Ανάβουν μηχανές για «Agrotica»

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ -ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ

Δημοσίευση: 31 Ιαν 2024 14:01

Του Γιώργου Ρούστα
Ενισχύεται διαρκώς η παρουσία των αγροτών στα μπλόκα που έχουν στηθεί σε όλη τη Θεσσαλία, στο πλαίσιο της πανελλαδικής διαμαρτυρίας των παραγωγών για την ευρωπαϊκή και εγχώρια πολιτική που ασκείται στον πρωτογενή τομέα.

Τα δύο δυναμικά μπλόκα στη Θεσσαλία είναι στον κόμβο του Ε-65 στην Καρδίτσα, με εκατοντάδες τρακτέρ από αγρότες της Καρδίτσας και των Φαρσάλων και στον κόμβο του Πλατυκάμπου με τρακτέρ από πλημμυροπαθείς αγρότες από τα παρακάρλια, αλλά και του Νομού Λάρισας. Δυναμικό είναι και το μπλόκο στο Ζάρκο Τρικάλων, ενώ ενώθηκαν τα δύο μπλόκα της Μαγνησίας από Ριζόμυλο και Αλμυρό στο Στεφανοβίκειο, όπου χθες το πρωί υπήρξε αποκλεισμός της Π.Ε.Ο. Βόλου-Λάρισας.
Οι Θεσσαλοί παραγωγοί σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, για κυβερνητική βούληση στήριξης των πληγέντων παραγωγών, αναρωτιούνται «γιατί όλες αυτές οι εξαγγελίες δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη ρύθμιση των οφειλών στο αγροτικό ρεύμα, που μόλις χθες δρομολογήθηκε».
Θεωρούν δε ότι «η πίεση που ασκείται στην Κυβέρνηση μέσω των κινητοποιήσεων οδήγησε και σε αλλαγή πλεύσης το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο τώρα δηλώνει ανοιχτό σε διάλογο, ενώ το προηγούμενο διάστημα αγνοούσε τις Ομοσπονδίες και τις Επιτροπές Μπλόκων».
ΠΕΡΙ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ
Σχολιάζοντας τα αιτήματα της κινητοποίησης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου Γιάννης Κουκούτσης σημείωσε χαρακτηριστικά τα εξής: Έχουμε ζητήσει την επικαιροποίηση της ΚΑΠ, η οποία δεν είναι ούτε εφαρμόσιμη ούτε αναπτυξιακή. Αυτή, άλλωστε, έχει βγάλει και όλους τους συναδέλφους μας αγρότες στην Ευρώπη στους δρόμους». Σχετικά με την αφίσα του χθεσινού συλλαλητηρίου στη Λάρισα «no farmers no food» επισήμανε τον κίνδυνο της επισιτιστικής κρίσης. Ο κόσμος αδυνατεί να αγοράσει τρόφιμα από τα ράφια των σούπερ μάρκετ λόγω ακρίβειας και έχει καταλάβει ότι αν δεν στηριχθεί ο παραγωγός του κάμπου, αν φύγουμε εμείς από την παραγωγή, τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα». Εμείς ζητάμε 300€/στρ. στο βαμβάκι. Ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ προβλέπει αποζημίωση 200€. Λάβαμε προκαταβολή τα 140€ κι αυτή όχι όλοι, με αποτέλεσμα αυτή η δυναμική καλλιέργεια να κινδυνεύει να εγκαταλειφθεί. Ζητάμε ακόμη να θεσμοθετηθεί η επιστροφή του πετρελαίου θέρμανσης και να μην τελεί υπό διαπραγμάτευση κάθε χρόνο από την εκάστοτε Κυβέρνηση. Μέχρι τώρα έδωσαν 160 εκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια σε 290.000 ΑΦΜ, τα οποία αντιστοιχούν σε κάθε παραγωγό τον χρόνο 180€. Αν δείτε πού βρίσκεται σήμερα το πετρέλαιο, θα καταλάβετε για ποιον λόγο δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε. Ο «Daniel» κατέστρεψε πάγιο κεφάλαιο, πομόνες, αρδευτικά συστήματα και δεν υπάρχει καμία μέριμνα για να τα αντικαταστήσουμε. Πώς θα ξεκινήσει η εαρινή σπορά;».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου του ΘΕΣΤΟ Χρ. Σουλιώτη: «Εκτός του κόστους παραγωγής, αντιμετωπίζουμε και εμείς ως καταναλωτές το πρόβλημα της ακρίβειας. Πέρυσι το σιτάρι είχε 50 λεπτά, φέτος υποχώρησε στα 25 λ., κι όμως οι τιμές στα μακαρόνια παραμένουν οι ίδιες. Στη Θεσσαλία, δεν έφταναν μόνο τα διαχρονικά προβλήματα του παρελθόντος. Ήρθε και η κακοκαιρία του «Daniel» για να μας δώσει τη χαρακτηριστική βολή. Πλέον ο κόσμος της αγροτιάς έχει φτάσει στο σημείο μηδέν.
Σε καμία περίπτωση δεν μηδενίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Πολιτεία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας. Ωστόσο, ξεκάθαρα και με τον πλέον ηχηρό τρόπο δηλώνουμε πως δεν αρκούν. Τώρα είναι η ώρα η Κυβέρνηση και όλοι οι αρμόδιοι φορείς να σκύψουν σοβαρά πάνω στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και αντί να μοιράζουν ασπιρίνες, να σχεδιάσουν μια ολοκληρωμένη και μακροχρόνια θεραπεία. Στην αντίθετη περίπτωση θα δουν την αρρώστια των αγροτών να μεταδίδεται σε ολόκληρο το σώμα της ελληνικής οικονομίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όλους».
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ AGROTICA
ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
«Ενισχύουμε τα μπλόκα συντονιζόμαστε πανελλαδικά, δεν κάνουμε βήμα πίσω αν δεν δικαιωθούμε. Συνεχίζουμε, θα νικήσουμε» τονίζει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η οποία επισημαίνει πως σταθμός του αγώνα είναι το συλλαλητήριο στην Agrotica, το ερχόμενο Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, στις 12 μ., στην Άνω Πύλη της ΔΕΘ (Εγνατίας).
Σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων σημειώνει τα εξής: «Χαιρετίζουμε τον ξεσηκωμό των αγροτών όλης της Ελλάδας που παλεύουν για την επιβίωσή τους. Καταγγέλλουμε τον αυταρχισμό της Κυβέρνησης από τη Θεσσαλία μέχρι τη Θράκη. Η Κυβέρνηση έστειλε τα ΜΑΤ, ο υπουργός Γεωργίας μας είπε «υποκινούμενους». Δεν κάναμε πίσω, φουντώσαμε τον αγώνα. Η πόρτα του Υπουργείου δεν είναι ανοιχτή για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας. Είναι ανοιχτή στους διάφορους «παράγοντες», τακτικούς συνομιλητές της, που έχουν στόχο να διασπάσουν τον ενιαίο αγώνα μας και να βγάλουν την Κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση. Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν πήρε η Κυβέρνηση για να προστατέψει τον μόχθο μας, για τη μείωση του κόστους παραγωγής που είναι τεράστιο και τις τιμές που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι σε βάρος μας και σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης. Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν δεν επαρκούν για να καλυφτούν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα. Οι αρνητικές συνέπειες της ΚΑΠ είναι πλέον ορατές για την επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Ενισχύουμε τα μπλόκα, συντονιζόμαστε πανελλαδικά, δεν κάνουμε βήμα πίσω αν δεν δικαιωθούμε. Συνεχίζουμε, θα νικήσουμε».
ΟΙ ΑΓΙΩΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Αγιάς, ανταποκρινόμενοι σε σχετικό κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, καλούν τους αγρότες του Δήμου Αγιάς να πάρουν μαζικά μέρος, το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, σε συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, η οποία φιλοξενεί την 30ή Agrotica. Αναχώρηση με πούλμαν από την Αγιά στις 8:00 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής στους προέδρους των κατά τόπους Αγροτικών Συλλόγων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass