Αποκαλυπτήρια σήμερα στο Μαξίμου, αύριο στη Λάρισα

Παρουσιάζεται το ολλανδικό σχέδιο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας * Συνάντηση Μητσοτάκη με Θεσσαλούς βουλευτές * Ποια η διαφωνία Ολλανδών-Κουρέτα

Δημοσίευση: 11 Μαρ 2024 8:00

Του Γιώργου Ρούστα
Όλα τα βλέμματα των Θεσσαλών παραγωγών και αυτοδιοικητικών θα είναι στραμμένα σήμερα (στις 11 π.μ.) στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις τόσο με 15μελή αντιπροσωπεία των αγροτών όσο και με αυτοδιοικητικούς, εκπροσώπους ΤΟΕΒ, προέδρους Επιμελητηρίων κι άλλους θεσμικούς φορείς, για την επόμενη μέρα στον κάμπο, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου.

Η σημερινή συνάντηση θα αποτελέσει την έναρξη της διαβούλευσης μεταξύ Κυβέρνησης και θεσσαλικών φορέων για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και τα έργα που πρέπει να γίνουν, τόσο για την αντιπλημμυρική προστασία του θεσσαλικού κάμπου όσο και για την αντιμετώπιση του διαχρονικού προβλήματος της λειψυδρίας. Η βάση της διαβούλευσης είναι το master plan που συνέταξε η Ολλανδική εταιρεία HVA και παρέδωσε προ ημερών στον Πρωθυπουργό.
Να σημειωθεί ότι αύριο Τρίτη οι εκπρόσωποι της ολλανδικής εταιρείας θα παρουσιάσουν το σχέδιό τους στη Λάρισα και στη νέα περιφερειακή αυτοδιοίκηση, αποδεχόμενοι σχετική πρόσκληση του Δημήτρη Κουρέτα.
ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Ο Πρωθυπουργός άνοιξε τον διάλογο για τη Θεσσαλία, το πρωί της Παρασκευής, με τους Θεσσαλούς βουλευτές, με τους οποίους συζήτησε συνοπτικά την ολλανδική πρόταση για τα νερά.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την κατασκευή μικρών και μεσαίων φραγμάτων, με έμφαση την ορεινή υδρονομία σε Τρίκαλα και Καρδίτσα και στην εξοικονόμηση νερού, διότι σε διαφορετική περίπτωση «σε 15 χρόνια η Θεσσαλία θα θυμίζει κρανίου τόπος» όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε. Ακόμη, έγινε αναφορά στα έργα που πρέπει να ολοκληρωθούν για τη μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο προς τη θεσσαλική πεδιάδα και για τη διευθέτηση και εκβάθυνση της κοίτης των ποταμών. Να σημειωθεί ότι οι Ολλανδοί προτείνουν στην υπάρχουσα λίμνη Κάρλα να προστεθούν αλλά 17.000 στρέμματα και τα υπόλοιπα να απομακρυνθούν, χωρίς να διευκρινιστεί -στη σύσκεψη του Μαξίμου- με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό.
Από την πλευρά τους, οι βουλευτές έθεσαν στον Πρωθυπουργό την αναγκαιότητα επίσπευσης των διαδικασιών καταβολής των αποζημιώσεων από την Κρατική Αρωγή, μιας και παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις. Ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Χρ. Τριαντόπουλος απάντησε ότι «όσοι φάκελοι προωθούνται στο Υπουργείο του από την Περιφέρεια, δρομολογείται η διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων». Άλλοι βουλευτές ζήτησαν να υπάρξει χρονοδιάγραμμα και άμεση διευκρίνιση της εκκαθάρισης του ποσού που θα δοθεί για τη χαμένη σοδειά των παραγωγών. Για παράδειγμα, οι βαμβακοπαραγωγοί θα πρέπει να γνωρίζουν, πριν την έναρξη της σποράς, εκτός από τα 140 ευρώ που πήραν ως προκαταβολή, ποιο θα είναι το υπόλοιπο ποσό που θα τους πιστωθεί, μέχρι τέλους Ιουνίου».
Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΓΡΟΤΕΣ
Όπως έγινε γνωστό, οι 15 Θεσσαλοί αγρότες που θα περάσουν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου είναι οι Αλειφτήρας Σωκράτης, Αντωνίου Σωτήρης, Γαλάνης Δημήτρης, Γιαννακός Σωτήρης, Καλογιαντσίδης Γιάννης, Κουκούτσης Γιάννης, Κωστόπουλος Αριστείδης, Μαρούδας Ρίζος, Πάντζιος Χρήστος, Πρασσάς Θανάσης, Σβερονόπουλος Γαρύφαλλος, Σδράλης Γιάννης, Σπυρόπουλος Παύλος, Τσικριτσής Στέλιος και Τσιούτρας Γιάννης. Όπως έχουν δηλώσει στην «Ε», οι Λαρισαίοι αγρότες στη συνάντηση εκτός του ολλανδικού σχεδίου για τα νερά, θα συζητήσουν ξανά τα αιτήματα που είχαν θέσει και κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, αλλά δεν είχαν πάρει απάντηση, όπως είναι το χρονοδιάγραμμα καταβολής αποζημιώσεων και ολοκλήρωσης βασικών έργων υποδομής, η αναθεώρηση της ΚΑΠ, ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ και οι διακρίσεις που γίνονται εις βάρος τους με τις αποζημιώσεις κ.ά.
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Αναφορές του Πρωθυπουργού στο Master Plan για την ανάταξη και την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας περιλαμβάνει η εβδομαδιαία ανασκόπηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δηλώνει πως «εντός του Μαρτίου θεσπίζεται ο Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, ώστε να μην υπάρχει κατακερματισμός αρμοδιοτήτων».
Αναλυτικότερα, η ανάρτηση του Πρωθυπουργού έχει ως εξής: «Θα ξεκινήσω από το Master Plan για την ανάταξη και την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας που εκπόνησε και μας παρουσίασε η ολλανδική εταιρεία HVA, με τεχνογνωσία και διεθνή εμπειρία 100 ετών από παρεμβάσεις σε μεγάλης έκτασης καταστροφές. Για να σας δώσω μια ιδέα, το σχέδιο περιλαμβάνει τις κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα πρέπει να οργανωθούν οι υποδομές, το αρδευτικό - από τα μείζονα προβλήματα της περιοχής, η προστασία πόλεων και κοινοτήτων από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, τα συστήματα επεξεργασίας των μετεωρολογικών δεδομένων και έγκαιρης προειδοποίησης, τα πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων. Οι προτάσεις συνοδεύονται από χρονοδιαγράμματα και κοστολόγηση. Το σχέδιο που παραδόθηκε δεν είναι οριστικό. Τίθεται σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα, ώστε να το μελετήσουν τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και φυσικά οι ίδιοι οι Θεσσαλοί, κάνοντας όπου χρειάζεται τις παρατηρήσεις τους και στη συνέχεια θα προκρίνουμε τις βέλτιστες λύσεις, ώστε χωρίς χρονοτριβή -εντός των προσεχών μηνών- να προχωρήσουμε στα απαιτούμενα έργα. Θα σταθώ σε μία από τις κομβικής σημασίας συστάσεις της Έκθεσης: Χρειάζεται ένα ισχυρό και πολύ πιο αποτελεσματικό μοντέλο διοίκησης, τόσο για την κατασκευή των υποδομών όσο και για τη διαχείριση του νερού, που να υπερβαίνει τα όρια των επί μέρους υπηρεσιών, ενός ή και περισσότερων Δήμων, ακόμη και της μιας Περιφέρειας. Ο κατακερματισμός δημιουργεί προβλήματα και φάνηκε στην καταστροφή του Σεπτεμβρίου. Γι’ αυτό θεσπίζουμε εντός Μαρτίου τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, στον οποίο συμμετέχουν και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των αγροτών, ώστε όλοι μαζί να οργανώσουμε σε νέες βάσεις τις ζωτικές υποδομές της περιοχής με αρωγό την επιστημονική γνώση και με συστηματική αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. Το ολιστικό σχέδιο για τη Θεσσαλία για να υλοποιηθεί πρέπει να γίνει κτήμα της κοινωνίας».
ΟΙ ΟΛΛΑΝΔΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Με τριμελή αντιπροσωπεία και επικεφαλής τον Μιλτιάδη Γκουζιούρη έρχονται οι Ολλανδοί αύριο Τρίτη στη Λάρισα, προκειμένου να παρουσιάσουν το σχέδιό τους στον περιφερειάρχη, Δημήτρη Κουρέτα. Όπως είναι γνωστό, οι δύο πλευρές διαφωνούν στην αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού της Θεσσαλίας. Οι Ολλανδοί προτείνουν μείωση των υδροβόρων καλλιεργιών, όπως είναι το βαμβάκι, για να αποφευχθούν στο μέλλον φαινόμενα ερημοποίησης και μετατροπής της Θεσσαλίας σε λίμνη Αράλη, μια λίμνη που βρίσκεται στα σύνορα Καζακστάν – Ουζμπεκιστάν, όπου τα προηγούμενα χρόνια καλλιεργούνταν βαμβάκι, αλλά σήμερα η έλλειψη νερού έχει δημιουργήσει ένα τοξικό κλίμα, ενώ στη γύρω περιοχή δεν φυτρώνει τίποτα. Η δραματική υποβάθμιση του οικοσυστήματος της λίμνης είχε αρνητικές επιπτώσεις και στη δημόσια υγεία, κυρίως σε γυναίκες και παιδιά. Το ποσοστό των παιδιών που γεννιούνται με προβλήματα υγείας είναι πενταπλάσιο σε σύγκριση με τις χώρες της Ευρώπης, ενώ υψηλά είναι και τα επίπεδα βρεφικής θνησιμότητας.
Από την πλευρά του, ο Δημ. Κουρέτας δηλώνει πως «η συνέχιση της καλλιέργειας του βαμβακιού αποτελεί για εμάς κόκκινη γραμμή. Σε πολλά σημεία υπάρχει συμφωνία με την ομάδα των Ολλανδών, αλλά όσον αφορά το βαμβάκι είμαστε κάθετοι: Όχι μόνο πρέπει να συνεχιστεί η καλλιέργεια, αλλά και να γίνουν επενδύσεις στη μεταποίηση και την κλωστοϋφαντουργία, που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στο προϊόν. Το βαμβάκι αποτελεί το 20% των εξαγωγών της Θεσσαλίας. Αυτήν τη στιγμή φεύγει κυρίως προς την Τουρκία σε χαμηλές τιμές, όπου μεταποιείται και επιστρέφει ακριβά ως ύφασμα. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, να γίνεται νήμα εδώ στην Ελλάδα, για να επωφεληθούμε από την αξία που αποκτά μέσω της μεταποίησης».

 

Σκυλακάκης: Εμφαση σε έργα ορεινής υδρονομίας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στα φαινόμενα κλιματικής κρίσης, με ιδιαίτερη αναφορά στη Θεσσαλία, η οποία -όπως είπε- είναι μια από τις περιοχές που είναι στο επίκεντρο της μεγάλης κλιματικής κρίσης που έχει ξεκινήσει και την οποία θα βιώνουμε για τα επόμενα 30-40 χρόνια, ό,τι κι αν κάνουμε, είμαστε δέσμιοι για τα επόμενα 30 χρόνια για μια βίαια αλλαγή του κλίματος που έχει ξεκινήσει. Φαινόμενα σαν του «Daniel» θα ξαναέρθουν. Και ταυτόχρονα, θα υπάρχει και λειψυδρία», είπε ο κ. Σκυλακάκης και πρόσθεσε στη συνέχεια πως: «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όταν έρχεται ένα φαινόμενο σαν τον «Daniel», που μαζεύει όλο το νερό μιας χρονιάς ή μισής σε 2-3 μέρες, αυτό δεν σημαίνει πως το νερό μένει στον υδροφόρο ορίζοντα, το νερό φεύγει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Συνεπώς, αυτή η βιαιότητα των καιρικών φαινομένων με τις τεράστιες ποσότητες νερού σημαίνει πως μένουν οι καταστροφές και θα έχεις ερημοποιήσεις. Πολύ μεγάλη έμφαση δίνεται στα έργα ορεινής υδρονομίας, θα πρέπει να σταματάμε, να επιβραδύνουμε το νερό όσο γίνεται ψηλά στο βουνό. Αυτό είναι ένα πακέτο έργων απολύτου προτεραιότητας. Τα έργα αυτά θα έχουν πολύ μεγάλη ταχύτητα, η διαχείριση θέλει πολύ περισσότερο χρόνο γιατί μιλάμε για φράγματα, για πλήρη αλλαγή του τρόπου που γίνεται η διαχείριση των εγγειοβελτιωτικών έργων, δηλαδή των αναχωμάτων και των τάφρων που υπάρχουν στη Θεσσαλία».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass