετικά με τη μονίλια (βερικοκιά-ροδακινιά-νεκταρινιά-δαμασκηνιά) τονίζεται πως οι καιρικές συνθήκες (ασταθής καιρός με μπόρες και υψηλά ποσοστά υγρασίας) είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την ταχεία εξάπλωση της ασθένειας. Επειδή η ευπάθεια των καρπών στον παθογόνο μύκητα μεγαλώνει όσο αυτοί πλησιάζουν το στάδιο της ωρίμανσης, συστήνεται αυτοί να είναι προστατευμένοι με ένα επιτρεπόμενο και κατάλληλο μυκητοκτόνο, όσο διάστημα διατηρείται αυτή η καιρική αστάθεια. Επίσης, προσοχή πρέπει να δοθεί σε οπωρώνες που διατηρούν υψηλά ποσοστά υγρασίας λόγω συχνών ποτισμάτων, καθώς και σε οπωρώνες με ιστορικό προσβολής από τον μύκητα. Επιπλέον, στα κεράσια συστήνεται η διακοπή των ποτισμάτων μερικές μέρες πριν τη συγκομιδή, για την αποφυγή ρωγμών, οι οποίες αποτελούν πύλες εισόδου της ασθένειας. Επειδή για κάποια είδη/ποικιλίες το χρονικό περιθώριο μέχρι τη συγκομιδή είναι περιορισμένο, συστήνεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή του φυτοπροστατευτικού προϊόντος, για την αποφυγή υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στους καρπούς.

 

Η συνδεδεμένη σε μαλακό σιτάρι και κριθάρι

Πήραν ΦΕΚ οι λεπτομέρειες χορήγησης της συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης στην καλλιέργεια μαλακού σίτου και κριθαριού. Ο προϋπολογισμός της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 στο πλαίσιο της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το μαλακό σιτάρι ανέρχεται στα 5.824.000 ευρώ και ο συνολικός προϋπολογισμός της ενίσχυσης για ολόκληρη την περίοδο 2023-2027 στα 29.120.000. Η έκταση αναφοράς της συνδεμένης ενίσχυσης στο μαλακό σιτάρι για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 καθορίζεται σε 582.400 στρέμματα. Η προτεινόμενη τιμή ενίσχυσης είναι 10 ευρώ/στρέμμα και με απόκλιση ±15%. Τα ποσοστά αυτά υπολογίστηκαν, λαμβάνοντας υπόψη και τις αντίστοιχες αποκλίσεις της περιόδου 2017-2020 για τη συνδεδεμένη ενίσχυση του σκληρού σιταριού. Επομένως, η ελάχιστη και η μέγιστη μοναδιαία τιμή εκτιμώνται σε 8,5 ευρώ/στρέμμα και 11,5 ευρώ /στρέμμα, αντίστοιχα. Για το κριθάρι ο προϋπολογισμός της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 στο πλαίσιο της συνδεδεμένης ενίσχυσης ανέρχεται στα 8.320.000 ευρώ και ο συνολικός προϋπολογισμός της ενίσχυσης για ολόκληρη την περίοδο 2023-2027 στα 41.600.000 ευρώ. Η έκταση αναφοράς της συνδεμένης ενίσχυσης στο κριθάρι για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 καθορίζεται στα 832.000 στρέμματα. Η προτεινόμενη τιμή ενίσχυσης είναι 10 ευρώ/στρέμμα. Εκτιμαται οτι η αποκλιση απο τη μοναδιαkα τιμη θα κυμανθει σε ±15%. Επομένως, η ελάχιστη και η μέγιστη μοναδιαία τιμή εκτιμώνται σε 8,5 ευρώ/στρέμμα και 11, ευρώ/στρέμμα, αντίστοιχα.

 

Ετοιμες οι άδειες νέων φυτεύσεων αμπελιών

Ικανοποιητικά για την Περιφέρεια Θεσσαλίας εξελίχθηκε η διαδικασία χορήγησης αδειών νέων φυτεύσεων στο αμπέλι για το έτος 2023 από το ΥΠΑΑΤ, καθώς η καλύφθηκε η αυξημένη ζήτηση. Για την Περιφέρεια Θεσσαλίας χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία από 5,5 έως 4,5 για όλη την αποδεκτή τους έκταση. Για τα αγροτεμάχια που συγκέντρωσαν βαθμολογία 4,45 χορηγείται άδεια που αντιστοιχεί σε ποσοστό 80% της αποδεκτής τους έκτασης. Σε επίπεδο Θεσσαλίας ο Νομός Λάρισας έλαβε τη μερίδα του λέοντος με 255.900 στρ. και ακολουθεί ο Ν. Τρικάλων. Με βάση τη σχετική Υπουργική Απόφαση η χώρα είναι χωρισμένη σε οκτώ Περιφέρειες/Ομάδες Περιφερειών: Για την Ομάδα Περιφερειών: Β. Αιγαίο, Ν. Αιγαίο, Κρήτη, Ιόνια Νησιά και Ήπειρος, καθώς και για την ομάδα Περιφερειών: Αττικής, Στ. Ελλάδας, χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων σε όλους τους επιλέξιμους παραγωγούς και για όλη την αποδεκτή έκταση, λαμβάνοντας υπόψη τη διαθέσιμη χορηγούμενη έκταση 1%. Για την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς, των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία 5,5 και για όλη την αποδεκτή τους έκταση. Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία 5,5 για όλη την αποδεκτή τους έκταση. Για τα αγροτεμάχια που συγκέντρωσαν βαθμολογία 4,5 χορηγείται άδεια που αντιστοιχεί σε ποσοστό 35% της αποδεκτής τους έκτασης. Για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία 7 και 6,5 και για όλη την αποδεκτή τους έκταση. Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία 7 έως και 2,75 για όλη την αποδεκτή τους έκταση. Για τα αγροτεμάχια που συγκέντρωσαν βαθμολογία 2,5 χορηγείται άδεια που αντιστοιχεί σε ποσοστό 50% της αποδεκτής τους έκτασης. Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία 6 για όλη την αποδεκτή τους έκταση. Για τα αγροτεμάχια που συγκέντρωσαν βαθμολογία 5 χορηγείται άδεια που αντιστοιχεί σε ποσοστό 28% της αποδεκτής τους έκτασης.

 

Ενισχύσεις για αγροδασικά οικοσυστήματα

Το οικολογικό σχήμα για τα αγροδασικά Π1-31.5 «Βελτίωση αγροδασικών οικοσυστημάτων, πλούσιων σε στοιχεία του τοπίου» δίνει στρεμματική ενίσχυση 10 ευρώ το στρέμμα, η οποία θα προστεθεί στη βασική ενίσχυση που εισπράττουν οι παραγωγοί κάθε χρόνο. Τα δέντρα αυτά μπορεί να είναι είτε δασικά είδη (ενδεικτικά: δρύες, πεύκα, λεύκες, κυπαρίσσια) είτε καρποφόρα/παραγωγικά (ενδεικτικά: εσπεριδοειδή, μηλοειδή, πυρηνόκαρπα, ακρόδρυα, ελιές, χαρουπιές, μαστιχόδενδρα), τα οποία συνδυάζονται με την καλλιέργεια σιτηρών ή κηπευτικών. Η παρέμβαση συνίσταται στη βελτίωση των υφιστάμενων γεωργοδασικών συστημάτων. Στο πλαίσιο της δράσης, οι γεωργοί υποχρεούνται: α) Να προβαίνουν στη συστηματική φροντίδα και καθαρισμό των δέντρων του γεωργοδασικού συστήματος, β) σε συγκαλλιέργεια σιτηρών ή και κηπευτικών με παραγωγικά ή και δασικά δέντρα. Η ελάχιστη πυκνότητα δέντρων ανέρχεται στα 5 δέντρα ανά εκτάριο (1 εκτάριο = 10 στρέμματα) και η μέγιστη πυκνότητα δένδρων στα 250 δέντρα ανά εκτάριο. Όπως αναφέρει η εφαρμοστική απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, το πεδίο εφαρμογής της παρέμβασης είναι αγροτεμάχια που βρίσκονται σε περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως ορεινές με βάση την Οδηγία του Συμβουλίου 81/645/ΕΟΚ, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές, με βάση τον σχετικό χαρακτηρισμό της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.  Σύμφωνα με τον «Αγρότυπο», «στον Στρατηγικό Σχεδιασμό της ΚΑΠ που έστειλε η χώρα μας στην Ε.Ε., στο οικολογικό σχήμα συμπεριλάμβανε και τα «βοσκοτόπια με κάλυψη δέντρων μέχρι 40% και με ποώδη ή ξυλώδη βλάστηση» (ανέφερε ότι θα είχαν σαν υποχρέωση για να εισπράξουν την ενίσχυση οι κτηνοτρόφοι τον καθαρισμό των θάμνων και την ελεγχόμενη βόσκηση).  Αυτό, όμως, δεν περιλαμβάνεται στην Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, με την υπογραφή Τσακίρη, με αποτέλεσμα να μένουν εκτός επιλεξιμότητας οι κτηνοτρόφοι. Αυτό έγινε γιατί με την «τεχνική λύση», που εφαρμόζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ και στη νέα ΚΑΠ, δεν είναι εφικτό οι κτηνοτρόφοι να ενταχθούν στο οικολογικό σχήμα, γιατί δεν γνωρίζουν τον βοσκότοπο που τους δίνει το σύστημα και έτσι χάνουν τη στρεμματική ενίσχυση».

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass