ΒΡΗΚΕ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΑΛΛΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Εκσυγχρονισμός Αγροτικών Συνεταιρισμών μέσω… Ινδίας

* Ο Λαρισαίος, Γιωργής Μαστρονικολός παρουσίασε έρευνα στην Hyperabad της Ινδίας για τα οφέλη μετατροπής των παραδοσιακών συνεταιρισμών σε νέας γενιάς στην Ελλάδα

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2014 13:15 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:32

 

 

Του Κ. Γκιάστα

Την ώρα που ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρις Κουκουλόπουλος παρουσίαζε αποκαλυπτικά στοιχεία για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς στη Βουλή (έγιναν «καπνός» 2.500 συνεταιρισμοί – σφραγίδες), ένας άλλος Έλληνας κάπου στην… Ινδία παρουσίαζε στοιχεία μιας έρευνας που έχει βάση τον εκσυγχρονισμό και στόχο την αύξηση κερδών.

Ο λόγος για τον Λαρισαίο, Γιωργή Μαστρονικολό που ως μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Φυσικού Περιβάλλοντος βρέθηκε σε Παγκόσμιο Συνέδριο Αγροτικής Οικονομίας που διοργανώθηκε στην πόλη Hyperabad της Ινδίας, από το Εθνικό Συμβούλιο αντίστοιχου τομέα της χώρας, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ένωσης Αγροτικής Οικονομίας. Εκεί παρουσίασε μια έρευνά του, που αφορούσε στον τρόπο λειτουργίας των Αγροτικών Συνεταιρισμών στην Ελλάδα. Σύγκρινε την οργάνωσή τους, τη δομή τους, τον τρόπο διοίκησης, τη λήψη αποφάσεων, τη συνεργασία τους με τους ιδιώτες και έκανε μια καταγραφή πλήθους στοιχείων.

«Όλα έγιναν βάσει ενός πολυσέλιδου ερωτηματολογίου. Μαθαίνοντας στοιχεία για το μάνατζμέντ τους, τις πωλήσεις τους, τα έσοδά τους, τα έξοδά τους, το οργανόγραμμά τους, τα προϊόντα που παράγουν, το ποσοστό εξαγωγής, τους αγρότες – μέλη και τα εταιρικά μερίδια κατέταξα τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς- βάσει των παραπάνω- σε παραδοσιακούς και νέας γενιάς» μας λέει ο 24χρονος Λαρισαίος και συνεχίζει:

«Βάσει λοιπόν όλων αυτών των στοιχείων κατέληξα σε συμπεράσματα τα οποία κατέγραψα και τα απέστειλα στην Ινδία. Μου απάντησαν και μου ζήτησαν να πάω να τα παρουσιάσω».

Και πήγε: «Εκεί ήταν ο υπουργός της Ινδίας, ο πρώην πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Αγροτικής Οικονομίας. Ήταν καθηγητές και ερευνητές από ΗΠΑ και Καναδά. Ήταν εκπρόσωποι από την World Bank. Γενικά το ενδιαφέρον ήταν έντονο.

Εγώ παρουσίασα τα αποτελέσματά μου που σε γενικές γραμμές αναφέρουν πως τα πλεονεκτήματα των συνεταιρισμών νέας γενιάς σε σύγκριση με των παραδοσιακών είναι σαφώς περισσότερα. Σε μορφή ποσοστού εκτιμώ πως είναι 80-20% . Είναι χαρακτηριστικό πως οι νέας γενιάς έχουν μεγαλύτερες εξαγωγές καθώς χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία. Αυτό φέρνει νέα έσοδα και διαφήμιση για παράδειγμα».

Για το πόσο εύκολος είναι ο εκσυγχρονισμός τόνισε: «Όλα είναι σχετικά. Αν υπάρχουν ικανά και ανοιχτόμυαλα στελέχη σε έναν αγροτικό συνεταιρισμό η εξέλιξη έρχεται από μέσα, δεν χρειάζονται προσθήκες και γίνεται εύκολα. Αν όχι παραμένει συντηρητικός ο συνεταιρισμός και μειώνει τα οφέλη του. Ακόμα και στην έρευνα υπήρξαν συνεταιρισμοί που με έβλεπαν καχύποπτα ενώ είχα την αναγνώριση του Πανεπιστημίου. Υπήρξαν όμως και συνεταιρισμοί που με χαρά τους και γρήγορα ανταποκρίθηκαν στην έρευνα. Από το πιο απλό φαίνεται η διάθεσή τους».

Ο Γιωργής Μαστρονικολός - αν και Λαρισαίος - δεν μπόρεσε να αντλήσει πληροφορίες από την πρώην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας για τον τρόπο λειτουργίας της, είχε τουλάχιστον πολύτιμη βοήθεια από την επίκουρη καθηγήτρια Αγροτικής Οικονομίας κ. Παναγιώτα Σεργάκη.

Όσον αφορά τώρα στην εμπειρία του από τη μακρινή Ινδία: «Η Ινδία σου προκαλεί μια έκρηξη αισθήσεων. Αποτελεί πολιτισμικό σοκ θεωρώ για κάθε Ευρωπαίο αλλά οι άνθρωποι σε κάνουν να νιώθεις σαν το σπίτι σου. Με αυτά που είδα εκτιμώ πως το πιο φτωχό χωριό της Ελλάδας φαίνεται σαν… Ελβετία μπροστά τους».

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass