ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ

Δημοσίευση: 14 Αυγ 2023 14:30

«Ραχοκοκαλιά της πολιτικής μας η ενίσχυση του συνεργατισμού»
Ανέφερε ο ΥπΑΑΤ Λευτ. Αυγενάκης κατά τη συνάντησή του με τον Σύνδεσμο Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων-Επιχειρήσεων

Τα προβλήματα και οι προοπτικές του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος στην Ελλάδα και οι δυνατότητες περαιτέρω στήριξής του στο πλαίσιο εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής, εξετάσθηκαν σε σύσκεψη που έγινε στο ΥΠΑΑΤ υπό τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη, με τη συμμετοχή μελών του Δ.Σ. του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ), παρουσία των υφυπουργών Διονύση Σταμενίτη και Σταύρου Κελέτση και του γ.γ. Γιώργου Στρατάκου. Συμμετείχαν ο πρόεδρος Γιώργος Κατσούλης, οι αντιπρόεδροι Μιχάλης Καμπιτάκης και Κώστας Παπαβασιλείου, η Φαρσαλινή γραμματέας Ματούλα Αϋφαντή και τα μέλη του Δ.Σ. Χρήστος Μπαρλιάς, Γιώργος Ξυλούρης, Ανδρέας Στρατάκης και Γιώργος Περογιαννάκης.


Ο πρόεδρος της ΣΑΣΟΕΕ κ. Γ. Κατσούλης έθεσε στον κ. Αυγενάκη το ζήτημα του Στρατηγικού Σχεδιασμού στο πλαίσιο της ΚΑΠ με στόχο την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και την ενίσχυση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων. Ζήτησε ακόμα την ενίσχυση των αγροτικών υποδομών και την εντατικοποίηση της διαδικασίας για την ολοκλήρωση των Σχεδίων Βελτίωσης. Πρότεινε επίσης ενίσχυση των πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη της ευφυούς γεωργίας, την αναβάθμιση της έρευνας, αλλά και των επενδυτικών πρωτοβουλιών.
Τα μέλη του Δ.Σ. της ΣΑΣΟΕΕ έθεσαν στον ΥπΑΑΤ τα προβλήματα που δημιουργούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα και η κλιματική κρίση, με αποτέλεσμα την ακαρπία και την καταστροφή μέρους της παραγωγής, ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζονται κατ’ εντολή του υπουργού από τον ΕΛΓΑ. Συζητήθηκαν επίσης τα προβλήματα που δημιουργεί το αυξημένο κόστος παραγωγής, μετά τις διεθνείς εξελίξεις και την αύξηση στις τιμές των λιπασμάτων, των ζωοτροφών και των αναλωσίμων. Η ΣΑΣΟΕΕ ζήτησε τη θεσμοθέτηση πλαισίου θωράκισης των διοικήσεων των συνεταιρισμών που έχουν αναλάβει να εξυγιάνουν προβληματικούς Συνεταιρισμούς και αντιμετωπίζουν κυρώσεις λόγω παλαιοτέρων οφειλών, ενώ επισήμαναν την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση του συνεταιριστικού κινήματος.
Από μέλη του Δ.Σ. του ΣΑΣΟΕΕ ετέθη και το ζήτημα του εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων. Όπως επισήμανε ο κ. Αυγενάκης, πρόκειται για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος «Ύδωρ 2.0», ύψους 4 δισ. ευρώ, με βάση το οποίο προχωρούν νέα μικρά και μεγάλα φράγματα σε όλη την Ελλάδα, καθώς και αντικατάσταση, εκσυγχρονισμός, αλλά και κατασκευή νέων δικτύων άρδευσης. Πρόκειται, όπως σημείωσε, για το μεγαλύτερο πρόγραμμα πολιτικής νερού, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι σύντομα θα δημοσιευθεί πρόσκληση όπου οι ΟΤΑ θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για την κατασκευή μικρών φραγμάτων και υδροφραγμάτων. Έγινε αναλυτική συζήτηση για τη βέλτιστη αξιοποίηση της καλλιεργήσιμης γης της χώρας μας, καθώς και για την καλύτερη διαχείριση του νερού. «Είμαστε ήδη σε οριακό σημείο. Το νερό αποτελεί πλέον μια πολυτέλεια» συμφώνησαν όλες οι πλευρές. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι η Κυβέρνηση αναγνωρίζει τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει ο πρωτογενής τομέας στην οικονομία και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής κι επισήμανε ότι πάντα σε αγαστή συνεργασία με τους εκπροσώπους των παραγωγών, αναζητούνται λύσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος παραγωγής που προκαλούν εξωγενείς παράγοντες, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής που λαμβάνονται είναι πάντοτε σε συνδυασμό με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για τη δικαιότερη απονομή αποζημιώσεων και την πληρέστερη προστασία από κινδύνους. Επίσης, έγινε αναφορά στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου ο Υπουργός επανέλαβε την απόφασή του για τις αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε να υπάρχει ενίσχυση της διαφάνειας, της τάξης και της εύρυθμης λειτουργίας του Οργανισμού, με βάση τις ανάγκες κάθε δικαιούχου και τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των αγροτών μας. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίστηκε η ανάγκη θεσμικών αλλαγών, αλλά και αναπροσαρμογή του οργανογράμματος του ΥΠΑΑΤ αναφορικά με τη δράση των εποπτευόμενων φορέων, ώστε να υπάρχει διαρκής ανταλλαγή πληροφοριών και να λειτουργούν σε απόλυτη συμφωνία με το Υπουργείο.
Όσον αφορά τη λειτουργία των Συνεταιρισμών, ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι «η ενίσχυση του συνεργατισμού αποτελεί ραχοκοκαλιά της αγροτικής πολιτικής της Κυβέρνησης, γεγονός που αποδείχθηκε με τις συνεχείς παρεμβάσεις για διευκόλυνση κι εξυγίανση της λειτουργίας τους, αλλά και τη μείωση της φορολογίας των συμμετεχόντων σε αυτούς. Στόχος μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση του συνεργατικού κινήματος και η διακίνηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους της παραγωγής μέσω Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών», σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας συγκεκριμένες προτάσεις από τα μέλη της ΣΑΣΟΕΕ, προς την κατεύθυνση αυτήν.

 

AGROTIKH_STHLH.jpg

Εντατικοποίηση ελέγχων στη μελισσοκομία
Συνάντηση ΥπΑΑΤ με την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας

Η αναζήτηση λύσεων στα χρόνια προβλήματα του μελισσοκομικού κλάδου, η προστασία της ελληνικής παραγωγής και η περαιτέρω ανάδειξη της αξίας του ελληνικού μελιού, ήταν τα βασικά αντικείμενα που είχε στο γραφείο του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, Αναστάσιο Ποντίκη, καθώς και με τον αντιπρόεδρο, Κωνσταντίνο Λεονταράκη και τον γενικό γραμματέα, Δημήτρη Νικολάου, παρουσία του υφυπουργού Σταύρου Κελέτση και του γ.γ. Γιώργου Στρατάκου.
Ο κ. Αυγενάκης επισήμανε την ανάγκη πρόσθετων μέτρων για τη στήριξη της μελισσοκομίας και την ανάδειξη και προστασία του, μοναδικής ποιότητας και διατροφικής αξίας, ελληνικού μελιού, σημείωσε δε ότι η άσκηση της μελισσοκομίας από κατ’ επάγγελμα μελισσοκόμους και όχι μόνο από περιστασιακά εργαζόμενους στον κλάδο, θα ενισχύσει την παραγωγή. Πρόσφατα, με στόχο την προστασία της ελληνικής παραγωγής, υπέγραψε απόφαση για την εφαρμογή της δράσης «Αναλύσεις μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης», στο πλαίσιο του τομέα μελισσοκομίας του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ. Επίσης, για πρώτη φορά, δόθηκε έκτακτη ενίσχυση για τη μελισσοκομία, αναδεικνύοντας την προτεραιότητα που δίνει η Κυβέρνηση στον συγκεκριμένο κλάδο και υπογραμμίζοντας την ανάγκη παραγωγής ασφαλών τροφίμων υψηλής διατροφικής και προστιθέμενης αξίας. Σημειώνεται ότι για τα έτη 2021-2022 ο προϋπολογισμός από το τριετές εθνικό τομεακό μελισσοκομικό πρόγραμμα ανήλθε σε 12.325.290 €. Στη σύσκεψη ετέθησαν, επίσης, θέματα που αφορούν στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του Μελισσοκομικού Μητρώου, ενώ επισημάνθηκε ότι η επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ θα διασφαλίσει περαιτέρω την παραγωγή του προϊόντος.
«Σκοπός μας είναι η αναβάθμιση της προστιθέμενης αξίας των μελισσοκομικών προϊόντων, η προστασία τους από ελληνοποιήσεις και νοθεία, καθώς και η διευκόλυνση της εμπορίας τους», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναγγέλλοντας εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά και πρόσθεσε: «Είμαστε δίπλα στους μελισσοκόμους. Το ΥΠΑΑΤ είναι αρωγός στην προσπάθεια για αναβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος τους που τιμά και διαφημίζει την Ελλάδα παγκοσμίως».

 

Παράταση έως τις 11/9 για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ
Με εγκύκλιο που εξέδωσε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευάγγ. Σημανδράκος

Έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2023 παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, ώστε να διευκολυνθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι αγρότες και ΚΥΔ. Αυτό προβλέπεται από νέα εγκύκλιο που εξέδωσε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευάγγελος Σημανδράκος. Επίσης, με άλλη εγκύκλιο δίνεται στους Έλληνες κτηνοτρόφους η δυνατότητα να επιλέξουν το οικολογικό σχήμα που επιθυμούν με τρόπο άμεσο και μέσα από μια διαδικασία απλοποιημένη. Οι δύο εγκύκλιοι έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια.

 

«Κλείδωσαν» οι αποζημιώσεις ΕΛΓΑ για τις καταστροφές από τις φωτιές
Αναλυτικά στοιχεία για πυρόπληκτους καλλιεργητές

Ανακοινώθηκαν τα ποσά των αποζημιώσεων τις οποίες θα λάβουν οι καλλιεργητές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης και ο πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. Ανδρέας Λυκουρέντζος συνεργάστηκαν και προχώρησαν στη λήψη αποφάσεων.
Έτσι τα ποσά που εντάσσονται σε προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων «Κρατική Αρωγή» ορίζονται ως εξής:
Ελαιόδενδρα: εκατόν εξήντα (160,00) ευρώ,
λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες: εκατόν επτά (107,00) ευρώ,
αμπελοειδή: τρεις χιλιάδες πεντακόσιες (3.500,00) ευρώ ανά στρέμμα,
αρωματικά φυτά: δύο χιλιάδες (2.000,00) ευρώ ανά στρέμμα.
Στο μεταξύ, στελέχη του ΕΛ.Γ.Α. συνεχίζουν την επιθεώρηση και καταγραφή σε όλες τις περιοχές που πληγήκαν από πυρκαγιές. Έτσι, εντός των ημερών ολοκληρώνεται η καταγραφή των απωλειών ζωικού κεφαλαίου στη Μαγνησία. Στη Ρόδο και στην Κέρκυρα εξελίσσονται οι επισημάνσεις τόσο στο φυτικό όσο και στο ζωικό κεφάλαιο.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα (roustas@eleftheria.gr)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass