Οι ανοιχτές τιμές καθυστερούν τις συμφωνίες

Μεταξύ αιγοπροβατοτρόφων και τυροκόμων για τη νέα σεζόν

Δημοσίευση: 20 Νοε 2023 13:30

Σε ανοιχτή πληγή για τον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας εξελίσσεται η τακτική των κτηνοτρόφων να παραδίδουν το γάλα τους στις βιομηχανίες με ανοιχτή τιμή, δίχως να υπογράφουν συμβόλαια, αφήνοντας στον τυροκόμο την ευκαιρία να καθορίσει αυτός τον χρόνο και το ποσό της αποπληρωμής του.

Όσο οι βιομηχανίες προμηθεύονται γάλα με αυτήν την τακτική, τόσο θα καθυστερούν τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συμβολαίων για τη νέα σεζόν.
Ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός «Φάρμες Λιβαδίου» στην Ελασσόνα, ο οποίος το τελευταίο διάστημα συζητά με τον «Όμηρο», με τον οποίο συνεργάζεται τα τελευταία χρόνια, έδωσε πίστωση χρόνου στη βιομηχανία να επανέλθει με νέες τιμές για την υπογραφή συμβολαίων, χωρίς να έχει διευκρινιστεί πότε λήγει η σχετική προθεσμία.
Στεναχωρημένος και εξοργισμένος με την τακτική της πλειοψηφίας των κτηνοτρόφων να παραδίδουν το γάλα με ανοιχτή τιμή εμφανίζεται με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτρόφων «Γάλα Ελάς» Γιώργος Μηλιώνης: «Αν και υπάρχει ζήτηση για το προϊόν, παρατηρείται μία απροθυμία στον κλάδο της βιομηχανίας να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με τους συνεταιρισμούς, καταθέτοντας συγκεκριμένες οικονομικές προτάσεις για το γάλα. Προφανώς οι βιομήχανοι δεν βιάζονται, γιατί ήδη έχουν προμηθευτεί αρκετές ποσότητες από μεμονωμένους κτηνοτρόφους με ανοιχτές τιμές. Κατανοώ ότι το προϊόν μας δεν αποθηκεύεται. Ποιο, όμως, είναι το νόημα να παραδίδεις το γάλα, δίχως να γνωρίζεις την τιμή με την οποία θα πληρωθείς; Αυτή η τακτική των βιομηχάνων έχει ως στόχο να πιεστούν από τα μέλη τους οι Συνεταιρισμοί για συμβόλαια και να προσέλθουμε στις διαπραγματεύσεις έχοντας τον πήχη χαμηλά. Αυτό είναι καταστροφικό για τον κλάδο. Μιλάμε για το εθνικό μας προϊόν, τη φέτα! Οι καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου μείωσαν σε μεγάλο βαθμό το ζωικό κεφάλαιο, το κόστος παραγωγής και τα εργατικά χέρια παραμένουν αυξημένα. Αν δεν υπάρξουν ικανοποιητικές, βιώσιμες συμφωνίες, το ζωικό κεφάλαιο θα μειωθεί περαιτέρω. Τα παιχνίδια των εμπόρων ξεκίνησαν από το καλοκαίρι, όταν υπόσχονταν υψηλές τιμές στο γάλα. Έτσι προμηθεύτηκαν αρκετές ποσότητες κι όταν ήρθε η ώρα της συμφωνίας, πέταξε το μπαλάκι στους συνεταιρισμούς και στις τιμές που θα δώσουμε εμείς. Αυτοί, όμως, αρνούνται να συζητήσουν μαζί μας...». Στην ερώτησή μας «Μέχρι πότε ο Συνεταιρισμός θα περιμένει να υπογράψει συμβόλαια για τη νέα χρονιά», ο κ. Μηλιώνης δήλωσε τα εξής: «Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο. Δεν πρέπει να βιαστούμε. Μπορεί να είναι την άλλη εβδομάδα, μπορεί και στην αρχή της νέας χρονιάς. Προς το παρόν προωθούμε το προϊόν μας στο δίκτυο των συνεργατών που έχουμε, με τις περσινές τιμές». Από την πλευρά της, η διοίκηση της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας καλεί την Πολιτεία να ασχοληθεί σοβαρά με το πρόβλημα της αισχροκέρδειας και να προστατεύσει τον κλάδο των κτηνοτρόφων. «Δεν γίνεται να πουλάμε το γάλα 1,60 ευρώ το κιλό, η χονδρική τιμή της φέτας να φτάνει τα 7,5 ευρώ και ο καταναλωτής να την αγοράζει στο ράφι 13,5 ευρώ το κιλό!» δηλώνουν οι κτηνοτρόφοι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass