Αγροτικά Εφόδια

Δημοσίευση: 24 Ιουλ 2023 11:00

Χαμόγελα για τις τιμές σιτηρών
Οι διεθνείς εξελίξεις και οι συμφωνίες που έχουν κλειστεί
*Τι λένε στην «ΕτΔ» Ι. Κουκούτσης, Θαν. Καραΐσκος, Αντ. Ρεντζιάς

Επέστρεψαν τα χαμόγελα στις τάξεις των παραγωγών σιτηρών στον θεσσαλικό κάμπο, μετά τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις με την ακύρωση της συμφωνίας για εξαγωγές από τη Ρωσία και την απώλεια παραγωγής που εμφανίζει ο Καναδάς λόγω κλιματικών συνθηκών σε συνδυασμό με την ανοδική τάση που καταγράφει η αγορά της Φότζια. Το κλίμα αλλάζει προς το καλύτερο για τον παραγωγό κι αυτό επιβεβαιώθηκε και από την πρόσφατη συμφωνία της ΕΑΣ Ορεστιάδας με τους Μύλους Σόγιας για πώληση 25.000 τόνων στην τιμή των 367 ευρώ ο τόνος. Ο παραγωγός θα πάρει τιμή στα 345 ευρώ ο τόνος (34,5 λεπτά το κιλό). Για το μαλακό σιτάρι υπήρξε συμφωνία με τον Μάρκου για πώληση 4.000 τόνων στην τιμή των 210,5 ευρώ ο τόνος. Ο παραγωγός θα πάρει τιμή στα 195 ευρώ ο τόνος (19,5 λεπτά το κιλό).


Στον κάμπο η κατήφεια που κυριαρχούσε την περίοδο του αλωνισμού έδωσε τη θέση της στην αισιοδοξία, αν και οι ψυχραιμότεροι συνιστούν υπομονή και όχι βιαστικές κινήσεις. Η μόνη επίσημη συμφωνία που έχει καταγραφεί στη Θεσσαλία είναι αυτή του Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, με τον εμπορικό οίκο Αδελφών Μπαλούκα (με 30 λεπτά στον παραγωγό). Έχει ενδιαφέρον, λοιπόν, εάν θα υπάρξουν σύντομα κι άλλες ανακοινώσεις και συμφωνίες, με καλύτερες τιμές για τον παραγωγό.
ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΣ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννη Κουκούτση, «ήδη τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν πωλήσεις σιτηρών, μετά την ανακοίνωση της πρώτης συμφωνίας για 30 λ.». Ο ίδιος έχει στραμμένα τα βλέμματα περισσότερο στην αγορά της Φότζια και λιγότερο σε Καναδά και Ρωσία. «Αν η Ιταλία δώσει καλύτερες τιμές, τότε σίγουρα θα επιδιώξουμε αντίστοιχες συμφωνίες με τους εμπόρους, με τους οποίους βρισκόμαστε διαρκώς σε συζητήσεις».
ΦΑΡΣΑΛΑ
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Ενιπέα» Φαρσάλων Θανάσης Καραΐσκος τονίζει την αναγκαιότητα «ενός κοινού μετώπου, όπως αυτό εκφράστηκε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, από τους συνεταιρισμούς του Νομού Λάρισας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο εμπόριο των σιτηρών, προκειμένου να αυξηθεί η διαπραγματευτική ικανότητά τους απέναντι στους εμπόρους. Ικανότητα που χωλαίνει για τον Συνεταιρισμό του, όσο δεν επιλύεται η εκκρεμότητα αξιοποίησης των αποθηκευτικών χώρων που ανοίγουν σε υπό εκκαθάριση Ενώσεις και Συνεταιρισμούς από υγιή συνεργατικά σχήματα, με αποτέλεσμα τα σιτηρά να αποθηκεύονται στις αποθήκες του κάθε παραγωγού, εξέλιξη που γεννά πρακτικές δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις». Η συμφωνία που έχει μέχρι στιγμής ο «Ενιπέας» για τα προβροχικά σιτηρά (λίγες ποσότητες) είναι στα 35 λεπτά με τη «Μέλισσα». Ο ίδιος θεωρεί ότι οι επόμενες μέρες που ξημερώνουν για τον παραγωγό θα είναι καλύτερες.
ΝΙΚΑΙΑ
«Δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε, ούτε να πιέζουμε καταστάσεις» το σχόλιο του προέδρου του Συνεταιρισμού Νίκαιας, Αντώνη Ρεντζιά. «Μετά και τις τελευταίες θετικές εξελίξεις στο διεθνές εμπόριο, συνεχίζουμε τις συζητήσεις, τόσο με εμπόρους όσο και με τους παραγωγούς, και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πράξουμε ό,τι είναι καλύτερο για τα μέλη μας» δηλώνει χαρακτηριστικά.

 

YPAAT_NEOI_AGROTES.jpg

Στη Λάρισα ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης
Παρασκευή 28 ή Δευτέρα 31 Ιουλίου *Συνάντηση με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών-ΕΘΕΑΣ

Την ερχόμενη Παρασκευή 28 Ιουλίου ή τη Δευτέρα 31 του μήνα αναμένεται να επισκεφτεί τη Λάρισα, για να έχει διαδοχικές επαφές και συναντήσεις, όπως το υποσχέθηκε, ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης. Αυτή η ημερομηνία σχετίζεται άμεσα με ένα κοσμικό γεγονός που θα σημειωθεί το βράδυ του Σαββάτου, στην Πολυθέα Ασπροποτάμου Καλαμπάκας, συνδυάζοντας έτσι το τερπνόν μετά του ωφελίμου.
Στο μεταξύ, ο νέος «ένοικος» της πλατείας Βάθης συνέχισε την προηγούμενη εβδομάδα τις επαφές του με συνδικαλιστικούς φορείς και οργανωμένα σχήματα. Συναντήθηκε με τον Φαρσαλινό πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, Νίκο Παυλονάσιο (φωτ.), καθώς και με μέλη της Ένωσης, με τους οποίους συζήτησε θέματα, όπως η ενίσχυση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των νέων αγροτών, η δυνατότητα εύρεσης εκτάσεων γης, τα θέματα της ασφάλισής τους, η βελτίωση των συνθηκών και της ποιότητας της εργασίας τους, καθώς και η άμεση πληρωμή των αποζημιώσεών τους. Όπως τόνισε ο ΥπΑΑΤ, ήδη από τις προγραμματικές του δηλώσεις, έχει εξαγγείλει την αύξηση του αριθμού των κατ’ επάγγελμα νέων αγροτών κατά 60.000 μέχρι το 2027, ενώ το σχετικό Πρόγραμμα Νέων Γεωργών είναι το μεγαλύτερο σε σχέση με τα προηγούμενα. Περίπου 14.000 νέοι αγρότες εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών, ύψους 527 εκατ. ευρώ. «Εξοικονομήσαμε τους απαραίτητους πόρους και εντάσσουμε όλους τους επιλαχόντες νέους γεωργούς στο πρόγραμμα ενίσχυσης νέων αγροτών. Στην πράξη, λοιπόν, 2.096 επιλαχόντες νέοι αγρότες εντάσσονται στο πρόγραμμα, με ποσό ύψους 77 εκατ. ευρώ».
Στη συνάντηση με την ΕΘΕΑΣ συζητήθηκαν οι προτάσεις της συνεταιριστικής συμμαχίας για τα Οικολογικά Σχήματα, τις Ομάδες Παραγωγών και τους Ελαιοκομικούς Φορείς, το θέμα των εργατών γης, καθώς και η επίσπευση της αξιολόγησης των αιτήσεων στο Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης, επί τάπητος τέθηκαν η εφαρμογή γενικής Διαβούλευσης με την ΕΘΕΑΣ, τα προβλήματα και το κόστος παραγωγής, η εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ, η αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ, η πρόσληψη προσωπικού από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο έλεγχος της αγοράς, καθώς και τα ζήτημα της άμεσης αποζημίωσης των αγροτών που πλήττονται από τα καιρικά φαινόμενα. Ο Υπουργός ζήτησε από την ΕΘΕΑΣ προτάσεις για ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ και ΕΦΕΤ, ενώ είπε ότι θα υπάρχει τακτική επικοινωνία και θα συσταθεί ομάδα εργασίας για τον συντονισμό και την καλύτερη επίλυση των επιμέρους θεμάτων των παραγωγών και των αγροτών μας.

 

Οι όροι για σύσταση Ομάδας Παραγωγών
Με 12 μέλη στη φυτική παραγωγή και 8 στη ζωική *Ενίσχυση μέχρι 100.000

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε η προκήρυξη που αφορά τη Σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, η οποία παρέχει ετήσια ενίσχυση έως 100.000 ευρώ στους δικαιούχους ανάλογα την αξία παραγωγής που διαθέτει στο εμπόριο. Η παρέμβαση απευθύνεται σε νέες Ομάδες Παραγωγών και Οργανώσεις Παραγωγών που έχουν αναγνωριστεί επίσημα μετά τη δημοσίευση του Ν. 4384/2016, όπως ισχύει κάθε φορά και στοχεύει στην ενθάρρυνση των γεωργών – κτηνοτρόφων να συστήσουν/συμμετάσχουν σε συλλογικά σχήματα (Ομάδες Παραγωγών ή Οργανώσεις Παραγωγών) στον τομέα της Γεωργίας που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις νέες προκλήσεις της αγοράς και να ενισχύσουν τη θέση τους στην αλυσίδα αξίας της αγροδιατροφής. Στο πλαίσιο της Παρέμβασης, παρέχεται ενίσχυση σε ετήσια βάση με τη μορφή ποσού στήριξης (κατ’ αποκοπή ενίσχυση) που αποτελεί ποσοστό επί της ετήσιας εμπορεύσιμης αξίας των προϊόντων της ομάδας παραγωγών ή οργάνωσης παραγωγών. Το ποσό στήριξης καταβάλλεται ανά έτος ως ακολούθως: 10% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 1ο έτος, 8% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 2ο έτος μετά την αναγνώριση, 6% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 3ο έτος μετά την αναγνώριση, 4% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 4ο έτος μετά την αναγνώριση, 2% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 5ο έτος μετά την αναγνώριση.
Σχόλια και παρατηρήσεις επί του κειμένου της Υπουργικής Απόφασης μπορούν να υποβάλλονται μέχρι και τις 31 Ιουλίου 2023 στην ηλεκτρονική διεύθυνση synergasia@mou.gr.

 

Αμετακίνητοι Μπαγινέτας - Παπαγιαννίδης
Επιστρέφει ο Στρατάκος στη ΓΓ Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ

Με την τοποθέτηση των γενικών γραμματέων στα Υπουργεία από την Ελληνική Κυβέρνηση έκλεισε και ο κύκλος με την επισημοποίηση των αρμοδιοτήτων που αναλαμβάνει η ομάδα του ΥΠΑΑΤ. Από το Υπουργείο φεύγει η Χριστιάνα Καλογήρου, αλλά επιστρέφει ο Γιώργος Στρατάκος, ο οποίος αναλαμβάνει τη Γενική Γραμματεία Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στις θέσεις τους παραμένουν ο Κώστας Μπαγινέτας ως γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων και ο Δημήτρης Παπαγιαννίδης ως γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών. Για τον τελευταίο, παραμένει η σύγχυση για τις αρμοδιότητές του, μιας και η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και Αγροτικών Υποδομών του ΥΠΑΑΤ πέρασε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

 

Δηλώσεις ΟΣΔΕ χωρίς ποινή
Εως Παρασκευή 25 Αυγούστου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης ΟΣΔΕ χωρίς ποινή ορίζεται η 25 Αυγούστου, σύμφωνα με την εγκύκλιο που δημοσίευσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης των ενισχύσεων. Μετά την προθεσμία αυτήν, επιβάλλεται ποινή 1% ανά εργάσιμη ημέρα επί των ποσών για δηλώσεις που θα οριστικοποιηθούν εκπρόθεσμα, ενώ μη αποδεκτές θεωρούνται αιτήσεις που υποβάλλονται μετά τις 19 Σεπτεμβρίου. Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω ποινές δεν επιφέρουν καμία μείωση στον αριθμό των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης που κατέχει ο/η γεωργός, παρά μόνο στα δικαιούμενα ποσά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass