ΑΓΡΟΤΙΚΑ... ΕΦΟΔΙΑ

Δημοσίευση: 12 Φεβ 2024 15:01

Θ. Κοκκινούλης: Γιατί απουσιάζει
η λειψυδρία από τις διεκδικήσεις;

Στην αναμονή οι κτηνοτρόφοι για αποζημιώσεις

* Ο Θανάσης Κοκκινούλης μπορεί να μην είναι στην πρώτη γραμμή των αγροτικών κινητοποιήσεων, δεν σημαίνει όμως ότι δεν τις παρακολουθεί. Σχολιάζοντας δε, τα αιτήματα που θα συζητηθούν στη συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη αναρωτιέται «γιατί απουσιάζει από το διεκδικητικό πλαίσιο, οποιαδήποτε αναφορά σε έργα που σχετίζονται με το οξύ πρόβλημα της λειψυδρίας που απασχολεί ιδιαίτερα το θεσσαλικό κάμπο. Ασχολούμαστε με την αποκατάσταση των ζημιών των πλημμυρών, ενός φαινομένου που συμβαίνει μία φορά στα 1.000 χρόνια σύμφωνα με τους επιστήμονες και δεν προβάλλουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στον κάμπο κάθε καλοκαίρι, τη λειψυδρία. Καμία αναφορά σε Αχελώο, στα φράγματα που εξαγγέλθηκαν και παραμένουν στα χαρτιά κι άλλα απαραίτητα έργα για να ποτίσουμε. Έστω και εκτός πρωτοκόλλου οι Θεσσαλοί αγρότες θα πρέπει να συζητήσουν τα θέματα αυτά με τον πρωθυπουργό» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Στην αναμονή οι κτηνοτρόφοι
*Από τον περασμένο Οκτώβριο περιμένουν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας να ενεργοποιηθεί το Μέτρο 5.2 του ΠΑΑ 2014-2020, ύψους 45 εκατ. ευρώ, για τη δωρεάν αντικατάσταση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου, όπως τους υποσχέθηκε λίγες ημέρες μετά τη θεομηνία το ΥΠΑΑΤ. Από τότε μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα έχει ανακοινωθεί ουκ ολίγες φορές, έχουν δοθεί χρονοδιαγράμματα που δεν τηρήθηκαν, ενώ το μέτρο επικαλέστηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός πριν από λίγες ημέρες από το βήμα της Βουλής. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λ. Αυγενάκης, έδωσε εκ νέου χρονοδιάγραμμα, δηλώνοντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι στις αρχές της περασμένης εβδομάδας θα είχε εκδοθεί η υπουργική Απόφαση για το Μέτρο 5.2 και ότι έως τις 10 Φεβρουαρίου θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν αυτή την εκκρεμότητα να την θέσουν οι Θεσσαλοί αγρότες στη συνάντηση της Τρίτης με τον πρωθυπουργό.

 

 

Αλλαγές σε βαθμολογία και τυπική απόδοση

Εξετάζει το ΥΠΑΑΤ για ένταξη σε Πρόγραμμα Νέων Αγροτών

Υπό επεξεργασία βρίσκονται τα κριτήρια με τα οποία πρόκειται να βαθμολογηθούν οι υποψήφιοι, προκειμένου να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, το οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο. Η αρμόδια διαχειριστική αρχή δεν περιορίζεται μόνο σε κριτήρια όπως οι καλλιέργειες και οι περιφερειακές κατευθύνσεις ή εάν η παραγωγή θα είναι βιολογική, αλλά εξετάζει και νέα, όπως είναι η αγορά γης και η κατοχή διπλώματος οδήγησης ελκυστήρα. Πιο αναλυτικά, και όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποίησε –στο πλαίσιο της Agrotica – το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, με θέμα «Νέοι Αγρότες και Γεωργικοί Σύμβουλοι», για τη βαθμολόγηση των αιτήσεων των υποψηφίων θα ληφθούν, μεταξύ άλλων, υπόψη τα εξής: Καλλιέργειες, περιφερειακές κατευθύνσεις- Βιολογική, ολοκληρωμένη παραγωγή, Εκπαιδευτικό επίπεδο, θα βαθμολογείται η κατοχή οποιουδήποτε πτυχίου επιπέδου ΑΕΙ- Συμμετοχή σε οργανώσεις παραγωγών σχετικές με τις καλλιέργειες εκμετάλλευσης – Ιδιοκτησία, μισθώσεις διάρκειας τουλάχιστον οκτώ ετών. Είναι ένα κριτήριο που εξετάζεται- Δίπλωμα οδήγησης ελκυστήρα, κατοχή άδειας κυκλοφορίας ελκυστήρα με πρώτη κυκλοφορία μετά το 2023. Είναι επίσης, ένα κριτήριο που εξετάζεται- Επενδύσεις, υπάρχει η σκέψη η αγορά γης να βαθμολογείται με μεγαλύτερη βαρύτητα από άλλες επενδύσεις- Λογικά δεν θα βαθμολογείται η ανεργία και το προηγούμενο εισόδημα. Δεν θεωρείται ότι είναι κοινωνικό μέτρο, αλλά επενδυτικό. Οι κανόνες που θα διέπουν την πρόσκληση απευθύνονται στους πραγματικούς γεωργούς, «διότι ο πραγματικός γεωργός μπορεί να τους εφαρμόσει, ενώ, αντίθετα, οι κανόνες κάνουν δύσκολη την παραμονή του εικονικού γεωργού». Τέλος, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «πρέπει να διαφυλάξουμε τα χρήματα για να πάνε εκεί που πρέπει». Επίσης στη δήλωση ΟΣΔΕ οι υποψήφιοι πρέπει να αποδεικνύουν ότι κατέχουν εκμετάλλευση με τυπική απόδοση τουλάχιστον 12.000 ευρώ, από τα οποία τα 10.000 ευρώ να είναι παραγωγικά.

 

Πρόγραμμα ελέγχου αυθεντικότητας του μελιού

Με την αξιοποίηση της εθνικής υποδομής FoodOmicsGR από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Πρόγραμμα ελέγχου της αυθεντικότητας του μελιού που παράγουν οι Θεσσαλοί μελισσοκόμοι, με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας ειδικών βιοδεικτών που μπορούν να ξεχωρίσουν που παράγεται κάποιο μέλι θα χρηματοδοτήσουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας με συνεργασία με το ΑΠΘ, το ΕΚΠΑ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί ο καταναλωτής να γνωρίζει και να ενισχύει την αγορά και στήριξη του μελιού που παράγεται από περισσότερους των 600 επαγγελματιών μελισσοκόμων στη Θεσσαλία και το οποίο είναι ανώτερο από πολλά μέλια τα οποία εισάγονται από την Κίνα, την Τουρκία, κλπ και στη χώρα μας βαφτίζονται ως Ελληνικά. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας «ο έλεγχος ταυτότητας των προϊόντων διατροφής προκαλεί μεγάλη ανησυχία στο πλαίσιο της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων. Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον για την αυθεντικότητα του μελιού σε σχέση με τη βοτανική ή γεωγραφική προέλευση και τη νοθεία, έχει αυξηθεί. Το μέλι είναι μια έτοιμη προς κατανάλωση φυσική τροφή με υψηλή θρεπτική περιεκτικότητα και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Ο έλεγχος γνησιότητας του μελιού έχει πρωταρχική σημασία τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις βιομηχανίες, ώστε να καταπολεμηθούν κοινές απάτες στο μέλι με τη μορφή λανθασμένης επισήμανσης προέλευσης μελιού και νοθείας με ζάχαρη ή σιρόπια κλπ. Για την ανίχνευση του αρχικού μελιού χρησιμοποιούνται διάφορες αναλυτικές μέθοδοι».
Στην πρόσφατη κινητοποίηση των μελισσοκόμων της Θεσσαλίας στη Λάρισα, ο περιφερειάρχης Δημ. Κουρέτας ανακοίνωσε στους παραγωγούς ότι βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον επιστημονικό υπεύθυνο της εθνικής υποδομής FoodOmicsGR (http://foodomics.gr) καθηγητή του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ Γιώργο Θεοδωρίδη, μια υποδομή, μοναδική σε ολόκληρη την Ευρώπη και η οποία βασίζεται στη χρήση καινοτόμων μεθόδων και οργάνων άκρως προηγμένης τεχνολογίας και προσφέρει μοναδική «χαρτογράφηση» των ελληνικών τροφίμων. Οι ερευνητές της FoodOmicsGR «χαρτογράφησαν» το μέλι διαφορετικών περιοχών. Έλαβαν δείγματα μελιού από μελισσοπαραγωγούς που γνώριζαν και οι αναλύσεις που ακολούθησαν έφεραν στο φως τα πραγματικά χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να έχει το μέλι μιας περιοχής και τα οποία αποτελούν πλέον “πυξίδα” για συγκρίσεις. Χρήσιμα συμπεράσματα προέκυψαν και για τον βασιλικό πολτό, καθώς η πρακτική κάποιων μελισσοπαραγωγών να δίνουν στις μέλισσες τροφή, είτε σιρόπι, είτε πρωτεΐνη για να τις βοηθήσουν στο παραγωγικό έργο τους, προκαλεί αλλαγές στην παραγωγή του. Τώρα οι ερευνητές του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ μπορούν με τις μεθόδους που ανέπτυξαν να εντοπίσουν πότε έχει ακολουθηθεί η συγκεκριμένη πρακτική από μελισσοπαραγωγούς.

 

Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ

Σε δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκος Μπαμπασίδης, αναφέρθηκε στις πληρωμές του Οργανισμού. Συγκεκριμένα - όπως έχει αναφέρει και το ΥπΑΑΤ - τις επόμενες δύο εβδομάδες θα ανοίξει το ΟΣΔΕ του 2023 για τα Οικολογικά Σχήματα. Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα μπορούν είτε να κάνουν διορθώσεις είτε να κάνουν νέες εντάξεις στα Οικολογικά Σχήματα. Ταυτόχρονα θα μπορούν να διορθωθούν τα σφάλματα στο ΟΣΔΕ του 2023, ώστε να γίνει «επαναπροσδιορισμός των δικαιωμάτων» και να γίνει μια νέα διορθωτική πληρωμή ενισχύσεων για το έτος 2023. Πάντως με τις διορθώσεις στην υπάρχουσα αίτηση δεν θα ενταχθούν νέα στρέμματα. Για τις δασώσεις του 2022 υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση, παραδέχεται ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ. Για να γίνουν οι πληρωμές θα πρέπει να ολοκληρωθεί το πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Πάντως η πληρωμή θα γίνει άμεσα υποστηρίζει η διοίκηση. Η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ υπόσχεται ότι θα απαντήσει στους παραγωγούς γιατί έχει δεσμεύσει τα ΑΦΜ (μετά από το 2020). Καλό είναι να γίνει και μια έρευνα του Οργανισμού πόσα είναι δεσμευμένα λόγω λαθών της διοίκησης και πόσα επειδή υπάρχουν ευρήματα για παρανομίες και είναι στους εισαγγελείς (Έλληνες και ξένους). Για κατάθεση αιτήσεων ΟΣΔΕ για το 2024 θα ανοίξει τον Μάρτιο. Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις θα πληρωθούν πριν το Πάσχα (Μάιο). Για τις οφειλές παλιών ετών (2021 - 2022) το σύστημα είχε ανοίξει τον Νοέμβριο του 2023 για διοικητικές πράξεις (διορθώσεις). Όσες δικαιώθηκαν θα πληρωθούν. Για ακόμη παλαιότερα έτη (2014 και μετά) έχει υπάρξει συμφωνία με ανάδοχο εταιρεία για να ξεκινήσουν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι από το 2014 και μετά. Θα ακολουθήσουν οι πληρωμές και αυτών των ετών.

 

Παραστατικά συμμόρφωσης για Κομφούζιο-Νιτρικά

Μέχρι 16 Φεβρουαρίου για τους παλιούς δικαιούχους

Με δύο εγκύκλιους ο ΟΠΕΚΕΠΕ καθορίζει τις διαδικασίες υποβολής παραστατικών συμμόρφωσης ειδικών διατάξεων για το έτος εφαρμογής 2023 για τους δικαιούχους της Δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» της Δράσης 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική προέλευση» του  Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα». Η υποβολή των παραστατικών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass