Αγροτικά Εφόδια

Δημοσίευση: 07 Αυγ 2023 13:00

Συνάντηση Αυγενάκη με Διεπαγγελματική Κρέατος - Κτηνοτροφίας
Συζήτησαν για τα ανοιχτά θέματα του κλάδου

Για τα σοβαρά θέματα των μελών της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης του Τομέα του Κρέατος και της Κτηνοτροφίας (Ε.Δ.Ο.ΤΟ.Κ.Κ.) που καλείται να διαχειριστεί η Διοίκηση της ενημερώθηκε η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.
Θέματα όπως η συνεργασία για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ, η ανάγκη συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ θεσμικών φορέων του ΥΠΑΑΤ, όπως ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, ο ΕΦΕΤ, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, ο συντονισμός και συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ για αποτελεσματικότερη επαφή με τα κέντρα αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα θέματα που αφορούν την κτηνοτροφία και το κρέας και γενικότερα του αγροδιατροφικού τομέα. Ακόμη στη συνάντηση των δύο πλευρών συζητήθηκε η συνεργασία με το Υπουργείο ΑΑΤ και άλλα συναρμόδια Υπουργεία και φορείς για την προσαρμογή και αντιμετώπιση των προβλημάτων της κλιματικής κρίσης, η προώθηση εξαγωγών του ελληνικού κρέατος, η σύνδεση κτηνοτροφίας - κρέατος με τουριστικό προϊόν και η πάταξη του αθέμιτου ανταγωνισμού.
Ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. μετέφεραν προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου το όραμά τους ότι η ΕΔΟΤΟΚΚ διά των μελών της φιλοδοξεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στην υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ με στόχο την ανάπτυξη υγιούς κτηνοτροφίας και την ουσιαστική αύξηση του ποσοστού της επισιτιστικής επάρκειας της χώρας.

 

Στα 36 λεπτά το σκληρό σιτάρι
Στον παραγωγό από τον Συνεταιρισμό Πλατυκάμπου
* Στον Ζέικο με 42 λεπτά (39 στον παραγωγό) η ΕΑΣ Βόλου

Αύξηση 6 λεπτά στον παραγωγό για την πώληση σκληρού σίτου, ανακοίνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατυκάμπου από την πρώτη, αρχική τιμή. Έτσι, από τα 30 λεπτά που είχε ανακοινωθεί μετά τη συμφωνία με τους Αφους Μπαλούκα και η οποία δεν κινητοποίησε ιδιαίτερα τους παραγωγούς, ανακοινώθηκε προ ημερών η νέα συμφωνία που προβλέπει 36 λεπτά στον παραγωγό και 38 λ. στον Συνεταιρισμό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Γιάννη Κουκούτση «πρόκειται για μία θετική εξέλιξη, στο πλαίσιο της αντιστροφής του κλίματος που σημειώνεται στο εμπόριο των σιτηρών. Προτρέπω τους παραγωγούς να λειτουργήσουν με σύνεση και να εκμεταλλευτούν αυτήν τη θετική συγκυρία. Τα 36 λεπτά είναι μία καλή τιμή που σίγουρα καλύπτει το κόστος παραγωγής. Η περσινή χρονιά όταν η τιμή έφτασε στα 50 λεπτά και στη συνέχεια κατρακύλησε στα 24 λ., θα πρέπει να μας παραδειγματίσει» δηλώνει χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί ότι ο Συνεταιρισμός διαθέτει προς πώληση 3.000 τόνους σκληρού σίτου, ενώ άλλοι 3.000 τόνοι είναι αποθηκευμένοι με μαλακό σιτάρι και κριθάρι. Οι τιμές στο μαλακό είναι στάσιμες, στα 17 λεπτά, χωρίς ιδιαίτερη κινητικότητα και αντίστοιχα στο κριθάρι στα 16 λεπτά.
Η ΕΑΣ ΒΟΛΟΥ
Στον θεσσαλικό εμπορικό οίκο Ζέικος με 42 λεπτά τον τόνο και καθαρή τιμή για τον παραγωγό τα 39 λεπτά το κιλό κατέληξαν οι 3.000 τόνοι σκληρού σίτου της ΕΑΣ Βόλου, μετά τη διαγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών που διενήργησε η Ένωση. Η ΕΑΣ Βόλου έχει δώσει ήδη στους παραγωγούς προκαταβολή 20 λεπτά το κιλό και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα υπάρξει η εκκαθάριση με την επιπλέον τιμή των 19 λεπτών το κιλό. Όσον αφορά το κριθάρι, οι συνολικά 1.300 τόνοι προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών, ως ζωοτροφές, των μελών του Συνεταιρισμού. Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει σχετική διαγωνιστική διαδικασία για τις ποσότητες του καλαμποκιού που θα περισσέψουν, αφού πρώτα καλυφθούν οι ανάγκες των κτηνοτρόφων.

 

PERONOSPOROS1.jpg

Απόγνωση λόγω περονόσπορου
Μεταξύ των Τυρναβιτών αμπελοκαλλιεργητών

Μείωση πάνω από 50% αναμένεται στη φετινή παραγωγή της αμπελοκαλλιέργειας στην επαρχία Τυρνάβου, η οποία έχει πληγεί από τον περονόσπορο. Η ασθένεια έχει επιδημικό χαρακτήρα και έχει πλήξει όλα τα αμπέλια της περιοχής, ενώ πολύ δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση σε ορισμένες περιοχές π.χ. στο Δαμάσι και κυρίως στις λευκές ποικιλίες που είναι πιο ευαίσθητες στον περονόσπορο. Όπως είναι γνωστό, οι πολλές βροχοπτώσεις ευνόησαν την ανάπτυξη της ασθένειας και ας κέρδισε έδαφος από τον παρατεταμένο καύσωνα που προηγήθηκε η καλλιέργεια. Ο τρύγος τοποθετείται χρονικά περί τα τέλη του μήνα, ωστόσο οι προσδοκίες των παραγωγών είναι μειωμένες. Οι παραγωγοί πραγματοποίησαν πολλούς ψεκασμούς για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο, χωρίς να καταφέρουν να αντιστρέψουν το κλίμα.
Σύμφωνα με τους γεωπόνους του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού «ιδιαίτερα σε αρκετούς αμπελώνες της ευρύτερης περιοχής του Τυρνάβου έχει εξελιχθεί σοβαρή προσβολή από περονόσπορο, όχι μόνο στο φύλλωμα, αλλά και στις ταξιανθίες. Σε ορισμένους αμπελώνες η προσβολή των ανθοταξιών είναι σχεδόν καθολική. Μεγαλύτερο ποσοστό προσβολής εμφανίζεται στην ποικιλία ροδίτης. Προσβολή περονοσπόρου σε ταξιανθίες και φύλλωμα. Όχι μόνο η τρυφερή βλάστηση, αλλά και μετά τη γονιμοποίηση, δηλαδή από την καρπόδεση και μέχρι το «γυάλισμα», οι ράγες και η ράχη των βοτρύων παραμένουν ευαίσθητες στην προσβολή από το παθογόνο και όσο υπάρχουν λειτουργικά στομάτια στην επιφάνειά τους. Η παρατεταμένη και έντονη αστάθεια του καιρού με συνεχείς βροχοπτώσεις, υψηλή σχετική υγρασία και θερμοκρασίες >130 βαθμών Κελσίου τις βραδινές και πρωινές ώρες, ευνοούν σε μεγάλο βαθμό την επέκταση της ασθένειας. Συστήνεται άμεσα η προστασία των ταξιανθιών/βοτρύων και της τρυφερής βλάστησης, με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο. Καλό είναι να χρησιμοποιηθεί σκεύασμα που καταπολεμεί ταυτόχρονα και το ωίδιο. Καλλιεργητικά μέτρα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στον αμπελώνα και συντελούν στο ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά συμβάλλουν καθοριστικά στον περιορισμό της σοβαρότητας της ασθένειας».

 

RODAKINIES_TYRNABOS.jpg

Με βαριά καρδιά ξεκίνησαν τη συγκομιδή αχλαδιών και ροδάκινων
Οι Τυρναβίτες αγρότες που βλέπουν μειωμένη παραγωγή και ποιοτική υποβάθμιση

Με μειωμένες προσδοκίες ξεκίνησαν τη συγκομιδή αχλαδιών και ροδάκινων οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου και αυτό λόγω της κλιματικής κρίσης και των ακατάλληλων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν και αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγής και ποιοτική υποβάθμιση. Οι πολλές βροχές του Μαΐου και του Ιουνίου, σε συνδυασμό με την αυξημένη υγρασία και τον παρατεταμένο καύσωνα των προηγούμενων ημερών, αναμένεται να επιφέρουν μείωση της παραγωγής από 50 έως και 70%. Στην περιοχή των Πλατανουλίων που χτυπήθηκε από χαλαζόπτωση και στις ποικιλίες Ufo και Bing bang στα ροδάκινα η ζημιά υπήρξε σημαντική γιατί τα φρούτα ήταν ώριμα στο στάδιο της συγκομιδής.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού «Γαία fruit» (στην κοινότητα Δένδρων Τυρνάβου) Χρήστο Τασιούλα «οι πρώτες συγκομιδές στα αχλάδια ξεκίνησαν με την ποικιλία «κόσια» και η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική. Ανάλογα συναισθήματα έχουμε και με την ποικιλία «Σάντα» που μαζεύουμε τώρα, ενώ πολύ φοβάμαι ότι αυτήν την εικόνα θα συναντήσουμε και με τα «κρυστάλλια», η συγκομιδή των οποίων θα ξεκινήσει 8 με 10 Αυγούστου. Αντίστοιχο σκηνικό και στα ροδάκινα, στα οποία ξεκίνησε η συγκομιδή με την ποικιλία «Κατερίνα» και θα ακολουθήσει η «Α 37». Ο Χρήστος Τασιούλας υπενθυμίζει την απώλεια εισοδήματος που είχαν οι παραγωγοί και τα προηγούμενα έτη. «Το 2021 το φαινόμενο της μικροκαρπίας είχε οδηγήσει σε μείωση παραγωγής στα αχλάδια σε μεγάλο ποσοστό, όπως και στο βιομηχανικό ροδάκινο». Τέλος, άλλοι παραγωγοί μάς υπενθυμίζουν τα περσινά παιχνίδια των εμπόρων για να πάρουν σε χαμηλές τιμές τα αχλάδια και την απογοήτευση που ένιωσαν από τις τελικές τιμές που απόλαυσαν και οι οποίες δεν κάλυψαν τη μεγάλη αύξηση του κόστους καλλιέργειας.

 

Ενισχύεται το Ταμείο Μικρών αγρο-δανείων
Με επιπλέον 10 εκατ. ευρώ για την εξυπηρέτηση γεωργών και μεταποιητικών επιχειρήσεων

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης και ο αρμόδιος υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης σε συνεργασία με τον γενικό γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, αξιολογώντας το μεγάλο ενδιαφέρον της αγοράς για το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤαΜιΔΑΕ) που έχει ως αποτέλεσμα τον υψηλό ρυθμό απορρόφησης των διαθέσιμων πόρων του και προκειμένου να διατηρηθεί αυτή η δυναμική και να συνεχισθεί απρόσκοπτα η στήριξη των γεωργών και των μεταποιητικών επιχειρήσεων, εξασφάλισαν επιπλέον πόρους ύψους 10 εκατ. € για την ενίσχυση του Ταμείου. Οι ωφελούμενοι του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤαΜιΔΑΕ) είναι επαγγελματίες αγρότες, νομικά πρόσωπα με κύρια δραστηριότητα την γεωργία, νέοι γεωργοί ενταγμένοι στη δράση 6.1,αναγνωρισμένα συλλογικά σχήματα αγροτών και μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις με τελικό προϊόν γεωργικό. Το ύψος του δανείου κυμαίνεται από 3.000 € έως 25.000 € και ο χρόνος αποπληρωμής του από 2 έως 5 έτη. Σε κάθε δάνειο το 50% χορηγείται από το ΠΑΑ μέσω του Ταμείου και είναι άτοκο και το υπόλοιπο 50% από την τράπεζα. Επιπλέον, το ΠΑΑ μέσω του Ταμείου παρέχει επιδότηση επιτοκίου για το υπόλοιπο μισό δάνειο της τράπεζας για τα πρώτα δύο έτη αυτό. Τα ανωτέρω έχουν σαν αποτέλεσμα οι ωφελούμενοι να έχουν μηδενικό επιτόκιο για τα δύο πρώτα χρόνια αποπληρωμής του δανείου τους και για το υπόλοιπο διάστημα να έχουν επιτόκιο μόνο για το 50% του συνολικού τους δανείου δηλαδή για εκείνο το μέρος του στο οποίο συμμετέχει η τράπεζα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤαΜιΔΑΕ) στο επόμενο διάστημα θα ανέλθει στα 31,5 εκατ. € από 21,5 εκατ. € που είναι σήμερα.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα (roustas@eleftheria.gr)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass