Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες

* ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΠ * ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΝΕΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Δημοσίευση: 23 Φεβ 2024 13:00

Του Γιώργου Ρούστα
Να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις στα μπλόκα, ενισχύοντάς τα με περισσότερα τρακτέρ, αποφάσισαν οι αγρότες στο μπλόκο Πλατυκάμπου στη Λάρισα, κατά τη διάρκεια χθεσινής μαραθώνιας συνεδρίασης στην οποία συζητήθηκε το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Απόφαση που αναμενόταν να υιοθετηθεί και από το δεύτερο και σαφώς μεγαλύτερο μπλόκο στη Θεσσαλία, στον Ε65 της Καρδίτσας, όπου οι αγρότες θα συνεδρίαζαν αργά χθες το απόγευμα, αλλά και από τα υπόλοιπα μπλόκα της χώρας. Τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, ημέρα που θα συνεδριάζουν οι Υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες σχετικά με την επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ, θα πραγματοποιηθούν δυναμικά συλλαλητήρια στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες ανάλογη εικόνα με τρακτέρ στις μεγαλουπόλεις θα υπάρξουν σε όλη την Ευρώπη.
Οι λεπτομέρειες της προσεχούς κινητοποίησης θα καθοριστούν σε πανελλαδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο είτε στη Νίκαια Λάρισας, είτε στο Νησέλι Ημαθίας, παρουσία εκπροσώπων των μπλόκων όλης της χώρας.
Στη συνεδρίαση του Πλατυκάμπου εξετάστηκε και η πρόταση, η οποία δεν εγκρίθηκε, ο αγώνας να συνεχιστεί με συμβολικούς αποκλεισμούς κτιρίων και υπηρεσιών, όπως σε ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ και με συλλαλητήρια στις μεγάλες πόλεις, με αποκορύφωμα την ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Θεσσαλούς πλημμυροπαθείς. Επειδή όμως αυτή η συνάντηση μεταφέρεται για τα μέσα Μαρτίου (στις 11 του μήνα ακούστηκε) και η παραμονή των τρακτέρ στους δρόμους μέχρι τότε είναι αδύνατη, αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα. Την Τρίτη πιθανότατα θα υπάρξει νέα συνεδρίαση των Συντονιστικών Επιτροπών, στην οποία θα εξεταστεί υπό άλλη οπτική ματιά η πρόταση περί αποχώρησης από τα μπλόκα, καθώς τούτες τις μέρες επιβάλλεται η παρουσία του αγρότη στα χωράφια (για κατεργασία εδάφους, λιπάσματα, κλαδέματα, κλπ) και όχι στους δρόμους.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζος Μαρούδας, μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης στον Πλατύκαμπο «οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα, αφού δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά μας από την κυβέρνηση. Μαζί και με άλλους συναδέλφους από την υπόλοιπη Ελλάδα θα συντονιστούμε ώστε να στείλουμε ένα μήνυμα διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση και στις Βρυξέλλες, όπου τη Δευτέρα οι Υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ συζητούν για τη νέα ΚΑΠ, η οποία είναι η χειρότερη αγροτική πολιτική που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΑΣ Πλατυκάμπου Γιάννης Κουκούτσης ζήτησε από την κυβέρνηση «να κατανοήσει ότι τα προβλήματα παραμένουν, δεν λύθηκαν» και την κάλεσε «να μην κοιτάζει το δάχτυλο που δείχνει τα προβλήματα, δηλαδή την παραμονή των τρακτέρ στους δρόμους, αλλά το χέρι που δείχνει τα οξυμμένα προβλήματα που μας έβγαλαν στους δρόμους και απαιτούν λύσεις εδώ και τώρα».
Γριφος η συναντηση με Μητσοτακη
Κι ενώ, όλη την εβδομάδα η φημολογία ανέφερε ότι η περίφημη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας θα γίνει αρχές της επόμενης εβδομάδας, τελικά η κρίσιμη αυτή συνάντηση μεταφέρεται για αρχές με μέσα Μαρτίου. Προφανώς στην κυβέρνηση αναμένουν το πόρισμα της Ολλανδικής εταιρείας για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλίας, ώστε η συζήτηση να γίνει επί πραγματικών δεδομένων και όχι βάσει εκτιμήσεων. Ενας ακόμη λόγος που απομακρύνει το κρίσιμο ραντεβού το πρωθυπουργού με τους Θεσσαλούς, είναι ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και το κλίμα για την κυβέρνηση θα είναι ιδιαίτερα βαρύ. Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη 28 του μήνα προγραμματίζεται δυναμικό συλλαλητήριο στη Λάρισα, στο οποίο θα συμμετάσχουν όλοι οι φορείς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass