Ο «Daniel» άφησε πίσω του πολλές καταστροφές

Δημοσίευση: 09 Οκτ 2023 13:10

Γράφει ο Φάνης Γέμτος, γεωπόνος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλος της Ε.Δ.Υ.ΘΕ.

Στο προηγούμενο σημείωμα για τη θεομηνία «Daniel» προσπάθησα να δώσω μια αισιόδοξη

εικόνα για τις δυνατότητες να επανέλθουμε στην προηγούμενη κατάσταση. Να επανέλθει δηλαδή η οικονομία μας στα επίπεδα που ήταν πριν. Πραγματικά σε περιοχές όπου το νερό μετά την πλημμύρα πέρασε και αποσύρθηκε χωρίς μεγάλη ορμή η κατάσταση των χωραφιών είναι αρκετά καλή. Τόσο που πολλά χωράφια να μπορούν να συγκομιστούν έστω και με απώλειες σε ποσότητα και ποιότητα προϊόντος. Αυτό το θεωρώ σημαντικό για να λειτουργήσει και πάλι η οικονομία της περιοχής μας.
Υπάρχουν όμως και περιοχές που έχουν πάθει τεράστιες ζημιές. Στο σημείωμα της προηγούμενης Δευτέρας σας έδειξα τη καταστροφή του κεντρικού αγωγού μεταφοράς νερού στον ΤΟΕΒ Ταυρωπού. Σε σημείο που πρότεινα να μην επισκευαστεί, να αποζημιωθούν οι αγρότες να μην ποτίσουν μια χρονιά ώστε να προχωρήσει άμεσα το έργο της υπογειοποίησης του δικτύου του ΤΟΕΒ. Μια διαδρομή στην περιοχή της Λάρισας (Γιάνουλη, Κιόσκι) δείχνει εικόνες τεράστιας καταστροφής που θα προσπαθήσω να περιγράψω.
Αρχικά σε πολλά σημεία υπάρχουν εκτεταμένες καταστροφές γόνιμης γης από νεορφαγιές. Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο υπάρχει στο σημείου που έσπασε το ανάχωμα και είχαμε τη πλημμύρα στις εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης και στη συνέχεια την καταστροφή του σούπερ μάρκετ, αλλά και των χωραφιών μετά από αυτά. Το νερό φαίνεται να ήρθε από την κατεύθυνση των Δένδρων. Όταν έφτασε στο ύψος του αναχώματος του Πηνειού, περίπου στο Δάσος που υπάρχει εκεί, δεν πέρασε από την άλλη μεριά για να προκαλέσει τη πλημμύρα. Προχώρησε περίπου 100 μέτρα και εκεί διέλυσε το ανάχωμα δημιουργώντας δύο τεράστιες νεροφαγιές μία εσωτερικά και μια εξωτερικά του αναχώματος. Οι δύο φωτογραφίες δείχνουν τις δύο νεροφαγιές, καθώς και τα ίχνη του αναχώματος που αποκαταστάθηκε. Τι προκάλεσε αυτήν τη καταστροφή θα πρέπει να μας το εξηγήσει κάποιος ειδικός στην κίνηση του νερού. Είναι εντυπωσιακό ότι και σε άλλα σημεία στην πλημμυροπαθή ζώνη του Πηνειού υπάρχουν παρόμοιες νεροφαγιές που θα χρειαστούν πολλή δουλειά για να αποκατασταθούν. Πώς μπορούν να βοηθηθούν οι παραγωγοί για να αποκαταστήσουν τα χωράφια τους είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η πολιτεία. Γιατί τέτοιες ζημιές υπάρχουν σε πολλά σημεία του κάμπου αλλά και στις πλαγιές με την έντονη διάβρωση.
Εκεί που οι καταστροφές είναι ιδιαίτερα έντονες είναι στον εξοπλισμό και στις υποδομές. Οικίσκοι αρδευτικών έχουν καταστραφεί. Οι πινάκες των γεωτρήσεων και των αντλητικών συγκροτημάτων επίσης. Γεωτρήσεις έχουν παραχωθεί από φερτά υλικά και θα πρέπει να καθαριστούν. Έχουν πάθει ζημιές οι γεωτρήσεις ή οι ηλεκτροκινητήρες; Άγνωστο. Θα το μάθουμε μόλις αρχίσει αποκατάσταση των ζημιών, αποτραβηχτούν τα νερά και αποκατασταθούν οι δρόμοι για να υπάρξει δυνατότητα να εργαστούν συνεργεία.
Εκεί που έγινε τεράστια καταστροφή είναι στα αρδευτικά συστήματα των αγροτών που είχαν κυρίως καλλιέργεια βαμβακιού. Τα λάστιχα έχουν παρασυρθεί από το νερό και έχουν μεταφερθεί σε γειτονικά χωράφια. Υποθέτω ότι είναι πλέον ακατάλληλα για χρήση και πρέπει να μαζευτούν, να πεταχτούν σε κάποιες χωματερές και να αντικατασταθούν. Ζημιές έχουν πάθει και τα αυτοκινούμενα αρδευτικά που βρίσκονταν στα χωράφια. Οι ζημιές είναι κυρίως σε βαμβάκια που ποτίζονταν ακόμα, καθώς φέτος ήταν όψιμα και ποτίζονταν μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου. Αλλά και σε πολλές φυτείες με καλαμπόκι τα λάστιχα δεν είχαν ακόμα απομακρυνθεί από τα χωράφια.
Από τις φυτείες που βρήκε το νερό στο δρόμου του σε πολλές έγιναν άμεσα ζημιές. Τα βαμβάκι έχει πλαγιάσει και κόλλησε στο έδαφος. Αμφιβάλλω αν αυτό μπορεί να συγκομιστεί. Σε άλλες περιπτώσεις τω βαμβάκι το περασμένο Σάββατο, σχεδόν δέκα μέρες μετά την πλημμύρα είναι ακόμα πλημμυρισμένα. Αυτά τα φυτά δεν θα επιζήσουν για μπορέσουν να δώσουν κάποια παραγωγή. Αυτό είναι κάτι που θα το δούμε τις επόμενες μέρες.
Μεγάλες ζημιές έχουν γίνει και σε φράχτες αλλά και μονάδες φωτοβολταϊκών. Τοίχοι και φράχτες έχουν αναποδογυρίσει, ενώ τα ΦΒ έχουν σκεπαστεί από λάσπη. Σας έχω μια φωτογραφία για να δείτε σε τι ύψος έφτασε το νερό.
Η γνώμη μου είναι ότι τα χωράφια με τα φερτά υλικά θα αποκατασταθούν με μια καλή κατεργασία του εδάφους. Ήδη στην παραπήνεια περιοχή οι αγρότες άρχισαν να καλλιεργούν τα χωράφια τους. Οι υποδομές θα αποκατασταθούν δυσκολότερα και πρέπει η πολιτεία να βοηθήσει του αγρότες να μπορέσουν να τα έχουν όλα έτοιμα για την επόμενη χρονιά. Η Κυβέρνηση εξήγγειλε αποζημίωση στο 70% τη αξίας της ζημιάς. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί πως θα γίνει η εκτίμηση των ζημιών.
Είναι κρίσιμο όμως να γίνει άμεσα για να μπορέσουν να αποκατασταθούν οι ζημιές έγκαιρα για την επόμενη χρονιά. Είναι προφανές ότι υπάρχουν ζημιές που είναι δύσκολο να εκτιμηθούν και να αποζημιωθούν. Εδώ χρειάζεται μια συζήτηση μεταξύ των ειδικών για να βρεθούν λύσεις που θα επιτρέψουν την αποκατάσταση της παραγωγικότητας της γεωργίας μας το ταχύτερο δυνατό.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass