Ενισχύονται τα μπλόκα των αγροτών

*Απέκλεισαν την Εθνική Οδό στον κόμβο Μουδανιών * Κρίσιμη σύσκεψη των Συντονιστικών αύριο στη Νίκαια

Δημοσίευση: 05 Φεβ 2024 8:00

ΑΘΗΝΑ
Σε πολύωρο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Νέων Μουδανιών- Θεσσαλονίκης και στα δύο ρεύματα τουλάχιστον μέχρι τις 20:00 προχώρησαν το πρωί της Κυριακής ελαιοπαραγωγοί, αγρότες και κτηνοτρόφοι, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Την ίδια ώρα, την Τρίτη θα αποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεών τους οι αγρότες απ’ όλη τη χώρα, καθώς θα συνεδριάσει στη Νίκαια της Λάρισας η πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων.
Μάλιστα, για σημερα, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Χαλκιδική – οι οποίοι έχουν στήσει  μπλόκο στον κόμβο της Γαλάτιστας –  τονίζουν ότι σε συνεννόηση με την αστυνομία έχουν ήδη «κλειδώσει» την κάθοδό τους με τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη και με προορισμό το κτίριο του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, όπου θέλουν επιδώσουν το ψήφισμα των διεκδικήσεών τους.
Τα αιτήματα των αγροτών Χαλκιδικής είναι οι αποζημιώσεις για την ακαρπία στην ελιά, το αγροτικό ρεύμα και το πετρέλαιο, η επιστροφή 100% των επιδοτήσεων που κόπηκαν, η γρήγορη και δίκαιη κατανομή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, δασικοί χάρτες και επαναφορά της εξισωτικής αποζημίωσης στον νομό.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ
Σε σταδιακή αποχώρηση από τη Θεσσαλονίκη και επιστροφή στα μπλόκα τους, προχωρούν οι κινητοποιούμενοι της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι από την 1η Φεβρουαρίου έχουν σταθμευμένα 300 τρακτέρ επάνω στο πεζοδρόμιο του νότιου τόξου του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, όπου διεξάγεται η 30η επετειακή φετινή Agrotica της ΔΕΘ-Helexpo, που τελείωσε χθες.
Σε Ημαθία, Πέλλα και Πιερία, οι του πρωτογενούς τομέα παραμένουν παρατεταγμένοι στα αγροτικά μπλόκα που έχουν στήσει και με γενικές τους συνελεύσεις θα καθορίσουν την επόμενή τους στάση, η οποία και όπως λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ θα εξαρτηθεί και από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην πανελλαδική τους συνάντηση στη Νίκαια Λάρισας.
Τονίζεται ότι το αγροτικό μπλόκο στον κόμβο των Μαλγάρων-παρατεταγμένα τρακτέρ στην έξοδο προς Θεσσαλονίκη-, ενισχύεται με αγρότες, κτηνοτρόφους και όχι μόνο από Ραχιά, Βαλμάδα, Χαλάστρα και Άδενδρο, ενώ επισημαίνεται ότι ολοένα και αυξάνουν τα σημεία στα οποία βγαίνουν με τα αγροτικά τους οχήματα οι του πρωτογενούς τομέα.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ
Εν τω μεταξύ, να μπει επιτέλους φρένο στις ελληνοποιήσεις μελιού στη χώρα μας, ώστε να μην απειλείται η δημόσια υγεία, αλλά και να μπορέσουν οι επαγγελματίες του κλάδου να επιβιώσουν, ζητούν οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι νομού Χαλκιδικής.
Οι μελισσοκόμοι συμμετέχουν με τη συνδρομή 20 φορτηγών, στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή.
Αυτά επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Επαγγελματιών νομού Χαλκιδικής, Αριστοτέλης Κασσανδρινός, προσθέτοντας ότι την τελευταία διετία έχουν φύγει από τον κλάδο δεκάδες επαγγελματίες, υπό το βάρος κυρίως του αυξημένου κόστους παραγωγής, που σήμερα καταγράφεται διπλάσιο σε σχέση με το 2022, αλλά και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής/κρίσης.
Υπενθυμίζεται ότι οι Χαλκιδικιώτες του πρωτογενούς τομέα έχουν στήσει εδώ και έντεκα ημέρες αγροτικό μπλόκο στον κόμβο των Μουδανίων και πραγματοποίησαν χθες πολύωρο αποκλεισμό στα δύο ρεύματα επί της εθνικής οδού με τη Θεσσαλονίκη
Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Επαγγελματιών νομού Χαλκιδικής, αριθμεί 300 μέλη ηλικίας από 20 έως και 86 χρόνων, ενώ συνολικά διαθέτουν 200.000 κυψέλες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass