ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΠ ΛΟΓΩ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΟΡΩΝ ΣΕ ΔΕΝΔΡΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Το 45% των επιδοτήσεων θα χάσει η Θεσσαλία

* Μέσω συνδεδεμένης η κάλυψη χαμένου εισοδήματος

Δημοσίευση: 06 Νοε 2014 11:50 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:59

 

Μέσω συνδεδεμένης ενίσχυσης να καλυφθεί η σημαντική απώλεια εισοδήματος των Θεσσαλών αγροτών από τη νέα ΚΑΠ προτείνουν αρκετοί Λαρισαίοι συνεταιριστές στον γενικό γραμματέα του ΥΠΑΑΤ Δημ. Μελά, ο οποίος θα βρίσκεται αύριο στη Λάρισα για να μιλήσει για τις αλλαγές που θα σημειωθούν στην ύπαιθρο κατά τη νέα προγραμματική περίοδο. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΥΠΑΑΤ ένα μεγάλο μέρος των επιδοτήσεων την περίοδο 2015-2019 μεταφέρεται από τις αροτραίες καλλιέργειες στις δενδρώδεις. Έτσι στη Θεσσαλία η απώλεια κοινοτικών ενισχύσεων υπολογίζεται σε 150-160 εκατ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος να προέρχεται από τη σιτοκαλλιέργεια, με τους συνεταιριστές να κάνουν λόγο για βίαιη μεταφορά εισοδήματος από περιφέρεια σε περιφέρεια εντός της ελληνικής επικράτειας, με στόχο την ενίσχυση περιοχών, όπως η Πελοπόννησος, η Κρήτη και άλλες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών Χρήστο Σιδερόπουλο «επειδή οι αλλαγές αναφορικά με την ενιαία ενίσχυση πλέον έχουν κλειδώσει, τα περιθώρια στήριξης των παραδοσιακών καλλιεργειών, όπως είναι τα σιτηρά στη Θεσσαλία είναι στενά και μόνο μέσω της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Για παράδειγμα το ποσό που καθορίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση για τη συνδεδεμένη είναι 9 εκατ. ευρώ. Στη χώρα μας σπέρνονται 1,5 εκατ. στρέμματα (στη Θεσσαλία περίπου 700.000 στρ), άρα τα χρήματα που θα δοθούν δεν θα ξεπερνούν τα 4 ευρώ. Για να στηριχθεί αυτή η δυναμική καλλιέργεια στη χώρα μας και με δεδομένη τη στήριξη των δέντρων από την ενιαία, σαν περιφέρεια ζητούμε να αυξηθεί το ποσό των 9 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι μια μείωση (μικρότερη σε σχέση με τα σιτηρά) προβλέπεται σταδιακά και για το βαμβάκι» καταλήγει ο γνωστός συνεταιριστής.

Γ.Ρ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass