Αγροτικά Εφόδια

Δημοσίευση: 25 Σεπ 2023 14:00

Μετά τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ακολουθεί η ανασυγκρότηση της παραγωγής

Με την επιχείρηση διασφάλισης της δημόσιας υγείας, με την περισυλλογή νεκρών ζώων και την αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών ολοκληρώθηκε η δεύτερη εβδομάδα για την ανελέητα χτυπημένη από τη θεομηνία Daniel Θεσσαλία.
Οι πληγέντες παραγωγοί, όντας και οι ίδιοι οικογενειάρχες και καταναλωτές, προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους από τα πλημμυρισμένα σπίτια και να αντιμετωπίσουν την αισχροκέρδεια, καλύπτοντας τις βασικές βιοτικές ανάγκες τους. Ταυτόχρονα μεγαλώνει η πίεση προς την κυβέρνηση να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες καταβολής των αποζημιώσεων.


Όσον αφορά στις επιπτώσεις του Daniel στον πρωτογενή τομέα, δικαιολογημένα το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στο ζωικό κεφάλαιο που έχει χαθεί και απειλεί με κατάρρευση την κτηνοτροφία και ακολουθεί η φυτική παραγωγή, με την αγωνία στο κατακόρυφο, για την τύχη του ασυγκόμιστου βαμβακιού, καλαμποκιού και λίγων ποσοτήτων ντομάτας. Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται και οι παραγωγοί των οποίων τα προϊόντα τους δεν χτυπήθηκαν άμεσα από τις πλημμύρες.
Η αδυναμία πρόσβασης στα χωράφια, λόγω κατεστραμμένου οδικού δικτύου -αγροτικής οδοποιίας, γεννά ερωτηματικά για την τύχη των προιόντων. (π.χ. καστανοπαραγωγοί Αγιάς, μηλοπαραγωγοί Αγιάς, κ.α.)

 

Να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες αποζημιώσεων
Ζητούν οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι

«Αν και γενικότερα η κατάσταση στον τομέα αποκατάστασης των κατεστραμμένων υποδομών καθημερινά βελτιώνεται, η ζωική παραγωγή θα αργήσει να σηκώσει κεφάλι. Γι’ αυτό καθίσταται επιτακτική ανάγκη να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες καταβολής των αποζημιώσεων. Ο χρόνος πιέζει, ο χειμώνας είναι μπροστά μας».
Αυτά δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Γιάννης Γκουρομπίνος, προσθέτοντας ότι η καταγραφή της απώλειας του ζωικού κεφαλαίου συνεχίζεται, όπως και η διαδικασία περισυλλογής των νεκρών ζώων και χορήγησης ζωοτροφών. «Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, η Πολιτεία θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα την καταβολή αποζημιώσεων. Υπάρχει σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας. Γι’ αυτό έχουμε ζητήσει τη μείωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης στο 1,20 ευρώ το λίτρο για τις πληγείσες περιοχές».
Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία παράγεται το 64% της εγχώριας παραγωγής φέτας και το 30% του αιγοπρόβειου γάλακτος. «Θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στην τοπική και εθνική οικονομία εάν καταρρεύσει ο κτηνοτροφικός κλάδος» δηλώνει ο κ. Γκουρομπίνος. Σχολιάζοντας δε όσα ακούγονται για την ανάγκη διατήρησης των ελληνικών φυλών στα νέα ζώα που θα προμηθευτούν οι κτηνοτρόφοι, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τονίζει πως «η επιλογή θα πρέπει να γίνει αποκλειστικά από τον κτηνοτρόφο, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ποια θεωρεί καλύτερα για γαλακτοπαραγωγή».

 

Προτεραιότητα στην αποκατάσταση της οδοποιίας

Φόβοι για νέα πλημμυρικά φαινόμενα στην επαρχία Φαρσάλων

Προβληματισμένος εμφανίζεται ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ενιπέα» Φαρσάλων και μέλος της διοίκησης της ΕΘΕΑΣ Θανάσης Καραΐσκος, ενόψει του χειμώνα, καθώς αρκετοί δρόμοι στην επαρχία παραμένουν απροσπέλαστοι, ενώ δεν έχουν καθαριστεί ακόμη γέφυρες και φράγματα και σε ενδεχόμενη βροχή, ακόμη και μη λιγότερα ύψη βροχής από τον Ντάνιελ, ενδέχεται να εμφανιστούν εκ νέου πλημμυρικά φαινόμενα στην επαρχία Φαρσάλων.
Σύμφωνα με τον κ. Καραΐσκο «η Πολιτεία θα πρέπει να δώσει έμφαση στη γρήγορη αποκατάσταση των υποδομών, στον καθαρισμό των αρδευτικών δικτύων που παραμένουν κλειστά λόγω λάσπης αλλά και γεφυρών- φραγμάτων λόγω φερτών υλικών για να προλάβουμε νέες καταστροφές από μελλοντικές βροχοπτώσεις». Όσον αφορά στη βαμβακοκαλλιέργεια, ο φαρσαλινός συνεταιριστής εκτιμά ότι «θα υπάρξει μείωση παραγωγής περίπου στο 60% για την επαρχία, ενώ θα καθυστερήσει η συγκομιδή του καλαμποκιού, καθώς οι μηχανές αδυνατούν να μπούνε στα πλημμυρισμένα χωράφια. Σχετικά με την ντομάτα η μικρή ποσότητα που δεν έχει συλλέγει, θεωρείται δύσκολο να παραδοθεί στα εργοστάσια». Για τη σπορά των χειμερινών καλλιεργειών, ο κ. Καραϊσκος δεν θέλει να προχωρήσει σε καμία εκτίμηση «καθώς πορευόμαστε μέρα με τη μέρα και δεν κάνουμε μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο σχεδιασμό».

 

Μετρούν ζημιές και οι αμπελουργοί

«Ενός κακού μύρια έπονται» για τους αμπελουργούς του Δήμου Τυρνάβου. Δεν τους έφτανε ο περονόσπορος που προκλήθηκε στην καλλιέργειά τους από τις συνεχείς βροχές της άνοιξης, ήρθε τώρα και η καταστροφική θεομηνία «Ντάνιελ» να επιδεινώσει περαιτέρω τη συνολική κατάσταση. Σύμφωνα με γεωπόνους του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου περίπου 500- 600 στρέμματα στην περιοχή του Καλαμακίου έχουν σκεπαστεί από νερό και δεν πρόκειται να τρυγήθουν, ενώ μείωση παραγωγής αναμένεται και στις πληττόμενες από τις έντονες βροχοπτώσεις περιοχές του Δαμασίου και του Αμπελώνα. Το θετικό είναι ότι λόγω αυξημένων καλλιεργητικών φροντίδων των παραγωγών δεν θα επηρεαστεί η ποιότητα του προϊόντος. Ενδεικτικό της ζημιάς στην αμπελουργία της περιοχής είναι οι φωτογραφίες από τα αμπέλια του γνωστού αμπελουργού-οινοποιού από τη Φαλάνη, Δημήτρη Αλατά, που αποδεικνύουν το μέγεθος της καταστροφής, το οποίο δύσκολα θα αποζημιωθεί στην πραγματική της αξία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass