ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ

Δημοσίευση: 21 Αυγ 2023 14:00

Oι πρώτες εγκρίσεις για τον «Πράσινο Αγροτουρισμό»

Από το ΥΠΑΑΤ με στόχο την ενίσχυση της Βιώσιμης Ανάπτυξης

Συνεχίζεται η αξιολόγηση των αιτήσεων ενίσχυσης στα Υποέργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) στη Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ, όπου, μετά την ολοκλήρωση των Υποέργων «Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων» και «Αναδιάρθρωση των Καλλιεργειών», προχωρούν οι πρώτες αποφάσεις έγκρισης στο Υποέργο «Πράσινος Αγροτουρισμός».


Ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχονταν σε 49 εκατ. ευρώ, με ενέργειες του υπουργείου σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Οικονομικών - ΕΥΣΤΑ), το ποσό αυξήθηκε σε 74 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να βρίσκονται εντός προϋπολογισμού και οι 87 υποβληθείσες αιτήσεις.
Το Υποέργο προσέλκυσε επενδυτές όλων των κατηγοριών από όλες τις περιφέρειες της χώρας, επιβεβαιώνοντας τη σημασία του ΕΣΑΑ και τον ρόλο του για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών για επενδύσεις στον κλάδο.
Μέσα από την ταχεία απορρόφηση του προϋπολογισμού του έργου, με χρήση των διαθέσιμων εργαλείων, θα επιτευχθεί η βελτίωση της ανθεκτικότητας του αγροτικού τομέα, καθώς και η διασύνδεση του Πρωτογενούς και Δευτερογενούς με τον Τριτογενή Τομέα, σε μια συγκυρία κατά την οποία αναδεικνύεται η σημασία της ποιοτικής διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος της χώρας.
ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε: «Το ΥΠΑΑΤ ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της κοινωνίας και της σύγχρονης αγροτικής παραγωγής, συνδέει τον τουρισμό με τη φιλική προς το περιβάλλον αγροτική παραγωγή στηρίζοντας τον «Πράσινο Αγροτουρισμό». Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε κάθε πρωτοβουλία που θα στηρίζει την ανάπτυξη ενός νέου προτύπου αγροτικής επιχειρηματικότητας, το οποίο επιδιώκουμε να αποτελεί δομικό πυλώνα του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της Ελλάδας.
Ο πρωτογενής τομέας, σε όλες του τις μορφές, αποτελεί τη βάση της ανάπτυξης και συνδέεται άμεσα με τη μεταποίηση και την παροχή υπηρεσιών σε τομείς καθοριστικούς για την πορεία της οικονομίας μας, όπως ο τουρισμός. Η ανάπτυξη και η στήριξη δράσεων πιο φιλικών στο περιβάλλον συνάδει με τις επιταγές της εποχής μας και δίνει νέα ώθηση στα μοναδικής ποιότητας ελληνικά προϊόντα, καθιστώντας τα πιο ανταγωνιστικά».
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Ο αρμόδιος υφυπουργός ΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τον Αγροτουρισμό προχωρά η υλοποίηση μιας σημαντικής δράσης, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, που έχει ως στόχο να συμβάλει στη βελτίωση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα αξίας, να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μέσα από τη σύνδεσή τους με τον τουρισμό, αλλά και να ενσωματώσει νέες διαδικασίες, φιλικές προς το περιβάλλον, που βοηθούν στον περιορισμό του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.
Τα στοιχεία μαρτυρούν ότι υπήρξε σημαντικό ενδιαφέρον από την πλευρά των επενδυτών και αυτό είναι κάτι που μας προκαλεί ικανοποίηση.
Συνεχίζουμε με όραμα, σχέδιο και πολλή δουλειά για την υλοποίηση του κεντρικού μας στόχου, που είναι η συνολική αναδιοργάνωση του πρωτογενούς τομέα και η ανάδειξη του ως κεντρικού πυλώνα της ελληνικής οικονομίας».

 

Ο καύσωνας καταστρέφει και τη βιομηχανία ελαιόλαδου
* Φόβοι για ελλείψεις και υψηλές τιμές, καθώς η μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός Ισπανία θα έχει τη δεύτερη συνεχόμενη χειρότερη σοδειά της

Χωρίς τέλος οι καταστροφικές συνέπειες από το κύμα καύσωνα που σαρώνει τη νότια Ευρώπη. Σε κρίση η βιομηχανία ελαιόλαδου, καθώς οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες φαίνεται ότι θα καταστρέψουν και τη φετινή σοδειά -για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά- εγείροντας φόβους για ελλείψεις και τιμές στα ύψη τον επόμενο χειμώνα.
Μετά από τις καλές θερμοκρασίες της άνοιξης που βοήθησαν την ανθοφορία της Ισπανίας, που προσφέρει τη μισή παγκόσμια παραγωγή από ελιές, η συγκομιδή προβλεπόταν ότι θα ήταν φέτος μόλις 28% υψηλότερη σε σχέση με την περσινή, τη χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας.
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου (ΔΟΕ) προέβλεψε ότι η χώρα θα παρήγαγε 850.000 τόνους, σε σύγκριση με τα 1,3 εκατ. τόνους που βγάζει σε μια κανονική χρονιά και τους μόλις 660.000 τόνους που κατάφερε πέρυσι. Η πρόβλεψη αυτή όμως είχε γίνει πριν ο καλοκαιρινός καύσωνας χτυπήσει δυνατά τις χώρες της νότιας Ευρώπης.
ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΛΑΔΙ ΑΠΟ ΤΑ ΡΑΦΙΑ;
Η βιομηχανία τώρα φοβάται ότι η φετινή παραγωγή ίσως καταλήξει χειρότερη και από την καταστροφική περσινή, αφού το δεύτερο κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες άνω των 43 βαθμών Κελσίου σε ορισμένες περιοχές της Ισπανίας, θα προκαλέσει την πρόωρη πτώση των καρπών από τα δέντρα, όταν δηλαδή είναι ακόμα άγουρες οι ελιές.
«Στην Ισπανία ξέρουμε ήδη ότι θα είναι μια ακόμα κακή χρονιά, αλλά κανείς δεν φαίνεται να έχει καταλάβει το μέγεθος αυτού που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας. Οι θερμοκρασίες ρεκόρ δεν βοηθούν την κατάσταση», δηλώνει στον Guardian ο Γουόλτερ Ζάνρε, διευθύνων σύμβουλος του βρετανικού βραχίονα της Filippo Berio, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγού ελαιόλαδου σε όλο τον κόσμο.
«Δεν μπορώ να εξηγήσω το μεγάλο άγχος μας για την τρέχουσα κατάσταση. Πέρυσι, η Ισπανία μπήκε στη συγκομιδή με πλεόνασμα από την προηγούμενη χρονιά, που εξισορρόπησε κάπως το έλλειμμα. Φέτος τα βαρέλια δεν έχουν ούτε σταγόνα. Ακόμη και στην περίπτωση που η Ισπανία παράγει τους προβλεπόμενους 850.000 τόνους, οι τιμές θα χειροτερέψουν».
ΤΙ ΛΑΔΙ, ΤΙ ΧΡΥΣΟΣ
Με απλά λόγια, το λάδι θα πωλείται σε τιμές χρυσού, αφού φτωχές θα είναι για τους ίδιους λόγους και οι συγκομιδές ελιάς στην Ιταλία την Πορτογαλία.
Ήδη οι τιμές χονδρικής έχουν διπλασιαστεί από τις αρχές του 2022. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, η λιανική τιμή του ελαιόλαδου αυξήθηκε κατά 47% φτάνοντας τις 6,16 λίρες για ένα μπουκάλι μισού λίτρου τον Μάιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Δεδομένου ότι η φθινοπωρινή συγκομιδή είναι απίθανο να παράγει νέο λάδι μέχρι τον Νοέμβριο και από τη στιγμή που οι προμήθειες του περασμένου έτους προβλέπεται να εξαντληθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο, με τους σημερινούς ρυθμούς κατανάλωσης, είναι σίγουρο ότι τα σουπερμάρκετ θα έχουν ελλείψεις το φθινόπωρο.
ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΙΤΑΛΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ
Με τα κόστη της ενέργειας, των εργατών και ων συσκευασιών στα ύψη εκτιμάται πως πολλοί μικρότεροι παραγωγοί θα βγουν εκτός δουλειάς, επισημαίνει ο Ζάνρε.
«Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η βιομηχανία ελαιόλαδου βρίσκεται σε κρίση. Παρότι οι τιμές είναι υψηλές, κανείς δεν κερδίζει», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Με τον φόβο η κλιματική κατάσταση να χειροτερέψει στο άμεσο μέλλον να εντείνεται, παραγωγοί όπως η Filippo Berio στρέφονται σε άλλες χώρες για να προμηθευτούν το λάδι που χρειάζονται όπως η Τουρκία και η Χιλή, μακριά από τις παραδοσιακές πηγές τους σε Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία.
Καταστροφή και στις ντομάτες
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ανάλογες ανησυχίες υπάρχουν και για τις ντομάτες στην Ιταλία, που ήδη είναι κάτω 15% στα συνήθη επίπεδα παραγωγής λόγω των πλημμυρών που έπληξαν νωρίτερα φέτος τη γειτονική χώρα.
Αν οι υψηλές θερμοκρασίες συνεχιστούν υπάρχει περίπτωση να καταστρέψουν την τρέχουσα σοδειά που είναι σχεδόν έτοιμη να μαζευτεί, καταλήγει ο Ντιέγκο Παριότι, εμπορικός διευθυντής υπεύθυνος για τις εξαγωγές στην Conserve Italia, που παράγει τα ντοματίνια και τον ντοματοχυμό Cirio.

 

«Πρωταθλήτρια» Ευρώπης στις αυξήσεις τιμών φρούτων η Ελλάδα
Η χαμηλή κατανάλωση πλήττει τους παραγωγούς που κάνουν λόγο για υπερδιπλασιασμό του κόστους παραγωγής

Πρωταθλήτρια Ευρώπης στις αυξήσεις των τιμών στα φρούτα είναι η Ελλάδα, με την ακρίβεια να καλπάζει, την ώρα που η κατανάλωση υποχωρεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, στην Ελλάδα καταγράφηκε τον Ιούνιο η υψηλότερη μηνιαία αύξηση τιμών, ενώ σημαντικά μεγάλες είναι οι αυξήσεις στις τιμές των φρούτων (τιμές χονδρικής) σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο Ιούλιος 2022-Ιούλιος 2023.
Η χαμηλή κατανάλωση πλήττει τους παραγωγούς που κάνουν λόγο για υπερδιπλασιασμό του κόστους παραγωγής, εκφράζοντας φόβους ότι μεγάλη μερίδα επαγγελματιών θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από τον πρωτογενή τομέα.
Οπως μεταδίδει η ΕΡΤ, σοβαρός επιβαρυντικός παράγοντας στις τιμές αποτελεί η κλιματική κρίση, με τις βροχοπτώσεις της φετινής άνοιξης να έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος της παραγωγής.
Όπως έγραφε ο ΟΤ, αυτήν τη στιγμή τα καρπούζια πωλούνται στις λαϊκές και στα σούπερ μάρκετ έως 1,09 ευρώ το κιλό, με τις τιμές να ξεκινούν από 0,60 ευρώ, ενώ αργά το μεσημέρι προς το κλείσιμο στις λαϊκές μπορεί να πέσουν στο μισό ευρώ.
Σε σχέση με πέρυσι, η τιμή καταναλωτή έχει υπερδιπλασιαστεί, καθώς κυμαινόταν από 0,30 έως 0,50 ευρώ το κιλό. Υπερδιπλάσια όμως είναι φέτος και η τιμή χονδρικής συγκριτικά με το 2022, καθώς από 0,25 στο μισό ευρώ το κιλό έχει φθάσει στο 0,55 ευρώ, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας.
Η ίδια εικόνα και στα πεπόνια. Στη Λαϊκή Αγορά στο Χαλάνδρι, το πεπόνι ανάλογα με την ποιότητα κόστιζε από 0,80 έως 1,20 ευρώ το κιλό, με τις τιμές στα σούπερ μάρκετ την ίδια μέρα να φθάνουν έως 1,30 ευρώ το κιλό. Πέρυσι, οι τιμές στα πεπόνια στη χονδρική ήταν 40% κάτω σε σχέση με φέτος, απαντούσαν οι πωλητές όταν εισέπρατταν παράπονα από τους καταναλωτές για τις τιμές στον πάγκο.
Κυριολεκτικά απλησίαστα είναι και τα κεράσια παρότι οι τιμές υποχώρησαν σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Η τιμή του κιλού κυμαίνεται από 3,5 έως 5 ευρώ στη λαϊκή, από 6 ευρώ πριν 15 μέρες, ενώ στις αλυσίδες της οργανωμένης λιανικής αγγίζει έως και τα 7 ευρώ, ξεκινώντας από τα 5,28 ευρώ.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στα βερίκοκα, ενώ τα ροδάκινα πωλούνται σε σχετικά καλύτερες τιμές προϊόντος του θέρους, ήτοι από 1 έως 2 ευρώ στη λαϊκή.
Λόγω όμως της διατήρησης των υψηλών τιμών στα αγροτικά προϊόντα και σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος διαβίωσης, υπολογίζεται ότι η κατανάλωση υποχωρεί φέτος σε ποσοστό 8%.
Πηγή: Ot.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass