Οξυμένα τα προβλήματα των καστανοπαραγωγών

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ

Δημοσίευση: 16 Μαρ 2024 15:00

Ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τα οξυμένα προβλήματα των καστανοπαραγωγών του Δήμου Αγιάς κατέθεσαν τρεις βουλευτές ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων ο Λαρισαίος Γιώργος Λαμπρούλης.


Όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους «Επανερχόμαστε στο τεράστιο και οξυμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καστανοπαραγωγοί στον Δ. Αγιάς, εξαιτίας ασθενειών που εμφανίστηκαν διαδοχικά τα τελευταία χρόνια. Γίνεται λόγος αφενός για την ασθένεια “σφήκα” (Dryocosmus Kuriphilus Yasumatsu), η οποία προκαλεί μείωση της παραγωγής, μείωση της ανάπτυξης και τελικά εξασθένιση των δένδρων. Αφετέρου προ διετίας περίπου εμφανίστηκε παράλληλα ένας “μύκητας” που προκαλεί την ασθένεια “φαιά σήψη”, με αποτέλεσμα την τεράστια καταστροφή της παραγωγής κάστανου.
Η κατάσταση έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τους καστανοπαραγωγούς, αφού η όποια ελάχιστη παραγωγή (απώλειες έως και 70%), που και αυτή είναι προβληματική, δεν μπορεί να διατεθεί όχι μόνο στην εγχώρια αγορά, αλλά ούτε και στο εξωτερικό (ακύρωση συμφωνιών), δημιουργώντας συνεχώς νέα οικονομικά βάρη στους παραγωγούς που βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της εγκατάλειψης της παραγωγής.
Συγχρόνως η προσβολή από τα συγκεκριμένα παθογόνα δεν αποζημιώνεται με βάση τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη καταργήσει τη συνδεδεμένη επιδότηση. Τίθεται πλέον ζήτημα επιβίωσης για τα αγροτικά νοικοκυριά (όπως αναφέρουν και οι ίδιοι οι αγρότες) της περιοχής του Δ. Αγιάς (Μελιβοία, Ποταμιά, Κουτσουπιά, Καρίτσα). Έχουν προκληθεί και συνεχίζουν να προκαλούνται αρνητικές συνέπειες συνολικά στην τοπική κοινωνία, σημειωτέον σε μία ακόμα χρονιά που τα καλλιεργητικά έξοδα (κόστος παραγωγής) ήταν αυξημένα, ενώ συγχρόνως η ακρίβεια επιδεινώνει την κατάσταση κατατρώγοντας συνεχώς το λαϊκό εισόδημα».
Με βάση αυτά ερωτούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τις ενέργειες που προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση ώστε να εξασφαλιστούν η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των καστανοπαραγωγών του Δ. Αγιάς, καθώς και η αντιμετώπιση των ασθενειών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass