ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ

Δημοσίευση: 29 Ιαν 2024 14:31

Πυκνώνουν οι έλεγχοι για το γάλα

Στα σύνορα και την αγορά * Ευρεία σύσκεψη φορέων στο ΥΠΑΑΤ

Ευρεία σύσκεψη με όλους τους θεσμικούς φορείς που εμπλέκονται στην παραγωγή γάλακτος και στα γαλακτοκομικά προϊόντα είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης. Στη σύσκεψη μετείχε και ο γ.γ. του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος. Υπενθυμίζεται ότι από την προηγούμενη Πέμπτη 18 Ιανουαρίου με εντολή του ΥπΑΑΤ ξεκίνησαν ευρύτατοι έλεγχοι στην αγορά, σε super markets και σημεία λιανικής πώλησης, στις πύλες εισόδου της χώρας και σε άλλα σημεία. Οι έλεγχοι γίνονται από μεικτά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, του ΕΦΕΤ και του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, με τη συνδρομή αστυνομικών, λιμενικών και δικαστικών αρχών, όπου κρίνεται αναγκαίο. Ενώ αυτήν την εβδομάδα θα συμβάλουν και οι ΔΑΟΚ. Αίτημα των περισσοτέρων εκ των συμμετεχόντων ήταν να συνεχιστούν οι έλεγχοι, ενώ ζητήθηκε, επίσης, ενεργοποίηση του συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ 2» και καλύτερη λειτουργία του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ σε ό,τι αφορά τους ελέγχους, για τους οποίους συνεισφέρουν οικονομικά. Σύμφωνα με τον ΥπΑΑΤ, Λ. Αυγενάκη, «οι έλεγχοι στην αγορά δεν θα είναι ευκαιριακοί», είπε ο υπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε περιστατικά παρανομίας. «Δεν δυσφημούμε κανέναν», τόνισε και πρόσθεσε πως: «Στο εσωτερικό και στο εξωτερικό στέλνουμε μήνυμα ότι κάνουμε ελέγχους για να προστατεύσουμε τα Π.Ο.Π. προϊόντα, τους νοικοκύρηδες, τους υγιείς επιχειρηματίες. Γίνονται έλεγχοι με κανόνες και σύντομα θα διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο κυρωτικό πλαίσιο. Στόχος μας δεν είναι να εισπράξουμε χρήματα, αλλά να στείλουμε ένα μήνυμα ότι δεν πρόκειται να καλύψουμε κανέναν. Και χρέος όλων μας που εκπροσωπούμε θεσμούς και φορείς είναι να προστατεύσουμε τα ελληνικά προϊόντα. Θα τινάξουμε στον αέρα τα κυκλώματα νοθείας. Και σε αυτό σας θέλουμε στο πλευρό μας. Να βρούμε ποιοι παίζουν παιχνιδάκια σε βάρος των παραγωγών». Σε αυτήν τη λογική εκκαθαρίζονται σύντομα και οι 161 υποθέσεις παρατυπιών που υπήρχαν στα συρτάρια του Υπουργείου, ύστερα από την εντολή του Υπουργού να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
Πού γίνονται έλεγχοι
Οι έλεγχοι διενεργούνται σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας σε βυτιοφόρα μεταφοράς γάλακτος, σε super markets, σε πύλες εισόδου της χώρας, όπου θα λαμβάνονται δείγματα των ελεγχομένων προϊόντων γάλακτος, με στόχο την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την επισήμανση της ετικέτας, όσο και των ισοζυγίων γάλακτος που τηρεί η κάθε μεταποιητική βιομηχανία. Έλεγχοι γίνονται, επίσης, και για την τήρηση των προδιαγραφών για τα προϊόντα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων λαμβάνονται γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία αποστέλλονται στα διαπιστευμένα εργαστήρια για περαιτέρω χημικές αναλύσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα δοθούν στο ΥΠΑΑΤ το συντομότερο δυνατό. Στη σύσκεψη από τον Νομό Λάρισας μετείχαν ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Νίκος Παλάσκας και ο τεχνικός σύμβουλος Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Γιάννης Κόκουρας.

 

Νέο πλαίσιο λειτουργίας για Διεπαγγελματικές

Συγκροτείται Εθνικό Συμβούλιο για Φυτική και Ζωική Παραγωγή

Το νέο πλαίσιο για τη σύσταση και λειτουργία Διεπαγγελματικών Οργανώσεων αλλά και την πρόταση για συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, συζήτησαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, με εκπροσώπους των οκτώ υφιστάμενων Διεπαγγελματικών Οργανώσεων από τη φυτική και ζωική παραγωγή, σε σύσκεψη που έγινε στο ΥΠΑΑΤ με τη συμμετοχή των ΓΓ Γιώργου Στρατάκου και Κώστα Μπαγινέτα. Στόχος των προτάσεων του ΥΠΑΑΤ είναι, όπως είπε ο Υπουργός, είναι να ενισχυθεί και να αυξηθεί τον αριθμό των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων ώστε να μπορούν να σταθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ανάμεσα στις προτάσεις του Υπουργείου που θα διέπουν το νέο πλαίσιο λειτουργίας των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων είναι η μείωση των φορέων που απαιτούνται για τη σύστασή τους καθώς και η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, το οποίο θα έχει ρόλο συντονιστικό και γνωμοδοτικό. Πρόταση του Υπουργείου είναι να απαρτίζεται από εκπροσώπους που εγγράφως θα ορίζονται από κάθε Διεπαγγελματική Οργάνωση, θα έχει προεδρείο και θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα που θα προσδιοριστεί από νομοθετική διάταξη και επίσης θα συγκαλείται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ή από την Εποπτεύουσα Αρχή. Η λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Διεπαγγελματικών Οργανώσεων είναι απαραίτητη για την προώθηση των θέσεων των Διεπαγγελματικών από ένα φορέα συντονισμού προκειμένου ο υπουργός να εξετάζει τις θέσεις αυτές και να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Ο ΥπΑΑΤ ζήτησε από τους μετέχοντες στη σύσκεψη τις προτάσεις τους για τις Διεπαγγελματικές τις οποίες θα παραδώσουν έως τις 15 Φεβρουαρίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass