ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:

Αδικημένοι οι Λαρισαίοι αμυγδαλοπαραγωγοί

Δημοσίευση: 04 Νοε 2023 13:08

«Οι αμυγδαλοπαραγωγοί του νομού Λάρισας, που δεν έλαβαν de minimis πέρυσι, είναι αδικημένοι σε σχέση με τους συναδέλφους τους στη Μαγνησία.

Η οικονομική αυτή ανάσα θα ήταν σημαντική και μπορούσε να καλύψει μέρος του κόστους της καλλιέργειας, αφού τα έσοδα από την μειωμένη παραγωγή ήταν πενιχρά. Η αναδιάρθρωση καλλιεργειών, είναι πράγματι απαραίτητη στη σύγχρονη αγροτική παραγωγή. Για να έχει, όμως, επιτυχία, η πολιτεία πρέπει να αφουγκράζεται τις ανάγκες και να δίνει κατάλληλα και ευέλικτα προγράμματα, ενώ οι αγρότες να συμμετέχουν πιο ενεργά σε συλλογικά σχήματα που μπορούν να τα υλοποιήσουν». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την απαντήσεις που έλαβε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Νίκο Παπαθανάση στην αναφορά του για τα προβλήματα των αμυγδαλοκαλλιεργητών της Λάρισας.
Ο κ. Αυγενάκης στην απάντησή του, σχετικά με το de minimis, μνημονεύει το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, ενώ για τα προγράμματα αναδιάρθρωσης αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι, για τον τομέα των οπωροκηπευτικών, όπου συμπεριλαμβάνονται και τα αμύγδαλα «οι Οργανώσεις Παραγωγών, μέσα από τα επιχειρησιακά τους προγράμματα, δύνανται να υλοποιούν δράσεις που αφορούν στην προώθηση και βελτίωση εμπορίας των προϊόντων τους, στην απόσυρση προϊόντων από την αγορά μέσω της δωρεάν διανομής, σε περιβαλλοντικές δράσεις (ολοκληρωμένη διαχείριση καλλιέργειας, καταπολέμηση ασθενειών με φιλοπεριβαλλοντικά μέσα κ.λπ.), καθώς και στη δράση αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών (αμυγδαλιάς) των μελών τους με στόχο την ποιοτική βελτίωση των προϊόντων τους».
Τέλος, σχετικά με τις ασθένειες που αναφέρουν στην επιστολή τους οι αμυγδαλοπαραγωγοί, παραθέτει τα εγκεκριμένα χημικά μέσα για την καταπολέμησή τους. (Επισυνάπτεται ολόκληρη η απάντηση).
Από την πλευρά του ο κ. Παπαθανάσης απαντά ότι στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «εντάσσεται η δράση «Οικονομικός μετασχηματισμός στον γεωργικό τομέα». Το έργο «Αναδιάρθρωση καλλιεργειών» εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων με την με αρ. πρωτ. 30861/08.03.2022 (ΑΔΑ 9ΓΚ4Η-ΤΤΔ) Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Σκοπός της επιχορήγησης είναι η αναδιάρθρωση δενδρωδών καλλιεργειών, οι οποίες είτε λόγω ασθενειών, είτε λόγω αλλαγής των καταναλωτικών προτύπων, είτε λόγω της κλιματικής αλλαγής, απώλεσαν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 166,7 εκατ. ευρώ. Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός της επένδυσης κυμαίνεται από 500.000 έως 1 εκατ. ευρώ. Το ποσό της ενίσχυσης δεν δύναται να ξεπερνά τις 500.000 ευρώ ανά υποβληθείσα αίτηση, ανά ΑΦΜ, ανά ενιαία επιχείρηση (αιτούσα και συνδεδεμένες) και ανά επενδυτικό σχέδιο. Οι αιτήσεις υποβλήθηκαν από 20/9/22 έως και 1/11/22».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass