Αγροτικά... εφόδια

Δημοσίευση: 06 Νοε 2023 14:08

Από τον Γιώργο Ρούστα (roustas@eleftheria.gr)

 

Πήραν φωτιά τα καζάνια στον Τύρναβο
Iκανοποιητική αναμένεται η παραγωγή τσίπουρου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποστακτική περίοδος για τους αμβυκούχους του Τυρνάβου, καθώς τα καζάνια πήραν «φωτιά» από τις 15 Οκτωβρίου και θα παραμείνουν ενεργά για δύο μήνες, όπως ορίζει η νομοθεσία.

Να σημειωθεί ότι κάθε αμβυκούχος δικαιούται να λειτουργεί τα καζάνια για 7,5 ημέρες, ενώ κάθε διήμερος παραγωγός δικαιούται να παράγει μέχρι 500 λίτρα άνυδρου αποστάγματος. Τσίπουρο, δηλαδή, που δεν έχει αραιωθεί. Από το παραγόμενο προϊόν ενός διήμερου παραγωγού τα 50 λίτρα δεν φορολογούνται, καθώς θεωρούνται ποσότητα προς ίδια κατανάλωση. Ουσιαστικά μόλις τελειώσει ο τρύγος παίρνουν μπρος τα εκατοντάδες καζάνια της περιοχής. Τα στέμφυλα βράζουν στο καζάνι, οι μεζέδες πάνε και έρχονται και οι μυρωδιές δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Οι περισσότεροι αμβυκούχοι επιλέγουν παραδοσιακά τη διπλή απόσταξη, χρησιμοποιώντας πρώτα το οινόπνευμα και στη συνέχεια τα αρώματα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και νέο δήμαρχο Στέλιο Τσικριτζή «στην επαρχία Τυρνάβου τα ενεργά καζάνια ανέρχονται σε 250 περίπου και 2000 παραγωγοί ασχολούνται με την παραγωγή του τσίπουρου ή παραδοσιακό απόσταγμα διημέρου, όπως ονομάζεται πλέον το προϊόν. Φέτος η παραγωγή αναμένεται ικανοποιητική, τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά, καθώς τα περισσότερα οινοστάφυλα που χτυπήθηκαν από τον περονόσπορο και δεν προωθήθηκαν για την παραγωγή οίνου, βρήκαν διέξοδο στα αποστακτήρια και στο τσίπουρο». Στο μεταξύ η διαδικασία βρασίματος των σταφυλιών για την παραγωγή τσίπουρου, εξελίσσεται σε ένα μεγάλο υπαίθριο πανηγύρι, σε μία παραγωγική ιεροτελεστία όπου οι αμβυκούχοι καλούν μεγάλες παρέες για να παρακολουθήσουν την διαδικασία, τρώγοντας και χορεύοντας, υπό τους ήχους ζωντανής παραδοσιακής μουσικής.

 

------------------

Ετήσια παράταση δεσμεύσεων για τους

δικαιούχους των αυτόχθονων φυλών

 

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι είναι δικαιούχοι της 1ης Πρόσκλησης της Δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων», με ενεργά Τεχνικά Δελτία έτους εφαρμογής 2022 και των οποίων η ένταξη στη Δράση δεν έχει ανακληθεί, να υποβάλουν αίτηση στήριξης στο πλαίσιο πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία αφορά σε ετήσια παράταση των δεσμεύσεων τους, μετά τη λήξη της αρχικής περιόδου (έτος εφαρμογής 2023). Επισημαίνεται ότι οι δικαιούχοι πρέπει να ολοκληρώσουν την υποβολή της ΕΑΕ 2023 και να υποβάλλουν την αίτηση στήριξης στο πλαίσιο της Πρόσκλησης ετήσιας παράτασης της 1ης Πρόσκλησης. Η Δημόσια Δαπάνη της παρούσας πρόσκλησης ανέρχεται σε 6.200.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ). Η ενίσχυση χορηγείται ετησίως και το ύψος της ενίσχυσης είναι σε ευρώ ανά Μονάδα Ζωικού Κεφαλαίου ανά κατηγορία ζώου και μπορεί να φτάσει έως και 350 ευρώ. Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων παρατείνονται κατά ένα (1) έτος και εκκινούν με τη λήξη της αρχικής και λήγουν την 1η Απριλίου 2024. Η υποβολή αιτήσεων στήριξης πραγματοποιείται ηλεκτρονικά κατά το διάστημα από 30/10/2023 έως και 8/11/2023, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ). Εφόσον η ηλεκτρονική αίτηση στήριξης υποβληθεί επιτυχώς, λαμβάνει μοναδικό κωδικό και ημερομηνία οριστικοποίησης, από την οποία τεκμαίρεται το εμπρόθεσμο της υποβολής.

 

-----------------------------

Αυξημένο ενδιαφέρον για σιτάρι, διστακτικότητα για κριθάρι
Ολοκληρώνεται η σπορά ελαιοκράμβης, ανεβαίνουν ψυχανθή και φακές
* Αναφορές για αθρόες εισαγωγές σιταριού από Τουρκία - και πιθανή προέλευση τη Ρωσία

sitari.jpg

 

Αυξητική τάση παρουσιάζει η πρόθεση σποράς των δημητριακών και ιδιαίτερα των σιτηρών, στον πληγωμένο από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, θεσσαλικό κάμπο, ενώ για το κριθάρι το ενδιαφέρον είναι διστακτικό, λόγω της τρέχουσας χαμηλής εμπορικής τιμής. Οι σπορές επικεντρώνονται στο συμβολαιακό της ζυθοποιίας (τιμή 20 λεπτά, πέρυσι 24λ) και όχι στο κτηνοτροφικό (η τιμή έχει μειωθεί στα 15λ).
Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η σπορά στην ελαιοκράμβη, με τα καλλιεργούμενα στρέμματα να έχουν μειωθεί στο μισό, σε σχέση με πέρυσι, ενώ αυξητική τάση υπάρχει για τα ψυχανθή και τις φακές.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νίκαιας Αντώνη Ρεντζιά «υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για το σιτάρι, τουλάχιστον στα χωράφια όπου υπάρχει δυνατότητα να ξεκινήσει άμεσα η σπορά. Το θετικό για τον Συνεταιρισμό είναι ότι τα περισσότερα μέλη του, έκλεισαν το προηγούμενο διάστημα συμφωνίες για τη φετινή σοδειά, προλαβαίνοντας έτσι τις μετέπειτα μειωμένες τιμές. Με τη «Μέλισσα» η τιμή του συμβολαίου ήταν 35 λεπτά και στα 32,5 λεπτά το απλό. Έτσι εξασφάλισαν τα απαιτούμενα χρήματα για την έναρξη των χειμερινών σπορών και αυτό γιατί η πρόσφατη καταβολή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης ήταν φέτος μειωμένη και σε ορισμένες περιπτώσεις προβληματική».
Ο κ. Ρεντζιάς, ζητά από την Πολιτεία «άμεσα και στοχευμένα μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι με τα ακατάλληλα προς καλλιέργεια χωράφια τους. Επιπλέον έχουν χαθεί μηχανήματα και λάστιχα, έχουν καταστραφεί αποθήκες κι άλλα κτίρια και το ζητούμενο δεν είναι η σπορά των χειμερινών καλλιεργειών που έχει χαθεί, άλλα των εαρινών καλλιεργειών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου Γιάννη Κουκούτση, ο οποίος υποστηρίζει ότι «στα στεγνά χωράφια υπάρχει αυξητική τάση σποράς των σιτηρών». Ωστόσο εκφράζει τον προβληματισμό του για την προμήθεια του πιστοποιημένου σπόρου, η τιμή του οποίου έχει εκτιναχθεί στα ύψη και αρκετοί αδυνατούν να τον προμηθευτούν και για την χαμηλή εμπορική τιμή που ισχύει σήμερα (στα 26 λεπτά από 40λ που προσφέρονταν στα αλώνια). Ακόμη ο κ. Κουκούτσης καταγγέλλει τις αθρόες εισαγωγές σιταριού από την Τουρκία (πιθανότατα ρωσικής προέλευσης) σε όλη την Ε.Ε., εξέλιξη που έχει προκαλέσει αναστάτωση σε όλη την ευρωπαική αγορά και μείωση της ζήτησης στην αγορά.
ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΕΒ
Την ίδια ώρα οι πλημμυροπαθείς του Δήμου Κιλελέρ ασκούν πιέσεις στον ΤΟΕΒ Πηνειού, προκειμένου η διοίκηση του να αποσαφηνίσει έγκαιρα τη θέση του για την άρδευση την προσεχή Άνοιξη. Θα παρέχει νερό για πότισμα ή όχι; Η πίεση προέρχεται από όσους επιθυμούν να σπείρουν βαμβάκι την Άνοιξη, ώστε να μην στραφούν τώρα στις σπορές των δημητριακών.
Υπενθυμίζεται ότι οι υποδομές του ΤΟΕΒ Πηνειού έχουν καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό από τον «Ντάνιελ» και τον «Elias», με τη διοίκηση του Οργανισμού να μην είναι σε θέση να διαβεβαιώσει εάν μπορεί να εξασφαλίσει την ομαλή άρδευση. Oι παραγωγοί που έχουν τα χωράφια τους πλημμυρισμένα, δεν προχωρούν σε κανέναν σχεδιασμό. Από τη μία δεν γνωρίζουν πότε μπορούν να μπούνε τα μηχανήματα τους σε αυτά, ενώ αναμένονται και οι βροχοπτώσεις του χειμώνα και από την άλλη, οι χαμηλές εμπορικές τιμές που επικρατούν στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα καθιστούν απαγορευτικό κάθε προγραμματισμό.

Οι τιμές των Βιομηχανιών
Μέλισσα: Ελάχιστη εγγυημένη τιμή 28 λεπτών/κιλό προβλέπουν τα συμβόλαια της Μέλισσα Κίκιζας για τη νέα σεζόν στο σκληρό σιτάρι, με τη βιομηχανία να γίνεται η πρώτη του χώρου που ανοίγει τα χαρτιά της ενόψει των φθινοπωρινών σπορών. Σύμφωνα με πληροφορίες , η τιμή βασίζεται σε μια εκτίμηση που τοποθετεί το κόστος παραγωγής στα 112 ευρώ/στρέμμα, ενώ ενσωματώνει και την αύξηση του πλαφόν των ποσοτήτων στα 400 κιλά/στρέμμα (από 350 κιλά/στρέμμα πέρυσι). Παράλληλα, διατηρούνται αμετάβλητα τα ποιοτικά πριμ που μπορούν να προσθέσουν στην «τιμή εκκίνησης» έως 3 λεπτά το κιλό, ενώ για όσους, για διάφορους λόγους, δεν καταφέρουν να πιάσουν τις απαιτούμενες ποιοτικές προδιαγραφές, προβλέπεται μια τιμή ασφαλείας 23 λεπτών το κιλό. ΚΡΙΘΑΡΙ: Βάση τα 20 λεπτά στη συμβολαιακή της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Τη λογική της ελάχιστης εγγυημένης τιμής ακολουθούν για άλλη μια χρονιά τα συμβόλαια κριθαριού της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, με την εταιρεία να θέτει για φέτος ως βάση εκκίνησης τα 20 λεπτά/κιλό. Σύμφωνα με πηγές κοντά στην Εταιρεία η τιμή καθορίστηκε λαμβάνοντας υπόψη την αποκλιμάκωση, σε σχέση με πέρυσι, των τιμών των περισσότερων εισροών –ιδίως των λιπασμάτων- αλλά κι ένα εύλογο περιθώριο κέρδους για τον παραγωγό. «Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια δίκαιη τιμή, αν σκεφτεί κανείς ότι τα κριθάρια στην ελεύθερη αγορά πληρώθηκαν φέτος ως επί το πλείστον 15 λεπτά το κιλό στον παραγωγό», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι, εφόσον η αγορά εν τέλει κινηθεί ψηλότερα, η Αθηναϊκή θα ακολουθήσει και θα υπερκαλύψει τη διαφορά. Όπως κάθε χρονιά, υπάρχει επίσης κι ένα πλαφόν κοντά στα 350 κιλά/στρέμμα στις ποσότητες που θα απορροφήσει η βιομηχανία και το οποίο αντανακλά την παραγωγική της δυναμικότητα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass