Σε απόγνωση παραγωγοί ρεβιθιού - φακής

ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΜΠΟΥΡΙΝΙ-ΒΡΟΧΕΣ ΣΤΟΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ *ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 16 Ιουλ 2023 14:50

«Ολοκληρωτική» χαρακτηρίζουν την καταστροφή στο ρεβίθι και «μεγάλη» στη φακή, οι παραγωγοί του πρώην Δήμου Κραννώνα στον Δήμο Κιλελέρ από τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τον δυνατό αέρα που σημειώθηκε τον Ιούνιο.
Οι παραγωγοί των περιοχών Δίλοφος, Καλό Νερό, Άγιοι Ανάργυροι, όπου τα όσπρια κυριαρχούν, είναι ανάστατοι, καθώς ο ΕΛΓΑ προχώρησε μεν σε αυτοψίες, αλλά οι εκτιμητές του Οργανισμού υπενθύμισαν ότι ο Κανονισμός προβλέπει αποζημίωση μόνο σε περιπτώσεις χαλαζιού.


Σύμφωνα με τον παραγωγό και γεωπόνο Χρήστο Σούρλα «η ζημιά στο ρεβίθι είναι καθολική.
Το μπουρίνι, σε συνδυασμό με δύο ισχυρές βροχοπτώσεις (έπεσαν 40 με 50 χιλιοστά νερού μέσα σε 20 λεπτά) κατέστρεψαν τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς. Ακόμη και σε περιοχές όπου η ζημιά δεν είναι ολοκληρωτική, οι παραγωγοί προβληματίζονται να βάλουν μπρος τις μηχανές για συγκομιδή, καθώς το κόστος είναι μεγάλο. Έτσι κι αλλιώς το ρεβίθι είναι μία ακριβή καλλιέργεια (170 ευρώ το στρέμμα).
Από τις αποζημιώσεις δεν πρόκειται να ρεφάρουμε, αλλά τουλάχιστον κάποιοι παραγωγοί που σκέφτονται να μην ξανασπείρουν ρεβίθι, ίσως αναθεωρήσουν».
Ανάλογη με το ρεβίθι ζημιά καταγράφεται και στις φακές, στις οποίες η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τον κ. Σούρλα «σε ένα χωράφι 117 στρεμμάτων η συγκομιδή από τα 25 στρέμματα, πριν τις βροχές, απέφερε παραγωγή 290 κιλών, ενώ στο υπόλοιπο κομμάτι, μετά τις βροχές, ο ίδιος παραγωγός συγκόμισε μόλις 75 κιλά!».
Τέλος, στη φάβα στην οποία η συγκομιδή είναι σε εξέλιξη, οι έντονες βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα το φυτό να χάσει σε ειδικό βάρος, να πλαγιάσει στο έδαφος και η συγκομιδή να γίνεται πολύ δύσκολα. Επιστρατεύονται ειδικές βελόνες στις μηχανές για να μαζευτεί η όποια παραγωγή έχει σωθεί.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass