ΕΝΩ ΙΚΑΝΟΠΟΗΜΕΝΟ ΔΗΛΩΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ…

Οργή κτηνοτρόφων για τις λειψές επιδοτήσεις

* Σήμερα στον Τύρναβο αποφασίζουν πώς θα αντιδράσουν

Δημοσίευση: 13 Νοε 2014 12:20 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:11

 

Μπορεί ο νομός Λάρισας να εισέπραξε τα περισσότερα χρήματα (μαζί με Ηράκλειο και Αιτωλοακαρνανία) της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ωστόσο δεν έλειψαν ούτε αυτή την φορά τα προβλήματα με μηδενικές ή λειψές πληρωμές, κυρίως σε κτηνοτρόφους, λόγω των μη επιλέξιμων βοσκοτόπων.

Η αντίδραση των κτηνοτρόφων στην νέα «κοροϊδία» του υπουργείου, όπως την χαρακτηρίζουν και η οποία έρχεται να προστεθεί στις συνεχείς αναβολές πληρωμής της εξισωτικής θα καθοριστεί στη σημερινή γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων που θα πραγματοποιηθεί στον Τύρναβο.

Εφόσον το σώμα αποφασίσει κινητοποιήσεις, τότε το πιθανότερο είναι να προγραμματιστεί οργανωμένη κάθοδος στο ΥΠΑΑΤ στην Αθήνα. Λάδι στη φωτιά ρίχνει η χθεσινή ανακοίνωση της ηγεσίας του υπουργείου, η οποία αναφέρει πως «μέσα από συνεχείς προσπάθειες κατάφερε να εξομαλύνει σταδιακά τα όποια προβλήματα εμφανίστηκαν στην κατανομή των επιλέξιμων βοσκοτόπων»!

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Το θέμα των λειψών επιδοτήσεων θα απασχολήσει την γενική συνέλευση που διοργανώνει το Δ.Σ της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας σήμερα Πέμπτη 13 Νοεμβρίου και ώρα 11 π.μ. στο Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο Τυρνάβου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Νίκο Παλάσκα «πράγματι έχουν παρατηρηθεί προβλήματα με λιγότερα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων, αν και η έκτασή τους είναι μικρότερη σε σχέση με ό,τι έχει συμβεί σε άλλους νομούς. Όπως και να ΄χει, αν οι συνάδελφοι στη σημερινή συνέλευση κρίνουν ότι πρέπει να αντιδράσουμε, τότε η Αθήνα να μας περιμένει με άγριες διαθέσεις».

Πιο οργισμένος ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αμπελώνα Ζήσης Παρλίτσης, ο οποίος μιλώντας στην «Ε» και με αφορμή την λειψή σε ποσοστό περίπου 25% προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης στην επαρχία Τυρνάβου και τις συνεχείς αναβολές στην εξόφληση της εξισωτικής αποζημίωσης, χαρακτηρίζει «το δίδυμο Καρασμάνη-Κουκουλόπουλου ως το πλέον αποτυχημένο που πέρασε ποτέ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς δεν κατάφεραν να βρούνε λύση ούτε στο πρόβλημα με τους επιλέξιμους βοσκότοπους, ούτε με την έγκαιρη καταβολή της εξισωτικής, ούτε με τις αποζημιώσεις από τον καταρροϊκό πυρετό. Αυτή την φορά θα αντιδράσουμε δυναμικά», διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση.

Στην ανακοίνωση - πρόσκληση για την σημερινή συνέλευση στον Τύρναβο, η Ομοσπονδία -σε ανακοίνωση που είχε εκδοθεί πριν το φιάσκο της προκαταβολής της επιδότησης- αναφέρει τα εξής: «Οι κτηνοτρόφοι επιβάλλεται να δώσουν το παρών σε αυτή την γενική συνέλευση, διότι τα περιθώρια έχουν τελειώσει! Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για την επιβίωσή μας με όποιο κόστος. Καλούνται ακόμη και όλοι οι πολιτικοί άρχοντες της περιοχής μας να παραστούν σ’ αυτή την γενική συνέλευση. Τα προβλήματα που αφορούν την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού, την διεκδίκηση εισαγωγής φαρμάκων για εμβολιασμό και οι εξελίξεις λόγω των κακών πληρωμών στην εξισωτική από τραγικές και ανεύθυνες αποφάσεις των υπευθύνων στο θέμα των βοσκοτόπων δεν μπορούν πλέον να μας ταλανίζουν».

Η ΠΕΚ

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), η οποία μετά τα τελευταία προβλήματα με την πληρωμή της Ενιαίας Ενίσχυσης, καλεί τους κτηνοτρόφους να διαδηλώσουν σήμερα Πέμπτη 13 Νοεμβρίου στα κατά τόπους καταστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ και την Τρίτη 25 Νοεμβρίου να συμμετάσχουν μαζικά στην πανελλαδική διαμαρτυρία στην Αθήνα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η ΠΕΚ μιλά για την «νύχτα του Βαρθολομαίου, καθώς είχαμε νέα μεγάλη σφαγή των κτηνοτρόφων μετά τη πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης, η οποία λόγω του προβλήματος των βοσκοτόπων πιστώθηκε στους λογαριασμούς με περικοπές και μεγάλες μειώσεις. Η κτηνοτροφία κινδυνεύει. Μαζί και ο υπόλοιπος πρωτογενής τομέας. Εκπέμπουμε SOS και καλούμε τις υγιείς πολιτικές δυνάμεις του τόπου και τα πολιτικά κόμματα να «ξυπνήσουν» και να αντιδράσουν. Καλούμε επίσης τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε άμεση αντίδραση και στήριξη των κτηνοτρόφων, διότι τίθεται με τον κίνδυνο αφανισμού της κτηνοτροφίας όχι μόνο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα αλλά και εθνικό».

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Στο μεταξύ από χθες το πρωί ο ΟΠΕΚΕΠΕ άνοιξε και την εφαρμογή που μπορούν οι αγρότες ηλεκτρονικά να κάνουν έλεγχο με το ΑΦΜ τους για τις περιπτώσεις λάθους στο ΟΣΔΕ ή τυχόν προβλημάτων που μπορεί να έχουν εντοπιστεί. Για τη διαδικτυακή ενημέρωσή τους οι ενδιαφερόμενοι για την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης 2014 μπορούν να επισκέπτονται τον σύνδεσμο: http://www.opekepe.gr/sdip.asp.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΑΑΤ τα ποσά που μοιράστηκαν στη Θεσσαλία έχουν ως εξής: Νομός Λαρίσης 66.848.069 ευρώ σε 28.287 δικαιούχους, Ν. Καρδίτσας 32.266.069,85 ευρώ σε 15.133 δικαιούχους, Μαγνησίας 18.058.425,72 ευρώ σε 10.544 δικαιούχους, Τρικάλων 17.264.324,91 ευρώ σε 10.222 δικαιούχους.

Από την πλευρά του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε τα εξής: «Ολοκληρώνεται σήμερα (χθες), η πληρωμή της προκαταβολής (50%) της ενιαίας ενίσχυσης για το 2014 σε 656.736 δικαιούχους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Το ποσό που πιστώθηκε στους λογαριασμούς των αγροτών ανέρχεται σε 886.450.613,63 ευρώ και θα είναι διαθέσιμο εντός της ημέρας. Οι πληρωμές, όπως τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Καρασμάνης, διενεργήθηκαν ομαλά και με πλήρη διαφάνεια σε όλους τους Νομούς ενώ τα ποσά που εισέπραξαν οι δικαιούχοι παραγωγοί αντιστοιχούν στην αξία των δικαιωμάτων που έχουν ενεργοποιήσει για το 2014. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επεσήμανε ο κ. Καρασμάνης, μέσα από συνεχείς προσπάθειες κατάφερε να εξομαλύνει σταδιακά τα όποια προβλήματα εμφανίστηκαν στην κατανομή των επιλέξιμων βοσκοτόπων με στόχο την ομαλή καταβολή της ενίσχυσης σε επίπεδο χώρας και στη συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων. Η πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης αποτελεί μια οικονομική ανάσα για τους Έλληνες παραγωγούς ώστε να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις τους και να προγραμματίσουν τις ανάγκες τους για το επόμενο διάστημα. Στόχος του Υπουργείου είναι να έχει πληρωθεί και η εξόφληση της ενιαίας μέχρι το τέλος του 2014».

Γ. Ρούστας

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass