ΑΓΡΟΤΙΚΑ... ΕΦΟΔΙΑ

Δημοσίευση: 05 Φεβ 2024 15:15

Από τον Γιώργο Ρούστα (roustas@eleftheria.gr)

 

Ερχεται πρόσκληση για Ομάδες Παραγωγών

Πριν το Πάσχα τα Βιολογικά με βάση τη νέα ΚΑΠ

H ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, είναι σχεδόν έτοιμη να ενεργοποιήσει τις πρώτες παρεμβάσεις αγροτικής ανάπτυξης του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ.

Με σημαντική καθυστέρηση, εάν λάβουμε υπόψη μας το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί από τις διαχειριστικές υπηρεσίες ήδη από πέρσι, προκηρύσσεται τελικά μέσα στον Φεβρουάριο η Παρέμβαση Π3-77-1.1 «Σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών και διεπαγγελματικών οργανώσεων στον τομέα της γεωργίας», με τον προϋπολογισμό να εκτιμάται στα 32 εκατ. ευρώ περίπου. Η οικονομική στήριξη για τη σύσταση των νέων ομάδων παραγωγών, οργανώσεων παραγωγών και διεπαγγελματικών οργανώσεων χορηγείται σε ετήσια βάση με τη μορφή ποσού στήριξης (κατ’ αποκοπή ενίσχυση) που αποτελεί ποσοστό επί της ετήσιας εμπορεύσιμης αξίας των προϊόντων της ομάδας παραγωγών ή οργάνωσης παραγωγών μετά την έκδοση της απόφασης έγκρισης του αιτήματος στήριξης. Το ποσό στήριξης καταβάλλεται ανά έτος ως ακολούθως:
10% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 1ο έτος μετά την αναγνώριση.
8% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 2ο έτος μετά την αναγνώριση.
6% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 3ο έτος μετά την αναγνώριση.
4% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 4ο έτος μετά την αναγνώριση.
2% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 5ο έτος μετά την αναγνώριση.
ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΑ
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να εκδοθεί η ΚΥΑ που θα θέσει τις βάσεις για την Παρέμβαση Π3-73-2.3 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων», με προϋπολογισμό ύψους 150 εκατ. ευρώ περίπου.
Τα κριτήρια επιλογής εγκρίθηκαν ήδη από την Επιτροπή Παρακολούθησης του Στρατηγικού Σχεδίου κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνεδρίασής της στις 14 Δεκεμβρίου 2023.
Οι βασικές αρχές που διέπουν τα κριτήρια επιλογής στο πλαίσιο της παρέμβασης είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Η επεξεργασία βιολογικών πρώτων υλών ή πρώτων υλών παραγόμενων με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον, η παραγωγή προϊόντων ποιότητας (όπως ΠΟΠ, ΠΓΕ), η εξοικονόμηση ενέργειας και χρήση ΑΠΕ, η χρήση καινοτομίας και νέων τεχνολογιών, η διατήρηση υφιστάμενων και αύξηση θέσεων απασχόλησης, η καινοτομία κ.ά.
Σημειώνεται ότι η βαρύτητα των κριτηρίων επιλογής, πάντως, εξαρτάται αφενός από την κατεύθυνση της επένδυσης, εάν δηλαδή θα υπάγεται στην ίδρυση ή στον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων, αφετέρου από το ίδιο το προϊόν που μεταποιείται/εμπορεύεται.

 

***

Αναμονή για Νιτρορύπανση σε 5 περιοχές

Μεταξύ αυτών και τμήματα της Θεσσαλίας  * Τι ισχύει για νεοεισερχόμενους στα Βιολογικά

nitroripansi.jpg

Σε αναμονή βρίσκονται πολλοί παραγωγοί για την ενεργοποίηση δύο προσκλήσεων στο πλαίσιο της Δράσης 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης του νερού από γεωργική δραστηριότητα» του Μέτρου10 του ΠΑΑ 2014-2022. Η μία πρόσκληση είναι νέα, και διετούς διάρκειας δεσμεύσεων, και αφορά την εφαρμογή της δράσης σε πέντε συγκεκριμένες περιοχές: Θεσσαλικό Πεδίο, Περιοχή Αλμυρού Μαγνησίας, Πεδιάδα Ανατολικά -Δυτικά της λίμνης Βιστωνίδας, Περιοχή του νότιου τμήματος του ποταμού Έβρου και Περιοχή του βόρειου τμήματος του ποταμού Έβρου.
Σύμφωνα με την προδημοσίευση της πρόσκλησης, οι αιτήσεις στήριξης των υποψηφίων της νέας πρόσκλησης θα πραγματοποιηθούν βάσει της ΕΑΕ έτους 2023 (έτος αναφοράς), ενώ το έτος 2024 (φθινοπωρινές καλλιέργειες 2023 - εαρινές καλλιέργειες 2024) θα αποτελέσει το πρώτο έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων. Η άλλη πρόσκληση αποτελεί ετήσια παράταση της 2ης και 3ης πρόσκλησης της Δράσης 10.1.04 για όσους/όσες δικαιούχους το επιθυμούν. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης
στήριξης για παράταση είναι οι δικαιούχοι να έχουν ενεργό Τεχνικό Δελτίο το έτος εφαρμογής 2023 και αμέσως μετά τη λήξη των διετών δεσμεύσεών τους τη 15η Φεβρουαρίου 2024, εφόσον το επιθυμούν, να συνεχίσουν την εφαρμογή των δεσμεύσεων για το έτος 2024 (φθινοπωρινές καλλιέργειες 2023, εαρινές καλλιέργειες 2024) χωρίς να υπάρξει διακοπή.
ΝΕΟΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ
Το μεγάλο στοίχημα, πάντως, που θέλει να κερδίσει το ΥΠΑΑΤ είναι η προκήρυξη πριν από το Πάσχα της Παρέμβασης Π3-70-2.1 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους» (νεοεισερχόμενοι στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία), ύψους 300 εκατ. ευρώ περίπου. Η παρέμβαση περιλαμβάνει δύο δράσεις:
Δράση 1: Ενίσχυση για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία. Στο πλαίσιο της δράσης, ενισχύεται η μετατροπή των καλλιεργητικών πρακτικών και μεθόδων παραγωγής στη γεωργία από συμβατικές σε βιολογικές. Οι δικαιούχοι δεσμεύονται να συνάψουν σύμβαση με εγκεκριμένο Οργανισμό Πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων. Η δέσμευση είναι τριετούς διάρκειας και εφαρμόζεται σε σταθερά αγροτεμάχια καθόλη τη διάρκεια της τριετίας. Επιλέξιμες στο πλαίσιο της δράσης είναι οι αροτραίες και μόνιμες καλλιέργειες. Εξαιρούνται οι καλλιέργειες τα προϊόντα των οποίων χρησιμοποιούνται για ενεργειακούς σκοπούς και οι υδροπονικές καλλιέργειες. Σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο, το ελάχιστο μέγεθος της ενταγμένης εκμετάλλευσης ανέρχεται σε 0,4 ha για αροτραίες καλλιέργειες, 0,3 ha για μόνιμες φυτείες και 0,3 ha για μεικτές εκμεταλλεύσεις, προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι πρόκειται για συστηματική καλλιέργεια.
Δράση 2: Ενίσχυση για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία. Στο πλαίσιο της δράσης, ενισχύεται η μετατροπή πρακτικών και μεθόδων παραγωγής στην κτηνοτροφία από συμβατικές σε βιολογικές. Οι δικαιούχοι δεσμεύονται να συνάψουν σύμβαση με εγκεκριμένο Οργανισμό Πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων.
Οι τομείς παρέμβασης για τη βιολογική κτηνοτροφία είναι οι εξής: βοοτροφία (αγελαδοτροφία - βουβαλοτροφία), προβατοτροφία και αιγοτροφία. Επιλέξιμα για ενίσχυση είναι τα βοοειδή άνω των έξι μηνών και τα αιγοπρόβατα άνω των δώδεκα μηνών.

 

***

Ετοιμάζεται νέο Leader

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία έγκρισης των Στρατηγικών Τοπικής Ανάπτυξης

AGROTES-10.jpg

Από τον ερχόμενο Ιούνιο εκτιμάται από το ΥΠΑΑΤ ότι όλα θα είναι έτοιμα για την ενεργοποίηση των προσκλήσεων στο πλαίσιο του νέου Leader. Εξάλλου, τον περασμένο Νοέμβριο ολοκληρώθηκε η διαδικασία έγκρισης των Στρατηγικών Τοπικής Ανάπτυξης, καθώς και των πόρων που θα διατεθούν μέσω των τοπικών προγραμμάτων στις αγροτικές περιοχές της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά κατανέμονται 236.100.000 ευρώ για 50 τοπικές στρατηγικές ανάπτυξης, οι οποίες θα τρέξουν από 50 Ομάδες Τοπικής Δράσης της χώρας μέσω προσκλήσεων για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις.

 

***

Φωτοβολταϊκά και ενεργειακή κρίση

Προβλέψεις για ανάκαμψη παραγωγής ηλεκτρισμού από υδροηλεκτρικά και πυρηνικά εργοστάσια

Για τον Ντέιβ Τζόουνς, ειδικό του Ember, «η Ευρώπη απέφυγε τα χειρότερα της ενεργειακής κρίσης». Η αύξηση της παραγωγής από φωτοβολταϊκά πλαίσια και ανεμογεννήτριες συνέβαλε να μειωθεί αυτή από τις υδροηλεκτρικές και τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, που συνδυαστικά παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που καταναλώνεται στην ΕΕ (το 32%).
Αν και αρκετά κράτη χρειάστηκε να αντισταθμίσουν τις ελλείψεις ρωσικού αερίου και πετρελαίου, η παραγωγή με την καύση άνθρακα αυξήθηκε λιγότερο από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με την έκθεση. Η μεγέθυνση σε ετήσια βάση της παραγωγής ηλεκτρισμού με αυτόν τον τρόπο (+ 7%) συνέβαλε ωστόσο στην αύξηση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από τον τομέα παραγωγής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (+3,9%).
Η Γερμανία κατέγραψε το 2022 τη μεγαλύτερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χάρη στα φωτοβολταϊκά πλαίσια και τις ανεμογεννήτριες: αντίστοιχα η παραγωγή έφθασε τις 59 και τις 126 τεραβατώρες (TWh). Ακολούθησε η Ισπανία, με 33 και 62 TWh αντίστοιχα. Το τρέχον έτος, το Ember προβλέπει ότι η παραγωγή ηλεκτρισμού από υδροηλεκτρικά και πυρηνικά εργοστάσια στην ΕΕ θα ανακάμψει, ενώ αυτή που βασίζεται στην καύση φυσικού αερίου και άνθρακα θα υποχωρήσει, καθώς οι 27 συνεχίζουν να επεκτείνουν την παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές. «Η ενεργειακή κρίση αναμφίβολα επιτάχυνε τη μετάβαση της Ευρώπης. Η Ευρώπη οδεύει προς πολύ πιο καθαρή οικονομία κι αυτό θα επιδειχθεί πλήρως το 2023», εκτίμησε ο κ. Τζόουνς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass