Ραντεβού ξανά στους δρόμους...

*Δίνουν οι Θεσσαλοί αγρότες, μετά τη δυναμική παρουσία τους χθες στο συλλαλητήριο της Αgrotica στη Θεσσαλονίκη *Οι Αγιώτες πέταξαν στους δρόμους κάστανα και μήλα *«Ψίχουλα» χαρακτήρισαν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός *Πανελλαδική συνέλευση μπλόκων την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου στη Νίκαια

Δημοσίευση: 04 Φεβ 2024 10:01

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Του απεσταλμένου της «Ε» Γιώργου Ρούστα)
Δυναμικό παρών έδωσαν οι Θεσσαλοί αγρότες στο χθεσινό συλλαλητήριο που διοργανώθηκε έξω από την έκθεση Αgrotica στη Θεσσαλονίκη, όπου διαμαρτυρήθηκαν για την ασκούμενη ευρωπαϊκή και εγχώρια πολιτική στον πρωτογενή τομέα και ταυτόχρονα έστειλαν μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου ότι οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δεν τους ικανοποίησαν.

Αυτό δήλωσαν όλοι οι ομιλητές του δυναμικού συλλαλητηρίου, χαρακτηρίζοντας «ψίχουλα» τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσαν ότι μετά την Αgrotica το ραντεβού θα είναι και πάλι στους δρόμους, κλιμακώνοντας τον αγώνα.
Την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, στη Νίκαια του Δήμου Κιλελέρ, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική συνέλευση των μπλόκων, υπό διευρυμένη σύνθεση, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να αποφασιστεί η έξοδος των τρακτέρ στους δρόμους και το οριστικό «blackout» στην κυκλοφορία. Οι Θεσσαλοί αγρότες ανέβηκαν στη συμπρωτεύουσα με δεκάδες λεωφορεία (τρία από Λάρισα, ένα από Φάρσαλα, 7 από Καρδίτσα κι ένα από Τρίκαλα και Μαγνησία). Έξω από τη βόρεια πύλη της έκθεσης, ενώθηκαν με τους συναδέλφους τους της Μακεδονίας, οι οποίοι είχαν παρατάξει έξω από το συνεδριακό χώρο 300 τρακτέρ. Σε μια συμβολική κίνηση αγρότες από την Αγιά της Λάρισας έριξαν στο οδόστρωμα κάστανα και μήλα. Στη συγκέντρωση μίλησαν οι Κώστας Τζέλλας, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, Δήμητρα Δαλδογιάννη, εκλεγμένη του Φοιτητικού Συλλόγου Γεωπονίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Δημογιάννης, εκπρόσωπος Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκου Ανθήλης, Διονύσης Δρένος, εκπρόσωπος μπλόκου Αλμωπίας - Πέλλας, Στέφανος Πανταζής, πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Πρέβεζας, Χάρης Κυριαζίδης, πρόεδρος Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Κ. Μακεδονίας και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας, Χρήστος Λιγδής, πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας από το μπλόκο Αταλάντης, Σούλης Αϊβαζίδης, πρόεδρος Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αν. Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας και Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Γραμματείας Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.
ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Ο Ρίζος Μαρούδας στην ομιλία του αναφέρθηκε στα αιτήματα του αγώνα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: Για τη μείωση του κόστους παραγωγής ζητούμε αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια. Η κυβέρνηση «περί άλλων τυρβάζει», κάνοντας λόγο για επιστροφή φόρου καυσίμων (η οποία μάλιστα είναι μικρότερη σε σχέση με εκείνη που έπαιρναν οι αγρότες το 2016, όταν την έκοψε η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ), για αναστολή πληρωμών στους λογαριασμούς του ρεύματος η οποία θα διαρκέσει 2 χρόνια και για ρύθμιση των χρεών για 5 χρόνια, λες και θα μπορούσαν οι Θεσσαλοί αγρότες, που λόγω των πλημμυρών έχουν μείνει χωρίς το παραμικρό εισόδημα, να πληρώσουν το τωρινό ρεύμα. Σε ό,τι αφορά την κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, την αρνείται, επικαλούμενη μια μείωση που έκανε στο παρελθόν, όταν και με αυτήν τη μείωση οι τιμές παραμένουν απλησίαστες για τους παραγωγούς. Για τις μεγάλες ζημιές που έχουν προκληθεί στην παραγωγή από τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, την παγωνιά, τις αρρώστιες φυτών και ζώων, ζητούμε αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ειδικά σε όσους καταστράφηκαν τα χωράφια και να ζώα τους να δίνεται μέχρι να μπορέσουν να παράξουν ξανά. Επίσης, να μην υπάρξει καμία αλλαγή χρήσης γης και να μη γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά. Η αναπλήρωση εισοδήματος να αφορά όλες τις καλλιέργειες που έχουν πληγεί από κάθε αιτία, και να υπολογίζεται με βάση το πραγματικό κόστος παραγωγής, την πραγματική ζημιά και το αναμενόμενο εισόδημα που θα έβγαζαν οι πληγέντες, αντί με βάση την ασφαλιζόμενη αξία που προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και φυσικά αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «κοσμογονία» την αυτονόητη πρόβλεψη για ετήσια κρατική επιχορήγηση από τον ΕΛΓΑ, ύψους μέχρι το 20% των εσόδων του από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών. Κι αυτό, ενώ γνωρίζει ότι ακόμα και σήμερα παραμένουν οι καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων, καθώς επίσης ότι και αυτές είναι ανεπαρκείς και δεν καλύπτουν όλες τις ασθένειες - ζημιές. Ακόμα δεν έχει χορηγηθεί το έκτακτο βοήθημα των 6.600 ευρώ σε κάθε οικογένεια και αγροτική επιχείρηση, ούτε και επίδομα ενοικίου σε όσους δεν μπορούν να διαμείνουν στα πλημμυρισμένα σπίτια τους από τις πρόσφατες μεγάλες καταστροφές».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass