«Εξυπηρετούν προεκλογικές σκοπιμότητες»

Η ΕΟΑΣΝΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗ

Δημοσίευση: 13 Οκτ 2023 14:37

Με αφορμή τις εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτ. Αυγενάκη, από τη Λάρισα η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, σημειώνει πως «στις συσκέψεις του Υπουργού στη Λάρισα δεν καλέστηκαν η ΕΟΑΣΝΛ, που είναι ο κατεξοχήν συνδικαλιστικός φορέας των αγροτών, αλλά ούτε η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Αγροτών, που μαζί διοργάνωσαν το μεγάλο συλλαλητήριο την προηγούμενη Πέμπτη.
Η επίσκεψη του κ. Αυγενάκη στη Λάρισα και οι συναντήσεις που έκανε έχουν δημιουργήσει την αίσθηση ότι εξυπηρετούσαν προεκλογικές σκοπιμότητες, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του. Όμως, ο ρόλος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να απαντάει, να δεσμεύεται και να δίνει λύσεις στα αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων.
Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι και καλούμε το σύνολο των αγροτών - κτηνοτρόφων - μελισσοκόμων της Θεσσαλίας να μην εφησυχάζουν για τους εξής λόγους:
Δεν ειπώθηκε από τον Υπουργό τίποτα συγκεκριμένο για το βασικό αίτημα που θέσαμε στις κινητοποιήσεις, με ποια έργα και ποιο χρονοδιάγραμμα θα αποστραγγιστεί το νερό από τα χωράφια και τι θα γίνει με τα χωράφια που δεν έχασαν μόνο τη φετινή χρονιά και παραγωγή, αλλά δεν θα είναι καλλιεργήσιμα για την επόμενη ή και επόμενες χρονιές.
Δεν ξεκαθαρίστηκε με ποιον τρόπο θα γίνει η αποζημίωση που ζητάμε στην παραγωγή, τα ζώα, αλλά και στο γεωργικό, κτηνοτροφικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο και εξοπλισμό. Θα είναι στο 100% με βάση την πραγματική αξία (και όχι την αξία που ασφαλίζει ο ΕΛΓΑ), από ποιους πόρους και πότε θα εξοφληθούν οι παραγωγοί;
Καθορίστηκαν προκαταβολές με χρονικό ορίζοντα το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου. Οι προκαταβολές με ποιον τρόπο θα δοθούν; Με επιτόπιους ελέγχους γεωπόνων του ΕΛΓΑ ή με βάση αεροφωτογραφίες του δορυφόρου Copernicus; Ζητάμε να υπάρχει χρονοδιάγραμμα εξόφλησης ολόκληρης της αποζημίωσης, καθώς και εξατομίκευση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, ώστε να μην υπάρχουν αδικίες που βιώσαμε στον «Ιανό».
Δεν καθορίστηκε το ποσό αποζημίωσης και αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα, γιατί αν αυτό κυμανθεί σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό του ΕΛΓΑ, δεν καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής, οπότε, λαμβάνοντας υπόψη και τους κόφτες του ΕΛΓΑ, η προκαταβολή των 140 ευρώ/στρέμμα θα είναι και η τελική ανώτερη αποζημίωση για χιλιάδες αγρότες.
Η ΕΟΑΣΝΛ ζητάει το ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί στους αγρότες π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 250 ευρώ/στρέμμα, συν το ενοίκιο, χωρίς κόφτες και άλλες απομειώσεις, υπολογισμένο με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και την τιμή πώλησης των προϊόντων χωρίς να προσμετράμε σε αυτό το ποσό τις εργατοώρες του ίδιου του παραγωγού. Δεν απαντήθηκε το εύλογο ερώτημα: Οι αποζημιώσεις για το έγγειο κεφάλαιο και τον εξοπλισμό που θα περάσουν μέσω κρατικής αρωγής σε πόσο χρονικό διάστημα θα δοθούν στους δικαιούχους; Θα είναι στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί οι δικαιούχοι και πώς αυτό θα εκτιμηθεί;
Για τους κτηνοτρόφους που έχουν χάσει το ζωικό κεφάλαιο, στάβλους, αρμεκτήρια, ζωοτροφές και εξήγγειλε αποζημίωση στο 100% και χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ πώς ακριβώς θα γίνει η διαδικασία; Το παράδειγμα που έφερε ο Υπουργός για τα αντιχαλαζικά δίκτυα σημαίνει ότι οι κτηνοτρόφοι πρέπει να δαπανήσουν οι ίδιοι χρήματα για την επισκευή των ζημιών και την αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου και μετά να προσκομίσουν τις αποδείξεις στην τράπεζα για να πληρωθούν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, όμως, ποιος κτηνοτρόφος έχει σήμερα αυτήν τη δυνατότητα;» καταλήγει η ΕΟΑΣΝΛ, διευκρινίζοντας ότι «το επόμενο διάστημα θα πάρει νέες πρωτοβουλίες, ώστε να αναδείξουμε και να πετύχουμε ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων που έχουμε».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass