Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΒΑΣ. ΕΞΑΡΧΟΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Αρχές Δεκεμβρίου οι πρώτες αποζημιώσεις αγροτών

* Έχουν κατατεθεί 6.500 δηλώσεις ζημιών, κυρίως από βαμβακοπαραγωγούς.

Δημοσίευση: 08 Νοε 2014 12:20 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:01

Του Γιώργου Ρούστα

Αρχές Δεκεμβρίου μετά την προκαταβολή του τσεκ, θα μπορούν να λάβουν τις αποζημιώσεις τους οι Λαρισαίοι παραγωγοί, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Βασίλης Έξαρχος από τα γραφεία  του υποκαταστήματος στη Λάρισα, όπου βρέθηκε, συμμετέχοντας σε σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων σχετικά με την πορεία εκτίμησης των ζημιών και το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των αποζημιώσεων.

 Σύμφωνα με τον κ. Έξαρχο «6.500 δηλώσεις ζημιάς έχουν κατατεθεί στη Θεσσαλία από παραγωγούς, κυρίως βαμβακιού, οι οποίοι έχουν πληγεί από τις βροχοπτώσεις του διμήνου Σεπτέμβριος-Οκτώβριος. Απ΄ αυτές οι 4.029 υποβλήθηκαν στο νομό Λάρισας, εκ των οποίων οι 3.081 μέχρι τέλος Αυγούστου και 948 το δίμηνο Σεπτέμβριος –Οκτώβριος. Στο νομό Καρδίτσας υποβλήθηκαν 1.129, εκ των οποίων 765 μέχρι τέλος Αυγούστου και 365 το τελευταίο δίμηνο. Στα Τρίκαλα αντίστοιχα 413 δηλώσεις, με 193 το καλοκαίρι και 220 Σεπτέμβριος - Οκτώβριος και στη Μαγνησία 1.199, με 1.090 μέχρι τέλος Αυγούστου και 109 μόλις Σεπτέμβριο - Οκτώβριο. Με δεδομένο ότι η πληρωμή της προκαταβολής των ενιαίων ενισχύσεων, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου θα γίνει την Τρίτη, ένα περίπου μήνα αργότερα μπορεί να γίνει η επόμενη πληρωμή αποζημιώσεων, αφού ολοκληρωθούν οι έλεγχοι. Ο ΕΛΓΑ διαθέτει τα χρήματα, όσο και αν είναι το ύψος των αποζημιώσεων. Και αυτό γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών πληρώνει τις εισφορές και η Πολιτεία ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, έναντι του Οργανισμού, αν και υπάρχουν κι άλλα περιθώρια προς την κατεύθυνση αυτή. Οι υπόλοιπες αποζημιώσεις αναμένεται να ομαλοποιηθούν από τον Ιανουάριο του 2015. Όσον αφορά στη ζωική παραγωγή στη Θεσσαλία υποβλήθηκαν 3.275 δηλώσεις ζημιάς και εκδόθηκαν περίπου 1.500 πορίσματα. Γενικότερα όσοι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν πληρώσει την εισφορά θα πληρωθούν γρηγορότερα, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα στα σιτηρά και ακολούθως στα βρόχινα βαμβάκια. Όσοι δεν λάβουν για διάφορους λόγους την επιδότηση, ας φροντίσουν για την πληρωμή της εισφοράς στον ΕΛΓΑ, για να βρίσκονται στις πρώτες πληρωμές του Οργανισμού τον Δεκέμβριο».

Η ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ

Ο κ. Έξαρχος έδωσε διευκρινήσεις και για το θέμα της συνδεδεμένης, καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία το τελευταίο διάστημα για λιγότερα χρήματα εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής. Όπως ανέφερε «ο ΕΛΓΑ ανέκαθεν τροφοδοτούσε τον ΟΠΕΚΕΠΕ με τα απαραίτητα στοιχεία για την πορεία των καλλιεργειών, ακόμη και για ζημιές που δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, όπως π.χ. αυτή του ρόδινου σκουλικιού στα βαμβάκια. Άρα δεν θα πρέπει να ανησυχούν οι παραγωγοί για το πλαφόν και να τρέχουν να υποβάλουν νέες δηλώσεις ζημιάς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εμείς δεν θα τις εξετάσουμε. Θα το κάνουμε, όπως είμαστε υποχρεωμένοι. 

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ-ΤΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ      

Στους κτηνοτρόφους ο κ. Έξαρχος έκανε ειδική αναφορά λέγοντας ότι θα επιχειρηθεί με τις αναλογιστικές μελέτες να διορθωθούν οι αδικίες, ενώ ανέφερε για παράδειγμα την επιδότηση των εμβολιασμών για τις ασθένειες της παραφυματίωσης και της γαγγραινώδους μαστίτιδας. Μέσω της νέας ΚΑΠ επίσης θα αναζητηθούν πόροι για επιδότηση του ασφαλίστρου σε επιπλέον καλύψεις από τις βασικές.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ μίλησε για την προσπάθεια νοικοκυρέματος και εξορθολογισμού του Οργανισμού, μειώνοντας τις λειτουργικές δαπάνες, ώστε να μπορεί να στηρίζει τους αγρότες, όταν πλήττονται από έντονα καιρικά φαινόμενα. «Τέλος του 2009 τα λειτουργικά μας έξοδα ήταν 60 εκατ. ευρώ ετησίως και σήμερα είναι 20 εκατ. ευρώ. Και να σκεφτεί κανείς ότι φέτος είχαμε πολλές ζημιές, αλλά εμείς είμαστε σε θέση να αποζημιώσουμε τους πάντες. Υπενθύμισε στους αγρότες την τηλεφωνική γραμμή 1540, μέσω της οποίας δίνονται όλες οι πληροφορίες με μία μόνο αστική χρέωση. Επίσης μέσω διαδικτύου, οι παραγωγοί μπορούν να λάβουν την απαραίτητη βεβαίωση πληρωμής των ασφαλίστρων ή των αποζημιώσεων ή μπορούν να επισκεφτούν τα ΚΕΠ για να εξυπηρετηθούν άμεσα. Όποιες αδυναμίες εντοπίζουμε προσπαθούμε να τις διορθώσουμε.    

 Τέλος ο κ. Έξαρχος ανακοίνωσε ακόμη την ενίσχυση του Υποκαταστήματος Λάρισας με 2 γεωπόνους για να τρέξουν οι εκτιμήσεις, ενώ ήδη απασχολούνται με 4μηνες συμβάσεις 2 κτηνίατροι και με 8μηνη άλλοι δύο. Με τη λήξη των συμβάσεων, θα ακολουθήσει άλλος διαγωνισμός πρόσληψης. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass