ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ

Δημοσίευση: 02 Οκτ 2023 14:45

Συνάντηση ΔΟΒ με Τριαντόπουλο - Αγοραστό
Πρόσκληση για ποιότητα στο βαμβάκι με ενίσχυση έως 856 ευρώ

Με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης Χρήστο Τριαντόπουλο και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, συναντήθηκαν τα μέλη της Επαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος και συζήτησαν τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας τόσο στον μηχανολογικό εξοπλισμό των παραγωγών, όσο και των επιχειρήσεων.


Στο μεταξύ, δημοσιεύθηκε από το ΥπΑΑΤ η Πρόσκληση για τη Δράση 3.1.2 «Στήριξη για νέα συμμετοχή σε εθνικά συστήματα ποιότητας». Η Δράση 3.1.2 παρέχει στήριξη στους δικαιούχους για τις δαπάνες που απορρέουν από τη συμμετοχή τους στο εθνικό σύστημα ποιότητας «AGRO 2» του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και ειδικότερα από την εφαρμογή των προτύπων AGRO 2-1 και 2-2 στην παραγωγή βαμβακιού. Αφορά συλλογικούς φορείς που είναι καταχωρισμένοι στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων και έχουν υποβάλει αίτηση πιστοποίησης για την εφαρμογή των προτύπων AGRO 2-1 και 2-2 στην παραγωγή βαμβακιού για την καλλιεργητική περίοδο 2023. Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων στήριξης πραγματοποιείται κατά το διάστημα από 12/10/2023 έως 31/10/2023. Οι υποψήφιοι δικαιούχοι που επιθυμούν να ενταχθούν στη δράση στο πλαίσιο της παρούσας Πρόσκλησης υποβάλλουν ηλεκτρονικά τυποποιημένη αίτηση στήριξης, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) που λειτουργεί στον ιστότοπο www.ependyseis.gr. Η Δημόσια Δαπάνη της παρούσας Πρόσκλησης ανέρχεται 41.000.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ). Η ενίσχυση ξεκινά από 540 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως 856 ευρώ ανά γεωργική εκμετάλλευση ετησίως.

 

Συνεταιρισμός Νίκαιας: Με 32,2 λεπτά το κιλό το ελεύθερο σιτάρι στη Μέλισσα

Αναμενόμενη εξέλιξη είχε ο κλειστός μειοδοτικός διαγωνισμός που διενήργησε προ ημερών ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νίκαιας για τις αποθηκευμένες ποσότητες σκληρού σίτου, καθώς επήλθε συμφωνία με τη Μέλισσα με τιμή παραγώγου τα 32,2 λεπτά το κιλό. Από τους 2.320 τόνους αποθηκευμένου σίτου έφυγαν 600 τόνοι με την παραπάνω τιμή.
Να σημειωθεί ότι κατά την προσφιλή συνήθεια του Συνεταιρισμού θα ακολουθήσει και δεύτερος διαγωνισμός μέσα Οκτωβρίου, αλλά και τρίτος -και τελευταίος- μέσα Νοεμβρίου. Η τιμή των 32,2 λ. κρίθηκε ικανοποιητική, ενώ στον διαγωνισμό προσήλθε και δεύτερος έμπορος, ο οποίος έδωσε τέσσερα λεπτά λιγότερα. Αρκετοί ωστόσο αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον επόμενο διαγωνισμό του Οκτωβρίου και σίγουρα αυτόν του Νοεμβρίου, διαπιστώνοντας ότι σταθεροποιείται σιγά-σιγά η τιμή στη Φότζια, προσδοκώντας περαιτέρω αύξηση της προσφοράς. Υπενθυμίζεται ότι ο Συνεταιρισμός Νίκαιας έχει συμβόλαιο με τη Μέλισσα για 1.458 τόνους στην τιμή των 35 λεπτών. Όσον αφορά στα νέα συμβόλαια που θα κλειστούν τον επόμενο μήνα, επικρατεί προβληματισμός για τις τιμές που μπορεί να απολαύσει ο παραγωγός. Κάποιοι ορίζουν ως ταβάνι τα 35 λεπτά στο σιτάρι και τα 24λ στο κριθάρι για την επόμενη σεζόν. Αν και οι πιο ψύχραιμοι της αγοράς συνιστούν υπομονή και ψυχραιμία. Αναφορικά με την πρόθεση σποράς που θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα, υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Ντανιέλ που δημιούργησε θέματα γονιμότητας των εδαφών.

 

Δυσαρέσκεια για απαγορεύσεις σε μελισσοκόμους

Την έντονη δυσαρέσκειά της για τις Δασικές Απαγορευτικές Διατάξεις (ΔΑΔ) περί τοποθέτησης μελισσοσμηνών εκφράζει η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ).
Η ΟΜΣΕ επισημαίνει την έλλειψη κατάλληλων χώρων τοποθέτησης κυψελών στα δάση και τονίζει ότι όταν προχωράει ένα δασαρχείο σε μία απαγόρευση θα πρέπει να δίνει λύση με αντιπρόταση.
Αναλυτικά η Ομοσπονδία αναφέρει τα εξής: «Τα δασαρχεία της χώρας κάθε χρόνο ανακοινώνουν τις γνωστές ΔΑΔ. Αυτό που παρατηρείται φέτος όμως, ξεπερνάει κάθε όριο. Ενδεικτικά, υπάρχει δασαρχείο που δεν επικαλείται καν τη σχετική νομοθεσία, όπως οφείλει. Άλλο κάνει αναφορά σε αυτή, αλλά όχι σε όλη. Άλλο αναφέρει κανονικά τη σχετική νομοθεσία αλλά γράφει άλλα μέτρα απόστασης από αυτά που λέει ο νόμος. Άλλο ερμηνεύει άρθρα εντελώς αντίθετα από την πραγματικότητα. Άλλο προσθέτει απαγορεύσεις που δεν υπάρχουν στη νομοθεσία, βγαλμένες από το μυαλό τους. Άλλο κάνει απλό copy paste από παλιότερες ΔΑΔ και διάφορα άλλα κωμικοτραγικά. Αποδέχτης όμως όλων των παραπάνω, που πληρώνει πολύ βαριά το τίμημα είναι ο μελισσοκόμος. Για όσους δεν γνωρίζουν, το πεύκο είναι η βασική νομή του Έλληνα μελισσοκόμου και πολλές φορές ίσως και η μοναδική για να πάρει μέλι. Η φετινή χρονιά είναι μία τέτοια άσχημη χρονιά! Το μισό όμως πευκοδάσος της Εύβοιας κάηκε. Οι μελισσοκόμοι στριμώχνονται στην Κεντρική Εύβοια και στη Χαλκιδική ψάχνοντας λίγο χώρο να ακουμπήσουν τις κυψέλες τους. Ασφαλώς και θα υπάρξουν προβλήματα στις τοποθετήσεις αφού δεν υπάρχει μέριμνα για μελισσοκομικούς χώρους. Η Ομοσπονδία έχει καταθέσει προτάσεις, αλλά ...! Το πρόβλημα της ελλείψεως χώρου έρχεται να το μεγενθύνει ο υπερβάλλων ζήλος ορισμένων δασαρχών. Κλασική περίπτωση αυτό της Χαλκιδικής κι όχι μόνο. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχουν μέρη, εκτός δασικών δρόμων, ώστε να εξυπηρετηθούν οι μελισσοκόμοι για αυτές τις 20-25 μέρες, αλλά παρόλα αυτά τους διώχνουν ρίχνοντας μάλιστα, και χρηματικά πρόστιμα. Ως Ομοσπονδία δεν επιθυμούμε να υπάρχει η παραμικρή παρατυπία από πλευράς των μελισσοκόμων, αλλά όταν προχωράει ένα δασαρχείο σε μία απαγόρευση θα πρέπει να δίνει λύση με αντιπρόταση. Εμείς να τα πάρουμε από τους δασικούς δρόμους, να μας πουν όμως πού θα μπορούμε να τα αφήσουμε. Μέχρι να μας δώσουν λύση, τα μελίσσια θα παραμείνουν ως έχουν και καλό θα ήταν να υπάρξει κατανόηση από όλους τους φορείς για αυτές τις λίγες μέρες, όπως κάνουμε κι εμείς υπομονή με όλους και για όλα. Δεν είναι ανεξάντλητη».

 

ΟΠΕΚΕΠΕ: Οδηγός υποχρεώσεων γεωργών και κτηνοτρόφων

Στη νέα ΚΑΠ υπάρχει κίνδυνος να απωλέσουν άμεσες ενισχύσεις όσοι δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις της αιρεσιμότητας. Η αιρεσιμότητα, που μπαίνει σε εφαρμογή για την περίοδο 2023-2027, είναι η συνέχεια της πολλαπλής συμμόρφωσης της προηγούμενης ΚΑΠ, αλλά τώρα θα συνδέει τις στρεμματικές ενισχύσεις και τις ενισχύσεις με βάση το ζωικό κεφάλαιο (μέσω Πυλώνα I και Πυλώνα II) με μια σειρά νέων υποχρεώσεων. Περιλαμβάνει Κανονιστικές Απαιτήσεις Διαχείρισης (ΚΑΔ) και πρότυπα Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης (ΚΓΠΚ) της συνολικής γεωργικής έκτασης που κατέχεται από τον ενεργό γεωργό.
Η αιρεσιμότητα αποτελεί βασικό πυλώνα της ΚΑΠ και στοχεύει στην αειφορία της γεωργίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι διατάξεις της αιρεσιμότητας έχουν τους εξής βασικούς στόχους: Την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τη διατήρηση του αγροτικού τοπίου, την επίτευξη αειφορίας, την ασφάλεια των παραγόμενων τροφίμων, την υγιεινή και ασφάλεια των γεωργών και των αγροτικών ζώων, την υγεία των καταναλωτών.
Η αειφορία της γεωργίας αποτελεί προϋπόθεση για τη συνολική βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας. Η προστασία του περιβάλλοντος, ο σεβασμός του τοπίου, η συνετή χρήση των φυσικών πόρων, του νερού και του εδάφους, η ασφάλεια των γεωργών και των καταναλωτών, η ορθολογική χρήση των εισροών, προσφέρουν στη γεωργική δραστηριότητα την αναγνώρισή της ως «παραγωγού δημοσίων αγαθών». Η αναγνώριση αυτή αποτελεί το ισχυρό της επιχείρημα ότι εκτός του να παράγει ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα, η γεωργία δικαιούται τη στήριξης της πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Ταυτόχρονα προσθέτει αξία στα προϊόντα μας και αναδεικνύει την υπεροχή τους έναντι των αντίστοιχων εισαγόμενων προϊόντων χαμηλών προδιαγραφών και ελάχιστων προτύπων.

 

EPITROPH_AGROTON_LARISA.jpg

Πλημμυροπαθείς στον Μάκη Γιαννακόπουλο
Ζήτησαν άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις στη Λάρισα

Τη στήριξη του Δήμου Λαρισαίων στην επιχείρηση καταβολής δίκαιων και άμεσων αποζημιώσεων ζήτησε η 8μελής Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων του Δήμου Λαρισαίων από τον αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης Λάρισας Μάκη Γιαννακόπουλο, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Γιάννουλη. Είχαν προηγηθεί συσκέψεις της Επιτροπής Αγροτών σε Τερψιθέα, Γιάννουλη και Γυρτώνη, όπου καταγράφηκαν τα προβλήματα που σχετίζονται με τη διαδικασία καταγραφής των ζημιών, αποκατάστασης της πρόσβασης σε χωράφια και μονάδες, τη χορήγηση ζωοτροφών σε κτηνοτρόφους καθώς και τη συνεργασία του Δήμου με τον ΕΛΓΑ για την καταβολή των αποζημιώσεων.

 

 

Από τον Γιώργο Ρούστα (roustas@eleftheria.gr)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass