«Κίνδυνος απένταξης λόγω κλιματικής κρίσης»

Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Δημοσίευση: 02 Νοε 2023 12:22

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη κατάθεσε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, μαζί με συναδέλφους της, σε σχέση με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους Νέους Αγρότες και τις προοπτικές τους, οι οποίες φαντάζουν ολοένα και δυσμενέστερες, ιδίως υπό το πρίσμα των πρόσφατων καταστροφικών θεομηνιών στη Θεσσαλία.

Όπως τονίζει η βουλευτής Λάρισας στο κείμενο της ερώτησης: «Η γεωργία και η κτηνοτροφία, τα τελευταία χρόνια, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι αστάθμητοι παράγοντες που καλούνται να αντιμετωπίσουν πλέον όλοι όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, είναι προφανώς αποτρεπτικοί παράγοντες ενασχόλησης, αφού οι επισφάλειες του κλάδου αυξάνονται διαρκώς. Τα μόνα σίγουρα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους οι παράγωγοι, είναι τα καλλιεργητικά έξοδα που θα καταβληθούν για την ολοκλήρωση των απαιτήσεων της παραγωγής τους, ενώ αμφίβολα και αίολα παραμένουν τα έσοδα και οι εισροές τους από την ενασχόλησή τους.
Ένα τέτοιο πρόβλημα διαφαίνεται πως καλούνται να αντιμετωπίσουν και οι Νέοι Αγρότες του 2021 σε όλη την Επικράτεια και ιδίως στη Θεσσαλία, αφού οι απαιτήσεις του προγράμματος ένταξης είναι δεσμευτικές, έχοντας ως βασική και θεμελιώδη υποχρέωση να πραγματοποιήσουν κύκλο εργασιών (πωλήσεις βάσει του Ε3), που να προέρχονται από γεωργικές δραστηριότητες τουλάχιστον ίσο με το 50% της Τυπικής Απόδοσης του προγράμματος».
Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένου ότι ένας νέος αγρότης, του οποίου οι παραγωγές καταστράφηκαν ή είναι μηδαμινές εξαιτίας διάφορων ζημιογόνων αιτιών, μη ασφαλιστικά καλυπτόμενων, χωρίς δική του υπαιτιότητα, δεν είναι σε θέση να εμφανίσει πωλήσεις από αγροτική δραστηριότητα, η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο υπουργό: «με ποιον τρόπο προτίθεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να επιλύσει το θέμα που προκύπτει με τους Νέους Αγρότες, οι οποίοι επλήγησαν από διάφορα ζημιογόνα αίτια, αλλά δεν έχουν την δυνατότητα να τιμολογήσουν προϊόντα της παραγωγής τους, ώστε να μην απενταχθούν από το εν λόγω Πρόγραμμα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass