Οργή για κόστος παραγωγής, αγωνία για το μέλλον

Εκατοντάδες αγρότες παρέταξαν τρακτέρ στην Κεντρική πλατεία - Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο στις 12 σήμερα το μεσημέρι και ενίσχυση του μπλόκου στον Πλατύκαμπο

Δημοσίευση: 29 Ιαν 2024 8:01

Με συγκέντρωση που θα γίνει σήμερα το μεσημέρι στην Κεντρική πλατεία προσδοκώντας έτσι με τη συμμετοχή φορέων του νομού στη δημιουργία ενός μετώπου αλληλεγγύης, οι Λαρισαίοι αγρότες εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους που θα κλιμακωθούν με ενίσχυση του μπλόκου του Πλατυκάμπου, απαιτώντας από την κυβέρνηση να καθίσει στο τραπέζι ενός ουσιαστικού διαλόγου.

Τονίζοντας την αγωνία για την επιβίωσή τους μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα του περασμένου Σεπτεμβρίου, επικρίνοντας την κυβέρνηση για καθυστερήσεις σε θέματα αποζημιώσεων και ενισχύσεων και σημειώνοντας την οργή τους για το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής και αγωνιώντας για τα όσα τους επιφυλάσσει η νέα ΚΑΠ, εκατοντάδες αγρότες μετά και την πρόσφατη σύσκεψη της Νίκαιας, αποφάσισαν να μετάσχουν στον κύκλο των φετινών των κινητοποιήσεων, παρατάσσοντας χθες τα τρακτέρ τους στην Κεντρική πλατεία, καλώντας πολίτες και φορείς στο συλλαλητήριο που θα γίνει στις 12 σήμερα το μεσημέρι στον ίδιο χώρο.
Κομβόι με δεκάδες τρακτέρ από προσυγκεντρώσεις στην οδό Βόλου, στην οδό Ιωαννίνων, στην οδό Φαρσάλων και τη Γιάννουλη κατέληξε χθες το μεσημέρι στην Κεντρική πλατεία όπου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες Λαρισαίοι αγρότες, διατρανώνοντας την απαίτησή τους η κυβέρνηση να ενσκήψει στα οξυμένα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και να τα επιλύσει, προκειμένου οι αγρότες να συνεχίσουν να παράγουν.
ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ
Η συγκέντρωση άνοιξε με τον αγρότη Γ. Καρανίκα να καλωσορίζει τους συγκεντρωμένους, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής σε φορείς και πολίτες να μετάσχουν στο σημερινό συλλαλητήριο. Ο κτηνοτρόφος και μέλος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Λάρισας Γ. Παπαστογιαννούδης τόνισε το οικονομικό αδιέξοδο αγροτών και κτηνοτρόφων λόγω του κόστους παραγωγής, όπως επέκρινε και τις καθυστερήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο αγρότης Θεόδ. Τσικρίκας αναφέρθηκε στα προβλήματα των αγροτών, ενώ ο αγρότης, Αχ. Τσινούλης αποσαφηνίζοντας ότι με την κινητοποίηση στο κέντρο της Λάρισας δεν επιθυμούν να ταλαιπωρήσουν τους πολίτες, τόνισε πως οι πλημμύρες έφεραν την καταστροφή. Ο αγρότης Γ. Μαχάς σημείωσε την ενότητα των αγροτών, ενώ τον δυναμικό χαρακτήρα της κινητοποίησης σημείωσε ο αγρότης Νίκ. Καρυπίδης. Τα προβλήματα των αγροτών στα παρακάρλια σημείωσε ο αγρότης Χ. Πάνος, λέγοντας πως «δεν έχουμε χωράφια να καλλιεργήσουμε».
«ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ»
Νωρίτερα ο αγρότης Χρ. Σιδερόπουλος με δήλωσή του στα ΜΜΕ τόνισε μεταξύ άλλων πως «καλούμε τους πολίτες της Λάρισας, αλλά και την κυβέρνηση να ανοίξει τα μάτια της και το μυαλό της, ότι έχουμε πρόβλημα και ζητάμε απαντήσεις και λύσεις. Θέλουμε και οικονομικά στοιχεία. Να βοηθηθούν οι πλημμυροπαθείς και να αλλάξει η ΚΑΠ που είναι καταστροφή», ενώ ερωτηθείς περί υποκινούμενων κινητοποιήσεων τόνισε πως «όσοι λένε ότι κάποιοι υποκινούνται από κόμματα, είναι η μεγαλύτερη βλακεία που λέχθηκε τα τελευταία χρόνια». «Τα χειρότερα έρχονται με τη νέα ΚΑΠ» τόνισε σε δήλωσή του και ο κ. Μαχάς, ενώ ο πρόεδρος του Θεσσαλικού Συνεταιρισμού Ντοματοπαραγωγών (ΘΕΣΤΟ) Χ. Σουλιώτης ανέφερε πως οι κινητοποιήσεις στοχεύουν στο «να αναδείξουμε τα προβλήματά μας» αναφέροντας τα προβλήματα των τιμών, της νέας ΚΑΠ. Τέλος στα ειδικότερα προβλήματα όπως των κτηνοτρόφων και των καστανοπαραγωγών αναφέρθηκαν με δηλώσεις εκπρόσωποι συνεταιρισμών. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μετά το σημερινό συλλαλητήριο, οι αγρότες θα οδηγήσουν τα τρακτέρ τους στο μπλόκο του Πλατυκάμπου.

 

Ανοιχτή η πόρτα του Αυγενάκη

«Δεν επιδιώκουμε ένταση, ακούμε τα αιτήματα», διαμηνύει το Μαξίμου,
μετά από ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τα προβλήματα των αγροτών

ΑΘΗΝΑ

Σύσκεψη ευρείας κλίματος πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, με κεντρικό θέμα συζήτησης στο τραπέζι να είναι αυτό των αγροτικών κινητοποιήσεων των τελευταίων ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε επισκόπηση των συνολικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης για τους πληγέντες. «Η πόρτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι πάντοτε ανοιχτή. Δεν επιδιώκουμε την ένταση και ακούμε τα αιτήματα. Η καταβολή των αποζημιώσεων συνεχίζεται κανονικά», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό. Τη σύσκεψη συντόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ενώ συμμετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, καθώς και ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass